Choroby dziąseł czy uczulenie na musztardę? [Porada eksperta]

2015-01-07 11:18

Nie miałam nigdy problemów ze spożyciem musztardy. Około 15 lat temu, jedząc śniadanie w pracy z dodatkiem musztardy, po kilku godzinach w domu podniebienie się wyczuliło, jakby z lekka paliło, czy nawet mrowiło, było zaczerwienione, język był jakby poparzony wrzątkiem, a dziąsła stopniowo się zaczerwieniły, aż do tego stopnia, że miałam okropnie pomarszczone. Od tamtej pory nie ruszyłam musztardy. Niedawno zaczęłam próbować jej w bardzo małych ilościach, mało wyczuwalnych w jedzeniu i było ok. Ale w przypadku hot doga sytuacja się powtórzyła z trochę mniejszym skutkiem ubocznym. Czy mam uczulenie na musztardę i ziarna gorczycy? Wszystko inne jem i nic mi nie jest. Czy to oznaka może jakiejś choroby dziąseł?

Porada stomatologa
Autor: Getty Images

Radzę konsultację u alergologa. Może być tak, że jest pani uczulona na składnik znajdujący się w musztardzie.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Inne porady tego eksperta