Cukrzyca typ 1 a ciąża [Porada eksperta]

2013-04-08 13:32

Choruję na cukrzycę od 15 lat, teraz jestem w początkowej ciąży. Dowiedziałam się, że przy cukrzycy w czasie ciąży mogę jeść następujące owoce: jabłka, kiwi, grejpfruty. Jestem załamana tym, bo uwielbiam arbuza, truskawki, czereśnie i inne owoce. Czy naprawdę nie mogę jeść innych owoców? I co powinnam jeść w czasie ciąży?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Moim zdaniem możesz jeść różne owoce tylko w kontrolowanych ilościach. Nie jedz ich między posiłkami, a do posiłku. Arbuzy, truskawki, banany itp. owoce mają wysoki indeks glikemiczny (tzn. szybko po nich wzrasta, a potem szybko opada poziom glukozy we krwi). Ponadto zazwyczaj jednorazowo zjadamy ich więcej niż np. wydzielonego jednostkowo jabłka. W związku z tym skok glukozy we krwi po zjedzeniu np. 3 szklanek truskawek może być wyższy niz po zjedzeniu 1 jabłka. Jednak analizując zawartość w nich cukru okazuje się, że ich ładunek glikemiczny nie jest już taki wysoki, a indeks można załagodzić jadając truskawki w połączeniu z białkiem czyli np. chudym twarogiem lub serkiem wiejskim light. Jeżeli połączymy produkty o wysokim IG z białkiem ich działanie wyzwalające pik insulinowy jest niższe. Fajnie jakbyś zaopatrzyła się w tabele ładunku glikemicznego, które mogą być dla Ciebie pomocne. Jednak przede wszystkim powinnaś być pod opieką dobrego diabetologa. Chorując tyle lat na cukrzycę na pewno świetnie radzisz sobie z samokontrolą, jednak w ciąży jest to jeszcze ważniejsze. W roli przypomnienia kilka najważniejszych zasad: powinnaś rozkładać posiłki na 5–6 niezbyt obfitych porcji, jedzonych o stałych porach: I i II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację oraz mały posiłek przed snem (jogurt lub kromka chleba). Kontroluj węglowodany i wybieraj te wolno uwalniające energię np. pieczywo z grubego przemiału i z dodatkiem otrębów, grube kasze, płatki owsiane i jęczmienne, ryż, makarony razowe gotowane al dente. Jadaj też dużo warzyw – są bogate w zalecany w diecie cukrzycowej błonnik. Bez ograniczeń możesz jeść świeże ogórki, sałatę, cykorię. Uważaj na niektóre owoce (winogrona, banany, suszone daktyle i figi, rodzynki lub tych lepiej unikaj). Wyeliminuj z diety słodkie syropy, wszelkie napoje słodzone, słodzone jogurty i serki, ciastka, słodycze, cukier, czekoladę, miód, dżemy, lody, chałwę. Początkowo czyli w I trymestrze nie zwiększaj podaży kalorii, dopiero od II trymestru jedz o mniej więcej o 300 kcal więcej, oczywiście nie pij alkoholu, uważaj na produkty smażone, czyli odżywiaj się zdrowo i jedz dla dwojga, a nie za dwoje:) Powodzenia

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta