Piperyna: właściwości i zastosowanie

Autor: Monika Majewska

Piperyna to składnik pieprzu, który nadaje mu ostry, piekący smak. Ma także inne właściwości, dzięki którym może znaleźć zastosowanie w medycynie. Z badań wynika, że piperyna ma właściwości odchudzające, przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Ponadto może uchronić przez alzheimerem i pomóc w namnażaniu komórek barwnikowych skóry u osób cierpiących na bielactwo. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma piperyna.

Piperyna to alkaloid występujący w pieprzu, który nie tylko nadaje mu ostry, piekący smak (kształtuje ok. 98 proc. ogólnego wrażenia jego ostrości) i charakterystyczny aromat. Piperyna ma także liczne właściwości lecznicze. Najbardziej jest znana jako środek na odchudzanie, jednak z badań wynika, że piperyna ma także właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne i oczyszczające - działa moczopędnie i lekko przeczyszczająco, a także pobudza do szybszego pozbywania się produktów przemiany materii. Piperyna może także pomóc osobom chorym na bielactwo i mającym problemy trawienne.

Piperyna na odchudzanie

Piperyna wzmaga proces termogenezy - czyli proces wytwarzania ciepła, podczas którego organizm spala kalorie - a także proces lipolizy, czyli spalanie tkanki tłuszczowej. Piperyna może też przyczynić się do spalania tłuszczu w jeszcze inny sposób. Jak przekonują naukowcy na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry", piperyna zakłóca aktywność genów, które kontrolują powstawanie komórek tłuszczowych, a co za tym idzie - może przyczynić się do blokowania komórek tłuszczowych. Należy jednak zaznaczyć, że wyłączne przyjmowanie piperyny nie spowoduje chudnięcia. Trzeba zmienić dietę oraz zadbać o aktywność fizyczną.

Właściwości antynowotworowe piperyny

Piperyna oraz występująca w kurkumie kurkumina mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi, a być może także w jego leczeniu - przekonują Naukowcy z University of Michigan na łamach serwisu "EurekAlert".

Zawartość piperyny zależy od rodzaju pieprzu. Najwięcej można jej znaleźć w pieprzu czarnym. Na drugim miejscu pod względem zawartości piperyny znajduje się pieprz biały, a dalej zielony i kolorowy.

Badacze wykazali, że dodane do hodowli komórek raka piersi piperyna i kurkumina zmniejszają liczbę nowotworowych komórek macierzystych, niezbędnych dla rozwoju guza, a jednocześnie nie szkodzą normalnym komórkom.¹ Stwarza to nadzieję na opracowanie leków działających w tych przypadkach, gdy nie są skuteczne leki w rodzaju tamoksyfenu bądź raloksyfenu - dodają naukowcy. Piperynę i kurkuminę stosowano podczas badań w stężeniach 20-krotnie większych, niż ma to miejsce przy normalnej diecie zawierającej pieprz i kurkumę.

Piperyna na bielactwo

Piperyna i jej pochodne mogą pomóc w namnażaniu melanocytów (komórek barwnikowych skóry) u osób z wykrytym bielactwem nabytym. Do takiego wniosku doszli naukowcy z King's College w Londynie po przeprowadzeniu eksperymentu na myszach z użyciem piperyny i jej pochodnych. Piperynę stosowano miejscowo samą lub w połączeniu z nadfioletem. Piperyna oraz dwie z jej pochodnych stosowane samodzielnie nadawały odbarwionej skórze równomierny, jasnobrązowy kolor w ciągu sześciu tygodni. Natomiast gdy substancję tę łączono z naświetlaniem ultrafioletem, kolor stawał się ciemniejszy, leczenie trwało krócej i dawało trwalszy efekt.²

Polecamy
KAPSAICYNA nie tylko na odchudzanie - właściwości zdrowotne i zastosowanie kapsaicyny

KAPSAICYNA nie tylko na odchudzanie - właściwości zdrowotne i zastosowanie kapsaicyny

Kapsaicyna, substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczki chili, jest znana przede wszystkim jako składnik przypraw, a także tabletek na odchudzanie ...

Piperyna na lepszą pamięć i depresję

Zalecane spożycie piperyny to 5-10 mg 1-2 razy dziennie przez 3 miesiące. Po 2-miesięcznej przerwie można powtórzyć kurację.

Częste przyjmowanie piperyny znacząco poprawia stan zdrowia w przypadku upośledzenia zdolności zapamiętywania oraz spowalnia neurodegenerację.³ Tym samym może zapobiec m.in. chorobie Alzheimera, przekonują autorzy badań z Khon Kaen University w Tajlandii. Wykazano także, że piperyna łagodzi objawy depresji³

Piperyna na trawienie i lepsze przyswajanie witamin

Piperyna pobudza zakończenia czuciowe w przewodzie pokarmowym, zwiększając tym samym wydzielanie soku żołądkowego, a co za tym idzie tym - polepsza trawienie. Piperyna wzmaga wchłanianie niektórych witamin i składników mineralnych - selenu, witaminy B i beta-karotenu. Poza tym ułatwia absorpcję koenzymu Q10 i zwiększa przyswajalność kurkuminy i resweratrolu. Piperyna może wzmagać też wchłanianie niektórych leków.

Warto wiedzieć

Ważne

Piperyna - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Tabletki z piperyną są dostępne w aptekach, sklepach zielarskich i tych ze zdrową żywnością. Ich cena zależy od procentowej zawartości piperyny, ilości tabletek w opakowaniu i producenta. Standardowe stężenie piperyny to 60-90 proc. Najskuteczniejsze są jednak ekstrakty z 95-procentową zawartością piperyny. Rzadziej można znaleźć czystą piperynę, chociaż i takie suplementy są dostępne na rynku. Za 30 sztuk tabletek zawierających 95 proc. piperyny trzeba zapłacić ok. 30 zł.

Piperyna - właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe

Piperyna ma właściwości antybakteryjne. Wykazano, że ekstrakty z pieprzu czarnego zwalczają m.in. gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), a także bakterie, takie jak Klebsiella  aerogenes, Chromobacterium violaceum czy Bacillus sphaericus. Poza tym piperyna działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Ważne

Ważne

Średnia zawartość piperyny w czarnym pieprzu wynosi jedynie ok. 6 proc., dlatego jego nadmierne spożywanie jest bezsensowne i może przynieść działania niepożądane w postaci podrażnionego układu pokarmowego.

Polecamy
PIEPRZ CAYENNE: właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu kajeńskiego

PIEPRZ CAYENNE: właściwości lecznicze i odchudzające pieprzu kajeńskiego

Pieprz cayenne powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, lecz także w domowej apteczce, ponieważ wywiera ...

Bibliografia:

1. Rak piersi nie lubi przypraw, Polska Agencja Prasowa. Dostępny w internecie [dostęp 11. 04. 2016: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,368666,rak-piersi-nie-lubi-przypraw.html]
2. Pikantne leczenie przebarwień skóry, Polska Agencja Prasowa. Dostępny w internecie [dostęp 11. 04. 2016: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,70742,pikantne-leczenie-przebarwien-skory.html]
3. Czajkowski P., Nazaruk J., Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, "Geriatria" 2014, nr 8
4. Newerli -Guz J., Zawartość piperyny w różnych rodzajach pieprzu dostępnych na rynku trójmiasta, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2011, nr 3

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 31.03.2017

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Zielony jęczmień: właściwości i zastosowanie. Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć? Zielony jęczmień: właściwości i zastosowanie. Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć?

Zielony jęczmień staje się coraz bardziej popularny jako suplement dla osób odchudzających się i...

więcej

189

Afrykańskie mango na odchudzanie - czy na pewno skuteczne i bezpieczne? Afrykańskie mango na odchudzanie - czy na pewno skuteczne i bezpieczne?

Afrykańskie mango to podobno sprawdzony sposób na odchudzanie. W Stanach Zjednoczonych tabletki z...

więcej

164

ANANAS nie tylko na odchudzanie. Właściwości bromelainy w ananasach ANANAS nie tylko na odchudzanie. Właściwości bromelainy w ananasach

Właściwości ananasa od dawna wykorzystuje się w medycynie niekonwencjonalnej. Ten owoc jest...

więcej

127

Czy TABLETKI ODCHUDZAJĄCE naprawdę SKUTECZNIE ODCHUDZAJĄ? Czy TABLETKI ODCHUDZAJĄCE naprawdę SKUTECZNIE ODCHUDZAJĄ?

Na tabletki odchudzające wydajemy coraz więcej pieniędzy. Ale czy odchudzanie przy pomocy tabletki...

więcej

117

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Dobry wieczór, to, że rak żywi się białkiem to mit. Wręcz przeciwnie pacjenci onkologiczni najczęściej mają zwiększone zapotrzebowanie na białko - czasami nawet dwukrotnie. Białko najlepiej jest...

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Spalenie 1 kg tkanki tłuszczowej to wydatek energetyczny około 7 000 kcal. Aby spalanie było bezpieczne i przyniosło właściwy skutek, należy zmniejszyć ilość spożywanych kalorii o 10-15% lub dodać...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.