Ciąża bez mięsa [Porada eksperta]

2013-03-17 17:03

0d 8 miesięcy nie jadam mięsa, jestem w ciąży. Jak zdrowo się odżywiać w ciąży? Czy brak mięsa w mojej diecie może niekorzystnie wpłynąć na dziecko?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Marzeno
Abyś miała pewność, że wszystko z dzieckiem w porządku powinnaś być pod stałą opieka lekarza ginekologa, który prowadził kobiety w ciąży wegetarianki i ma doświadczenie. Musisz częściej robić badania i przyłożyć się do swojego menu. Musisz nauczyć się komponować i przygotowywać zbilansowane posiłki. Jedząc byle co, czyli chleb, kasze z omastą i warzywa, czasem jajka i mleko, drożdżówki i ekologiczne ciasta grożą Wam: niedobory aminokwasów, żelaza, cynku, miedzi, magnezu, witamin z grupy B. Na amerykańskich stonach internetowych znajdziesz kompedium wiedzy o odżywianiu kobiet wegetarianek w ciąży. Ja nie podjęłabym takiego ryzyka jak Ty, a byłam wegetarianką przez wiele lat.
Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta