Dieta zasadowa: przepisy na odkwaszanie organizmu wg diety zasadowej

2014-01-29 15:29

Dieta zasadowa to przepis na odkwaszanie organizmu. Do tego dieta alkaliczna jest prosta. Unikasz tego, co zakwasza organizm, jesz to, co przywraca równowagę zasadową w organizmie. Podoba ci się dieta alkaliczna? Wykorzystaj nasze przepisy: falafel, curry z soczewicy i pesto to smaczne i proste potrawy.

Dieta zasadowa
Autor: Photos.com

Spis treści

  1. Dieta zasadowa: przepis na pesto
  2. Dieta zasadowa: curry z soczewicy
  3. Dieta zasadowa: falafel z warzywami

Zarówno dieta zasadowa jak i przepisy na dania zgodne z założeniami diety alkalicznej są bardzo proste. Na twoim talerzu 20 procent powinna zajmować dobrej jakości żywność o charakterze kwasowym, a pozostałe 80 procent warzywa, oliwa z oliwek, owoce, zwłaszcza melon Cantalupe, a także grejpfrut i kiwi, zielona herbata, ziołowe herbaty, mleko sojowe,  naturalne soki warzywne (przygotowane ze świeżych warzyw, najlepiej w domu), naturalny miód (nieprzetworzony).

Dieta zasadowa: przepis na pesto

Pesto to włoski sos, do zrobienia którego będziesz potrzebować: co najmniej szklankę świeżych liści bazylii, czosnek według uznania, olej z winogron, pół szklanki migdałów (są najbardziej alkaliczne spośród wszystkich nasion roślin oleistych).Zioła umyj i dokładnie wysusz, wrzuć wraz z pozostałymi składnikami do blendera. Im dłużej będziesz miksować, tym bardziej aksamitne pesto otrzymasz. Jeśli uważasz, że jest zbyt gęste, dodaj więcej oleju winogronowego. W lodówce pesto możesz trzymać 3-4 dni.

Dieta zasadowa: curry z soczewicy

Potrzebne ci będą: 25 dkg soczewicy, marchewka, czerwona cebula, por, czosnek, imbir, kumin, kurkuma, curry, oliwa extra virgin. Na oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj posiekane warzywa, podsmaż. Po 2-3 minutach dodaj wszystkie przyprawy (po około 1/2 łyżeczki każdej z nich). Po chwili podlej wodą, zagotuj. Dorzuć do garnka przepłukaną soczewicę i gotuj wszystko do miękkości.

Dieta zasadowa: falafel z warzywami

Potrzebna ci będzie szklanka suchej cieciorki, a prócz tego: szklanka pietruszki, czosnek (1-2 ząbki), cebula, do smaku: pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, mahlab lub gotowa przyprawa do falafela, sok z cytryny, łyżeczka sody oczyszczonej, olej do smażenia. Cieciorkę namocz na noc w dużej ilości wody. Po co najmniej 12 godzinach odsącz ją i zmiksuj z pozostałymi składnikami. gdyby masa byłą zbyt gęsta, możesz dolać nieco wody (np. tej, w której moczyła się cieciorka). Formuj płaskie kotleciki i smaż w głębokim oleju.