Projekt ZACHOWAJ RÓWNOWAGĘ: jak zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży?

Poradnikzdrowie.pl patronuje projektowi Zachowaj Równowagę prowadzonego przez Instytut Żywności i Żywienia. Celem programu jest walka z nadwagą o otyłości wśród dzieci i młodzieży poprzez promocję zdrowego żywienia i aktywności fizycznej w szkołach i przedszkolach - przy zaangażowaniu zarówno nauczycieli, jak i rodziców. Placówki, które spełnią kryteria opracowane przez IŻŻ, otrzymają specjalne certyfikaty. Warto przyłączyć się do akcji!

Problem nadwagi i otyłości

Występowanie nadmiernej masy ciała wśród dzieci, czyli nadwagi oraz bardziej niebezpiecznej dla zdrowia otyłości, gwałtownie narasta nie tylko na świecie ale i w Polsce. Wstępne wyniki najnowszego badania Instytutu Żywności i Żywienia przeprowadzonego w maju i czerwcu 2013 roku w szkołach podstawowych i gimnazjach z 16 województw wskazują, że w szkołach podstawowych (klasy IV i VI) odsetek uczniów z nadmierną masą ciała nadal wzrasta i osiągnął już 28% u chłopców i 22% u dziewcząt. Było to badanie wstępne przed rozpoczęciem działalności edukacyjnej zrealizowane jako część Projektu Zachowaj Równowagę prowadzonego przez IŻŻ w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.

Cel programu

Głównym celem programu certyfikującego jest zapobieganie rozwojowi nadwagi i otyłości oraz innym chorobom przewlekłym poprzez efektywne promowanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży. Program jest adresowany do szkół i przedszkoli, gdyż to właśnie placówki edukacyjne, w których młodzi wychowankowie spędzają dużo czasu, powinny wspierać rodziców w kształtowaniu prozdrowotnych postaw u swoich dzieci. Wyrazem uznania dla programu certyfikującego jest honorowy patronat Ministerstwa Edukacji.

Założenia programu

Program zakłada poddanie szkół i przedszkoli procesowi certyfikacji, który jest odzwierciedleniem działalności szkoły na rzecz poprawy żywienia i zwiększenia aktywności fizycznej wśród dzieci. Ideą przewodnią inicjatywy jest zaangażowanie całej społeczności szkolnej i przedszkolnej – wychowawców, dzieci i rodziców – w podejmowanie wspólnych prozdrowotnych działań. W szkole i przedszkolu, gdzie naturalnym procesem jest nauczanie i kształtowanie postaw, istnieje szereg możliwości wdrażania zasad prawidłowego stylu życia poprzez m.in.: udostępnianie prawidłowo zbilansowanych posiłków, organizację wspólnych śniadań/obiadów, zapewnienie długich przerw śniadaniowych/obiadowych, zmienianie asortymentu produktów spożywczych dostępnych w sklepikach szkolnych na prozdrowotne, a także wprowadzanie różnych codziennych form aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży.

Jak będzie wdrażany program?

W ciągu najbliższych dwóch lat program będzie realizowany w 100 placówkach w każdym województwie (25 przedszkoli, 25 szkół podstawowych, 25 gimnazjów i 25 szkół ponadgimnazjalnych), a w następnych latach obejmie zasięgiem kolejne placówki. Program ten jest dobrowolną inicjatywą, stwarza system możliwości spontanicznego przyłączania się placówek do programu, a udział w nim jest swoistą nobilitacją dla szkoły/przedszkola. Każda placówka dobrowolnie uczestnicząca w programie otrzymuje specjalne materiały edukacyjne z zakresu żywienia i aktywności fizycznej, takie jak np. plakaty edukacyjne, materiały edukacyjne dla rodziców, poradnik dla nauczycieli ze scenariuszami lekcji, interaktywne książeczki dla przedszkolaków, film edukacyjny z udziałem Pascala Brodnickiego. Dodatkowej atrakcyjności programowi dodają konkursy z nagrodami. Platformą komunikacyjną akcji jest strona projektu Zachowaj Równowagę dla rodziców i nauczycieli oraz strona na portalu społecznościowym Facebook dedykowana starszym dzieciom i młodzieży. Szkoła, która pomyślnie wdroży program zgodnie z opracowanymi kryteriami, otrzyma certyfikat Szkoły/Przedszkola Przyjaznego Żywieniu i Aktywności Fizycznej.

Co należy zrobić, żeby otrzymać certyfikat?

Szkoła/przedszkole ubiegające się o certyfikat mają za zadanie stworzenie na terenie placówki warunków sprzyjających promocji prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej. Certyfikat Szkoły/Przedszkola Przyjaznego Żywieniu i Aktywności Fizycznej otrzymają te z nich, które spełnią kryteria specjalnie opracowane dla każdego rodzaju placówki edukacyjnej. Kryteria, zróżnicowane w zależności od rodzaju placówki, obejmują m.in.:

  • organizację wspólnych śniadań na terenie szkoły;
  • zapewnienie odpowiednio długiej przerwy śniadaniowej;
  • zapewnienie odpowiedniego miejsca do spożywania wybranej przez szkołę formy zdrowego pełnowartościowego posiłku;
  • zapewnianie obiadów szkolnych/posiłków przedszkolnych zgodnych z zaleceniami/normami (jeśli są prowadzone);
  • zmianę na prozdrowotny asortymentu w sklepikach szkolnych, automatach z napojami i żywnością na terenie szkoły;
  • ograniczenie wpływu niewłaściwej reklamy żywności i napojów na terenie szkoły;
  • prowadzenie „reklamy pozytywnej” (np. plakaty);
  • organizowanie zajęć motywujących dzieci do samodzielnych prozdrowotnych wyborów (wymiana przepisów, dzień zdrowego jedzenia, warzywne wtorki itp.);
  • dbanie o rozwijanie wśród uczniów zdolności i wiedzy kulinarnej zgodnej z zasadami racjonalnego żywienia (zajęcia praktyczne);
  • organizacja imprez sportowo-rekreacyjnych, festynów rodzinnych;
  • edukacja rodziców na temat roli żywienia i aktywności fizycznej w prawidłowym rozwoju dzieci (np. organizacja pogadanek, prelekcji, edukacja rodziców z wykorzystaniem strony internetowej szkoły/przedszkola);
  • wprowadzenie motywującego systemu oceniania na lekcjach WF, którego celem jest zachęcanie ucznia do podejmowania samodzielnej aktywności ruchowej w czasie wolnym;
  • wdrożenie zróżnicowanej oferty zajęć do wyboru na lekcjach WF.

Przewidywane efekty programu Zachowaj Równowagę

  • zmotywowanie szkół i przedszkoli do działań prozdrowotnych poprzez zaproponowaną pomoc w trakcie realizacji programu,
  • poprawa wiedzy dzieci i młodzieży oraz rodziców na temat prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej,
  • zmiana nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży,
  • zwiększenie motywacji uczniów do codziennej aktywności fizycznej,
  • zwiększenie udziału uczniów w obowiązkowych zajęciach wychowania fizycznego,
  • zorganizowanie w szkołach miejsc do spożywania posiłków,
  • zahamowanie trendu narastania otyłości wśród dzieci i młodzieży.

Projekt Zachowaj Równowagę jest prowadzony przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) i współfinansowana przez Ministerstwo Zdrowia. Partnerami IŻŻ w realizacji projektu są Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie oraz Polskie Towarzystwo Dietetyki. Jego celem jest zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej. Więcej informacji: www.ZachowajRownowage.pl

Poradnikzdrowie jest patronem projektu Zachowaj Równowagę.

drukuj
Zdjęcia: Materiały prasowe

Aktualizacja: 18.03.2014

reklama
Najpopularniejsze artykuły
Nadwaga i otyłość przyczyną wielu problemów ze zdrowiem Nadwaga i otyłość przyczyną wielu problemów ze zdrowiem

Niewielka nadwaga to nie tylko problem estetyczny. Każdy dodatkowy kilogram zwiększa ryzyko...

więcej

350

Groźne dla zdrowia skutki NADWAGI Groźne dla zdrowia skutki NADWAGI

Nadwaga nadmiernie obciąża organizm - powoduje problemy z kręgosłupem i uszkodzenie stawów. Zbędne...

więcej

371

Historia ODCHUDZANIA z happy endem - Adrian Lukoszek: w ciągu roku schudłem 120 kg Historia ODCHUDZANIA z happy endem - Adrian Lukoszek: w ciągu roku schudłem 120 kg

Kiedy życie z wielką nadwagą przestało mieć sens, a jego syn nie poznał go na zdjęciu sprzed lat,...

więcej

2408

OTYŁOŚĆ BRZUSZNA - musisz ją pokonać! OTYŁOŚĆ BRZUSZNA - musisz ją pokonać!

Fałdki tłuszczu na brzuchu albo "oponka" to nie tylko problem estetyczny. Otyłość brzuszna może...

więcej

9128

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi i moczu może być markerem wielu chorób: dny moczanowej, niewydolności nerek, kamicy nerkowej i innych. Może też być wynikiem nieprawidłowej diety, w której...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 30, 2014

Alicja77 gratuluję. Fajnie, że znalazłaś na Siebie sposób. Mała podpowiedź. Delikatnie z siemieniem, jedna łyżecza dziennie wystarczy. Siemię w nadmiarze tuczy. Zamiast słodzika używaj odrobinkę miodu, bo to słodzenie najbardziej naturalne. Pozdrawiam.

data

Lipiec 30, 2014

Jeśli chcesz mieć na lata, to Moneta. Jeśli na krócej, to te tańsze z supermarketu powinny dać radę.

data

Lipiec 29, 2014

Lynn masz rację, że odchudzać trzeba się powoli. Przecież przytyć też nie można z dnia na dzień! Napisz proszę, jaką dietę dodatkowo do tych ćwiczeń stosowałaś? Jestem bardzo ciekawa tego. Pozdrawiam i czekam na odp. :)

data

Lipiec 30, 2014

Co tutaj można powiedzieć? Powołują się na ojca medycyny Hipokratesa: "Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem". A co wyprawiają, polecają piguły! Co to nie zrobią dla kasy, brak słów.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.