Piperyna: właściwości i zastosowanie

Autor: Monika Majewska

Piperyna to składnik pieprzu, który nadaje mu ostry, piekący smak. Ma także inne właściwości, dzięki którym może znaleźć zastosowanie w medycynie. Z badań wynika, że piperyna ma właściwości odchudzające, przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Ponadto może uchronić przez alzheimerem i pomóc w namnażaniu komórek barwnikowych skóry u osób cierpiących na bielactwo. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma piperyna.

Piperyna to alkaloid występujący w pieprzu, który nie tylko nadaje mu ostry, piekący smak (kształtuje ok. 98 proc. ogólnego wrażenia jego ostrości) i charakterystyczny aromat. Piperyna ma także liczne właściwości lecznicze. Najbardziej jest znana jako środek na odchudzanie, jednak z badań wynika, że piperyna ma także właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne i oczyszczające - działa moczopędnie i lekko przeczyszczająco, a także pobudza do szybszego pozbywania się produktów przemiany materii. Piperyna może także pomóc osobom chorym na bielactwo i mającym problemy trawienne.

Piperyna na odchudzanie

Piperyna wzmaga proces termogenezy - czyli proces wytwarzania ciepła, podczas którego organizm spala kalorie - a także proces lipolizy, czyli spalanie tkanki tłuszczowej. Piperyna może też przyczynić się do spalania tłuszczu w jeszcze inny sposób. Jak przekonują naukowcy na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry", piperyna zakłóca aktywność genów, które kontrolują powstawanie komórek tłuszczowych, a co za tym idzie - może przyczynić się do blokowania komórek tłuszczowych. Należy jednak zaznaczyć, że wyłączne przyjmowanie piperyny nie spowoduje chudnięcia. Trzeba zmienić dietę oraz zadbać o aktywność fizyczną.

Właściwości antynowotworowe piperyny

Piperyna oraz występująca w kurkumie kurkumina mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi, a być może także w jego leczeniu - przekonują Naukowcy z University of Michigan na łamach serwisu "EurekAlert".

Zawartość piperyny zależy od rodzaju pieprzu. Najwięcej można jej znaleźć w pieprzu czarnym. Na drugim miejscu pod względem zawartości piperyny znajduje się pieprz biały, a dalej zielony i kolorowy.

Badacze wykazali, że dodane do hodowli komórek raka piersi piperyna i kurkumina zmniejszają liczbę nowotworowych komórek macierzystych, niezbędnych dla rozwoju guza, a jednocześnie nie szkodzą normalnym komórkom.¹ Stwarza to nadzieję na opracowanie leków działających w tych przypadkach, gdy nie są skuteczne leki w rodzaju tamoksyfenu bądź raloksyfenu - dodają naukowcy. Piperynę i kurkuminę stosowano podczas badań w stężeniach 20-krotnie większych, niż ma to miejsce przy normalnej diecie zawierającej pieprz i kurkumę.

Piperyna na bielactwo

Piperyna i jej pochodne mogą pomóc w namnażaniu melanocytów (komórek barwnikowych skóry) u osób z wykrytym bielactwem nabytym. Do takiego wniosku doszli naukowcy z King's College w Londynie po przeprowadzeniu eksperymentu na myszach z użyciem piperyny i jej pochodnych. Piperynę stosowano miejscowo samą lub w połączeniu z nadfioletem. Piperyna oraz dwie z jej pochodnych stosowane samodzielnie nadawały odbarwionej skórze równomierny, jasnobrązowy kolor w ciągu sześciu tygodni. Natomiast gdy substancję tę łączono z naświetlaniem ultrafioletem, kolor stawał się ciemniejszy, leczenie trwało krócej i dawało trwalszy efekt.²

Polecamy
KAPSAICYNA nie tylko na odchudzanie - właściwości zdrowotne i zastosowanie kapsaicyny

KAPSAICYNA nie tylko na odchudzanie - właściwości zdrowotne i zastosowanie kapsaicyny

Kapsaicyna, substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczki chili, jest znana przede wszystkim jako składnik przypraw, a także tabletek na odchudzanie ...

Piperyna na lepszą pamięć i depresję

Zalecane spożycie piperyny to 5-10 mg 1-2 razy dziennie przez 3 miesiące. Po 2-miesięcznej przerwie można powtórzyć kurację.

Częste przyjmowanie piperyny znacząco poprawia stan zdrowia w przypadku upośledzenia zdolności zapamiętywania oraz spowalnia neurodegenerację.³ Tym samym może zapobiec m.in. chorobie Alzheimera, przekonują autorzy badań z Khon Kaen University w Tajlandii. Wykazano także, że piperyna łagodzi objawy depresji³

Piperyna na trawienie i lepsze przyswajanie witamin

Piperyna pobudza zakończenia czuciowe w przewodzie pokarmowym, zwiększając tym samym wydzielanie soku żołądkowego, a co za tym idzie tym - polepsza trawienie. Piperyna wzmaga wchłanianie niektórych witamin i składników mineralnych - selenu, witaminy B i beta-karotenu. Poza tym ułatwia absorpcję koenzymu Q10 i zwiększa przyswajalność kurkuminy i resweratrolu. Piperyna może wzmagać też wchłanianie niektórych leków.

Warto wiedzieć

Ważne

Piperyna - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Tabletki z piperyną są dostępne w aptekach, sklepach zielarskich i tych ze zdrową żywnością. Ich cena zależy od procentowej zawartości piperyny, ilości tabletek w opakowaniu i producenta. Standardowe stężenie piperyny to 60-90 proc. Najskuteczniejsze są jednak ekstrakty z 95-procentową zawartością piperyny. Rzadziej można znaleźć czystą piperynę, chociaż i takie suplementy są dostępne na rynku. Za 30 sztuk tabletek zawierających 95 proc. piperyny trzeba zapłacić ok. 30 zł.

Piperyna - właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe

Piperyna ma właściwości antybakteryjne. Wykazano, że ekstrakty z pieprzu czarnego zwalczają m.in. gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), a także bakterie, takie jak Klebsiella  aerogenes, Chromobacterium violaceum czy Bacillus sphaericus. Poza tym piperyna działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Ważne

Ważne

Średnia zawartość piperyny w czarnym pieprzu wynosi jedynie ok. 6 proc., dlatego jego nadmierne spożywanie jest bezsensowne i może przynieść działania niepożądane w postaci podrażnionego układu pokarmowego.

Polecamy
PIEPRZ CAYENNE: właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu kajeńskiego

PIEPRZ CAYENNE: właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu kajeńskiego

Pieprz cayenne powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, lecz także w domowej apteczce, ponieważ wywiera ...

Bibliografia:

1. Rak piersi nie lubi przypraw, Polska Agencja Prasowa. Dostępny w internecie [dostęp 11. 04. 2016: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,368666,rak-piersi-nie-lubi-przypraw.html]
2. Pikantne leczenie przebarwień skóry, Polska Agencja Prasowa. Dostępny w internecie [dostęp 11. 04. 2016: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,70742,pikantne-leczenie-przebarwien-skory.html]
3. Czajkowski P., Nazaruk J., Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, "Geriatria" 2014, nr 8
4. Newerli -Guz J., Zawartość piperyny w różnych rodzajach pieprzu dostępnych na rynku trójmiasta, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2011, nr 3

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 31.03.2017

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Zielony jęczmień: właściwości i zastosowanie. Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć? Zielony jęczmień: właściwości i zastosowanie. Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć?

Zielony jęczmień staje się coraz bardziej popularny jako suplement dla osób odchudzających się i...

więcej

269

Afrykańskie mango na odchudzanie - czy na pewno skuteczne i bezpieczne? Afrykańskie mango na odchudzanie - czy na pewno skuteczne i bezpieczne?

Afrykańskie mango to podobno sprawdzony sposób na odchudzanie. W Stanach Zjednoczonych tabletki z...

więcej

228

ANANAS nie tylko na odchudzanie. Właściwości bromelainy w ananasach ANANAS nie tylko na odchudzanie. Właściwości bromelainy w ananasach

Właściwości ananasa od dawna wykorzystuje się w medycynie niekonwencjonalnej. Ten owoc jest...

więcej

208

Lecytyna - właściwości, zapotrzebowanie i źródła występowania Lecytyna - właściwości, zapotrzebowanie i źródła występowania

Lecytyna to mieszanina różnych związków, głównie fosfolipidów. Pełni bardzo wiele istotnych funkcji...

więcej

184

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Do budowy mięśni potrzebne są wszystkie składniki żywności, nie tylko białko jako źródło aminokwasów, ale również witaminy, minerały, a także energia w postaci węglowodanów i tłuszczu. Źródłem...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Podany scenariusz jest typowy dla wielu osób. Wraz z promieniami słonecznymi jesteśmy w stanie zapewnić nawet 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Dodatkowo, słońce wpływa na produkcję...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.