Co jeść, żeby uzupełnić brak żelaza, gdy ma się celiakię? [Porada eksperta]

2018-05-04 10:42

Choruję na celiakię, przy tym mam niedokrwistość i duży spadek żelaza. Co mam robić, by uzupełnić żelazo? Wiem, że tabletkami, ale chcę też pomóc sobie odżywianiem.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

W chorobach jelit przebiegających ze stanem zapalnym jelit, w tym celiakii, niedobory żelaza są częste i wymagają interwencji gastrologa, jeśli są duże. Powinnaś więc poddać się pogłębionej diagnostyce.

W celiakii przy dużych niedoborach żelaza podaje się go w kroplówkach w warunkach szpitalnych. Dieta bogata w żelazo w chorobach jelit niekoniecznie pomoże wyrównać niedobór. Przy niedoborach żelaza ważne są też kwas foliowy i witamina C.

Nie wiem, jak wygląda twoja dieta: czego w niej mało, czego za dużo, no i w jakiej kondycji masz jelita. Wydaje się sensownym stosowanie diety bogatobiałkowej z dużą ilością zielonych części roślin (dostarczają kwasu foliowego, witamin C) oraz zmniejszenie spożycia mleka i jego przetworów.

Namawiam również na wypiek własnego chleba bezglutenowego z mąki jaglanej czy gryczanej. Jest zasobniejszy w żelazo niż sieciowe chleby bezglutenowe.

Produkty szczególnie bogate w żelazo to:

  • czerwone mięso
  • podroby (polecam wątróbkę)
  • żółtko jaja
  • kasza gryczana
  • szarłat

Ułatwią jego przyswajanie produkty bogate w witaminę C:

  • cytrusy i soki z nich
  • natka pietruszki
  • jarmuż
  • sok z dzikiej róży

Oczywiście, jeśli je dobrze tolerujesz, nie reagujesz wzdęciami i biegunkami. Pozdrawiam i namawiam na znalezienie przyczyn "ucieczki" żelaza.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta