Anemia a odchudzanie [Porada eksperta]

2009-02-10 10:40

Przekopałam cały internet i nie znalazłam żadnej fachowej rady nt. sprawy odchudzania dla ludzi z anemią. Mam 17 lat, 173 cm wzrostu i przez zimę przytyłam do 63 kg (we wrześniu ważyłam 56 kg). Teoretycznie moje BMI jest w normie, ale musiałabym zmienić całą garderobę - mam mnóstwo bluzek z odsłoniętym brzuchem, na którym zadomowiły się fałdy tłuszczu. Codziennie jeżdżę konno, ale nigdy nie widziałam związku pomiędzy tym sportem a kwestią ruchu podczas odchudzania. Chciałabym zastosować dietę, ale nie wiem jaką, by była bogata w żelazo, a jednocześnie, bym mogła schudnąć. Również odpada bieganie, ponieważ nie czuję się na siłach - szybko słabnę. Bardzo proszę o pomoc - lato coraz bliżej...

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Karolino, żadnych diet odchudzających, bo w ten sposób zafundujesz sobie kolejne deficyty pierwiastków. Jeśli więc masz stwierdzoną anemię, musisz jeść jak najwięcej produktów bogatych w żelazo, witaminę C, kwas foliowy i białko.

Wątróbka, wołowina, drób, sałata, brokuły, owoce sezonowe, produkty pełnoziarniste to podstawa twojej diety. Zero słodyczy i fast foodów i dużo spokojnej aktywności: spacery, rower, jazda na rolkach, pływanie. Im dłużej będziesz je uprawiać w ciągu dnia, tym lepiej.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta