Co mogę jeść przy zagazowanych jelitach? [Porada eksperta]

2012-08-05 22:46

Witam, moja mama od kwietnia cierpi na dolegliwości jelitowe, na początku myślałyśmy że to żołądek. Po każdym posiłku mama odwiedzała toaletę i tak do lipca. Teraz jest już lepiej, byłyśmy u lekarza i zdiagnozował dużą ilość gazów w jelitach, podał leki i nakazał stosowania diety tzw. ulgi, tj. spożywanie produktów nie powodujących gazy. I tu rodzi się problem - nie mam pojęcia jakie produkty mogę łączyć, by nie sprawiać mamie bólu, a co za tym idzie by mama nabrała sił. Mama od kwietnia schudła ponad 12 kg. Mama choruje również na serce i obecnie przyjmuje ok. 9 tabletek dziennie. Ma 64 lata. Proszę o pomoc i pomysły na jakieś posiłki, które pomogą w odzyskaniu formy.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Dzień dobry, obecność nadmiernej ilości gazów w jelitach może być związana z wieloma przyczynami. Niestety trudno mi stwierdzić co jest przyczyną w tym przypadku. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka aspektów: - warzywa z rodziny kapustowatych, a więc oprócz kapusty także brokuły, kalafior, kalarepa mogą powodować nadmierne gromadzenie się gazów - zbyt duża ilość owoców i soków owocowych może być także tą przyczyną - cukier, cukier brzozowy, miód najlepiej całkowicie wyeliminować - gazowane napoje, a także gazowana woda sprzyja gromadzeniu się gazów - słodkie mleko także może być powodem. Warto byłoby na jakiś czas zamienić mleko krowie na mleko roślinne (bez dodatku cukru) i sprawdzić czy nie będzie poprawy. Ponadto zachęcam do zastosowania przez jakiś czas diety bardziej gotowanej, pieczonej, która będzie łatwiej strawna. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Dietetyk. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Specjalista ds. żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Odpowiada na pytania dotyczące diety i żywienia w trakcie leczenia nowotworów.