Co zrobić, żeby przytyć? [Porada eksperta]

2017-01-05 14:30

Chciałabym przytyć parę kilo. Jaki chleb najkorzystniejszy byłby dla mnie? A także jakie mięsa i wędliny?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Na początek należałoby dowiedzieć się: jaki jest powód niskiej masy ciała i wykonać badania zlecone przez lekarza. Kolejna sprawa to ocena twojego jadłospisu i stylu życia. Specjalista powinien ocenić, na podstawie prowadzonego przez ciebie dzienniczka, czy jesz prawidłowo czy nie. Również specjalista dietetyk powinien wyedukować cię, jeśli popełniasz jakieś błędy żywieniowe.

Dlaczego dietetyk? W internecie jest dużo informacji, ale często nie na temat zdrowego żywienia. Po pierwsze, dieta powinna być urozmaicona i składać się z około 60 różnych produktów. Oznacza to, że w diecie powinno znaleźć się zarówno pieczywo, jak i makarony, kasze czy ryż. Są to produkty, które będą dawać ci energię. Białka powinny być spożywane w postaci mięsa, ryb, nabiału, czyli serów, jajek oraz mleka, nasion roślin strączkowych takich jak fasola czy groch. Dostarczą one budulca dla mięśni, narządów wewnętrznych, hormonów, enzymów. W diecie powinny znaleźć się też tłuszcze, substrat energetyczny, ale również składnik błon komórkowych i układu nerwowego, hormonów. Proporcje ww. składników należy dobrać do twojego stylu życia i aktywności fizycznej, bo pewnie chcesz ćwiczyć na siłowni. Jednym słowem, nie zwiększysz masy ciała, jedząc dwa, trzy produkty od rana do wieczora. Nawet jeśli zbilansujesz dietę pod względem kalorii, to tym monotonnym jedzeniem doprowadzisz do niedoborów witamin i minerałów. Niezbędne są warzywa, owoce i potrawy z nich.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta