BCAA - suplement nie tylko dla kulturystów. Na czym polega suplementacja BCAA?

8 komentarze
Autor: Monika Majewska

BCAA to suplement, który przyśpiesza regenerację organizmu po aktywnym wysiłku fizycznym. Poleca się go zarówno amatorom, jak i tym, które systematycznie pracują nad budową masy mięśniowej. BCAA hamuje bowiem rozkład tkanki mięśniowej i wzmacnia jej wytrzymałość. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma suplement BCAA.

BCAA (branched chained amino acids) to zestaw trzech rozgałęzionych aminokwasów: leucyny, waliny i izoleucyny, które pełnią w organizmie następujące funkcje:

  • hamują katabolizm (rozpad tkanki mięśniowej, spowodowany przez trening wytrzymałościowy),
  • przyśpieszają anabolizm (budowę masy mięśniowej),
  • zwiększają wytrzymałość mięśni,
  • rzeźbią sylwetkę,
  • redukują tkankę tłuszczową,
  • stymulują nerwy i hamują proces odczuwania bólu (właściwości neuromodulacyjne),
  • wpływają na aktywność neuroprzekaźników.

Cykl glukoza-alanina

Około 35% białek mięśniowych jest zbudowanych z aminokwasów BCAA i podczas intensywnego treningu pracujące mięśnie szybko rozkładają je w celu uzyskania energii. Większość aminokwasów ulega rozkładowi w wątrobie, jednak przemiana metaboliczna BCAA odbywa się bezpośrednio w mięśniach, za pomocą kalpain - specjalnych enzymów, które są wytwarzane przez mitochondria mięśniowe.

W trakcie intensywnego wysiłku fizycznego zostaje wzmożona produkcja tlenku azotu, który aminokwasy BCAA transportują z mięśni do wątroby. Tam z jego pozostałości tworzy się aminokwas - L-alaninę, który w procesie glukoneogenezy przekształca się w glukozę. Powstały w ten sposób zapas energii jest transportowany do mięśni. Dzięki temu poziom glukozy we krwi jest zrównoważony i sportowiec może bezpiecznie wykonywać trening.

Dlaczego suplementacja BCAA jest ważna?

Amoniak jest produktem ubocznym rozkładu aminokwasów. Im wyższy poziom amoniaku w organizmie, tym większa ilość białka ulega rozkładowi w mięśniach. Suplementacja BCAA powoduje obniżenie poziomu amoniaku, a co za tym idzie - ogranicza redukcję białek i przeciwdziała redukcji tkanki mięśniowej. W związku z tym osoby, które regularnie uprawiają sport, powinny stosować suplement BCCA przed i bezpośrednio po wysiłku.

Glutamina i tauryna

Suplementy BCAA są wzbogacone w dwa aminokwasy: glutaminę i taurynę. Glutamina to aminokwas, który odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu i wspomaga jego układ odpornościowy. Jest także niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enterocytów - komórek jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych do krwi.

Z kolei tauryna to aminokwas odpowiadający za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej organizmu. Ponadto odpowiada także za proces przekazywania sygnałów do komórek nerwowych. Działa także antykatabolicznie, czyli zapobiega redukcji tkanki mięśniowej, a także wspomaga transport składników odżywczych, takich jak kreatyna i glukoza, do komórek mięśniowych.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 12.12.2016

Komentarze (1 - 8 z 8)
heniu, 25.06.2016 19.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
isnulina nie potrafi transportowac fruktozy do mięsni i jest odkładana jako tłuszcz wiceralny tyle na temat owocow i sokow owocowych przed w trakcie i po treningu
 
heniu, 25.06.2016 19.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
tylko że kto jeszcze kupuje osobno BCAA ? Chyba ktos kto kompletnie o tym nie ma zielonego pojęcia najwięcej BCAA jest w zwykłej odzywce białkowej i w światku lulturystycznym to jest news sprzed 10 lat poza tym
 
heniu, 25.06.2016 19.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
takich suplementów co podnoszą HGH to nie ma jedyne mi znane to grelinomimetyki nie dopuszczone jeszcze do obrotu i w zasadzie tez kupe dają te cud miód środki to wyciąganie kasy żeby czuc efekt musiałbyś czysty hgh w brzuch bić
 
Wiktor, 05.04.2016 22.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja stosuje specyfik zwiększający poziom GH. Można poczytać na stronie: Suplementyna.pl w zakładce kulturystyka .Tłuszczyk już spalony, mięśnie podkreślone, pakerem nie będę i nie chcę być ale kaloryfer musi być. GH chroni mięśnie i pozwala czerpać energię z rozpadającego się tłuszczu.
 
Rob , 05.03.2016 14.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bzdurą jest że BCAA powinno się przyjmować po treningu te aminokwasy przyjmuje się jedynie przed treningiem w il. 5 do 10 gr. i to wystarczy aby organizm dostał sygnał że ma zabezpieczyć glikogen zawarty w mięśniach podczas treningu. Branie BCAA po treningu to strata pieniędzy oraz materiału wystarczy że po treningu przyjmiemy węglowodany np. w postaci dekstrozy z dodatkiem minerałów Mg,Zn, i vit.C może być duża dawka nawet 1000 mg ). lub choćby zjemy banana.
 
kk, 14.03.2015 00.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Fiedo, bardzo prosto. Jak nie spalasz mięsni, spalasz tluszcz, co redukuje tkanke tluszczowa i rzezbi sylwetke ;)
 
bydlak, 22.11.2014 13.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
np tak ze po trening silowym 1-1,5h po zjedzeniu bcaa idac na trening cardio osłania Ci miesnie tym samym ich nie palac miesni a spalajac tkanke tlszcowoa
 
Fiedo, 11.06.2014 12.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
rzeźbią sylwetkę i redukują tkankę tłuszczową ? możecie mi napisać w jaki sposób ??? heh
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Zielony jęczmień: właściwości i zastosowanie. Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć? Zielony jęczmień: właściwości i zastosowanie. Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć?

Zielony jęczmień staje się coraz bardziej popularny jako suplement dla osób odchudzających się i...

więcej

193

Afrykańskie mango na odchudzanie - czy na pewno skuteczne i bezpieczne? Afrykańskie mango na odchudzanie - czy na pewno skuteczne i bezpieczne?

Afrykańskie mango to podobno sprawdzony sposób na odchudzanie. W Stanach Zjednoczonych tabletki z...

więcej

163

ANANAS nie tylko na odchudzanie. Właściwości bromelainy w ananasach ANANAS nie tylko na odchudzanie. Właściwości bromelainy w ananasach

Właściwości ananasa od dawna wykorzystuje się w medycynie niekonwencjonalnej. Ten owoc jest...

więcej

149

Lecytyna - właściwości, zapotrzebowanie i źródła występowania Lecytyna - właściwości, zapotrzebowanie i źródła występowania

Lecytyna to mieszanina różnych związków, głównie fosfolipidów. Pełni bardzo wiele istotnych funkcji...

więcej

137

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Podany scenariusz jest typowy dla wielu osób. Wraz z promieniami słonecznymi jesteśmy w stanie zapewnić nawet 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Dodatkowo, słońce wpływa na produkcję...

Jeśli możesz i nie będzie to duże wyrzeczenie, po prostu nie pij piwa. Nie jest to najlepszy wybór żywieniowy, zamień je na wino, które jest wartościowsze dla zdrowia. Piwo, zawiera szyszki chmielu,...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.