Dieta niskoenergetyczna – zasady prawidłowego komponowania składników diety

3 komentarze
Autor: Lek. med. Ewa Matyska-Piekarska, lekarz chorób wewnętrznych, konsultant dietetyki Europejskiego Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych w Warszawie

Otyłość to choroba, która wymaga specjalistycznego leczenia. Kilka kilogramów nadwagi to sygnał, że pora rozpocząć terapię i zmienić sposób odżywiania. Pomoże w tym dieta niskoenergetyczna, która zawiera w odpowiednich proporcjach białka, tłuszcze i węglowodany, połączona z aktywnością fizyczną.

Leczenie nadwagi i otyłości rozpoczyna się zawsze od modyfikacji stylu życia. Zalecane jest zwiększenie aktywności fizycznej i dieta niskoenergetyczna. Energetyczność diety ustalana jest na podstawie założonego spadku masy ciała. Stosowanie diety rozpoczyna się zwykle od takiej, która dostarcza 500-1000 kcal mniej od dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Na ogół dla kobiet jest to dieta 1100-1200 kcal, a dla mężczyzn 1500 kcal. Optymalna, zalecana, redukcja masy ciała wynosi od 0,5 do 1 kg tygodniowo. Do spalenia 1 kg tkanki tłuszczowej konieczny jest deficyt energetyczny około 6000-8000 kcal.

Zasady prawidłowej diety niskoenergetycznej

Prawidłowe skomponowanie diety nie jest łatwe, wymaga specjalistycznej wiedzy z tego zakresu. Aby dieta była skuteczna i nie groziła niedoborem składników odżywczych, powinna zawierać w odpowiednich proporcjach tłuszcze, białka, węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne. Zawartość tych składników wyliczana jest w odpowiednich programach komputerowych. Większość osób odchudzających się nie korzysta z fachowych porad, dlatego grozi im to, że w codziennym menu znajduje się zbyt dużo tłuszczów, szczególnie „ukrytych" oraz cukrów prostych. Efektem tego może być niedostateczna redukcja masy ciała lub szybki efekt jo-jo po zakończeniu diety.

Ważne

Ważne

Osobom z nadwagą i otyłością grożą:

  • rozwój cukrzycy typu II
  • hiperlipidemia
  • nadciśnienie tętnicze
  • choroby niedokrwienne serca
  • kamica żółciowa
  • choroby zwyrodnieniowe stawów
  • dna moczanowa.

Węglowodany

Należy je ograniczać - powinny pokrywać 55-60% dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu. 1 gram węglowodanów to 4,5 kcal. W prawidłowo skomponowanej diecie odchudzającej zawarte jest 130-150 gramów węglowodanów dziennie, głównie w postaci złożonej Węglowodany dostarczają odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który normalizuje pracę jelit. Są niezbędne do prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w organizmie m.in. kwasów tłuszczowych i białek. Przy ich niedostatecznym spożyciu następuje nieprawidłowe spalenie tłuszczów i powstają ciała ketonowe, zakwaszające organizm. Źródłem węglowodanów są przede wszystkim, produkty zbożowe, warzywa i owoce.

Białko

Nie można go ograniczać - powinno pokrywać  15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu. 1 gram białka to 4,5 kcal. Dostarcza aminokwasów, które służą  w organizmie do wytwarzania nowego białka, niezbędnego materiału budulcowego do budowy komórek i tkanek. Nie można go zastąpić żadnymi innymi składnikami pożywienia. Przy dłuższym niedoborze białka w diecie nastąpi stopniowe wyniszczenie ustroju. Białko zawarte w mleku, jajach i mięsie ma większe znaczenie biologiczne dla organizmu, niż białko zawarte w soi, kukurydzy, fasoli, grochu i zbożach.
Nadmierne spożywanie białek także jest niekorzystne. Nadmiar białka nie jest magazynowany w organizmie, ale służy do syntezy cukrów i jako źródło energii. Może powodować zaburzenia metaboliczne, zakwaszanie organizmu, może obciążać pracę wątroby i nerek.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
BlankaQUAID, 13.04.2011 15:57
TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2: Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Skuteczne i warto !! Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. * KONKLUZJA finalna: Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.
BlankaQUAID, 13.04.2011 15:54
BH.301. JA JEDNAK POLECAM I WSKAZUJĘ, NA NAUKOWĄ WIEDZĘ BIOLOGICZNĄ, ROZSĄDEK ORAZ UMIAR: Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. NISKIE węglowodany. POKARMY O WŁAŚCIWYM DOBORZE BIAŁEK, ORAZ CO NIEZMIERNIE ISTOTNE: Nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
 

Tłuszcze

W diecie odchudzającej trzeba je ograniczać. Powinny pokrywać  20-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu. 1 gram tłuszczu to 9 kcal. Każde kilka gramów za dużo będzie znacznie podwyższało kaloryczność diety. Tłuszcze są dla organizmu przede wszystkim źródłem energii. Pełnią ponadto funkcję budulcową - są składnikiem m.in. błon komórkowych, są niezbędne do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy A, D, E i K. Tłuszcze zwierzęce zawierają głównie niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol - ich nadmiar sprzyja rozwojowi miażdżycy naczyń i chorób układu krążenia. Tłuszcze roślinne oraz ryby zawierają głównie kwasy tłuszczowe nienasycone o korzystnym działaniu na organizm (jednonienasycone oraz wielonienasycone, m.in.omega-3, omega 6).
Przeciętna dieta zawiera 120 i więcej gramów tłuszczu. Wynika to z faktu, że pomimo obniżonego przez nas spożycia masła, boczku, śmietany czy innych źródeł tłuszczu „widocznego" nie zdajemy sobie sprawy z obecności tłuszczów tzw. "ukrytych" - dodanych do ciast i wypieków,  wchłoniętych podczas smażenia, zawartych w produktach, wydających się pozornie odtłuszczonych.
Dla przykładu:

  • 2-3 plastry szynki (50g) zawierają 12,8g tłuszczu
  • pieczone udko z kurczaka – 12g tłuszczu
  • parówka – 20,6g tłuszczu
  • ser żółty 1-2 plasterki (30g) – 25,5g tłuszczu
  • jajko – 5,8g tłuszczu
  • baton – 9,1g tłuszczu
  • orzechy 5-6 sztuk (30g) – 13,9g tłuszczu.

Ocena: 0
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Serwis prasowy

Aktualizacja: 05.09.2017

Komentarze (1 - 3 z 3)
mark20, 14.01.2011 10.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ser żółty 1-2 plasterki (30g) – 25,5g tłuszczu ktoś chyba przesadził. Tyle tłuszczu jest w 100 g sera żółtego ( bo średnia zawartość tłuszczu w takim serze to 25%) - czyli jak mamy 30 g to tłuszczu jest 7,5 grama (o,25*30g) !!!
 
kurak, 07.01.2010 17.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jest to dobra rada napewno z niej skorzystam
 
amelka, 21.10.2009 10.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja staram się trzymać wagę na stałym poziomie. Jest to możliwe, sporo ćwiczę, łykam formoline żeby nie przesadzić z kaloriami, staram się mniej jeść. BMI mam prawidłowe i chciałabym żeby tak już zostało.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
DIETA DĄBROWSKIEJ: zasady i efekty diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej DIETA DĄBROWSKIEJ: zasady i efekty diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej to dwuetapowy program odchudzania, którego celem jest oczyszczenie organizmu z...

więcej

996

Dieta ketogeniczna, czyli dieta niskowęglowodanowa Dieta ketogeniczna, czyli dieta niskowęglowodanowa

Dieta ketogeniczna (ketogenna) zaliczana jest do diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych....

więcej

161

Tygodniowa dieta odchudzająca - zbilansowana i skuteczna Tygodniowa dieta odchudzająca - zbilansowana i skuteczna

Nawet jeżeli masz mało czasu, możesz co nieco zrobić dla swojej figury. Oto dieta odchudzająca,...

więcej

158

DIETA CZEREŚNIOWA - czy można schudnąć, jedząc czereśnie? DIETA CZEREŚNIOWA - czy można schudnąć, jedząc czereśnie?

Dieta czereśniowa z pewnością przyczyni się do poprawy stanu naszego zdrowia. Czereśnie w 100 g...

więcej

138

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Chcąc osiągnąć rezultaty sylwetkowe na pewno należy przyjrzeć się sposobowi odżywiania. Warto, aby Pani wyliczyła swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Może to być z najlepszego wzoru, czyli masa ciała...

Jeśli nie masz bóli brzucha, kolek podwyższonej temperatury, to miejmy nadzieję, że folia się przemieszcza do jelit. Obserwuj więc swój kał bacznie, codziennie. Pasaż jelitowy może trwać nawet...

Grupy wsparcia
data

Czerwiec 17, 2018

Witam, z otyłością walczę od kilku ładnych lat - problemy zaczęły się pojawiać po ciąży głównie ze względu na hormony, które ciężko było doprowadzić do porządku. Do tego doszły kłopoty z tarczycą. W chwili obecnej mam otyłość II stopnia co jest dla mnie bardzo uciążliwe. Oczywiście cały...

data

Czerwiec 15, 2018

Ja suplementy diety kupuje na witaminas.pl"]witaminas.pl, mają najniższe ceny. a na odchudzanie to dużo warzyw i tłuszcz zwierzęcy ;)

data

Czerwiec 14, 2018

aalbo o takich nowinkach? drlifestyle.pl/dietetyka/odchudzanie/jak-schudnac-20-kg-w-6-miesiecy-metamorfoza/

data

Czerwiec 12, 2018

Na pewno nie w sklepach stacjonarnych czy w supermarketach .W marketach są przyprawy dużych firm, które są robione na skalę przemysłową. Tak więc bardzo daleko im do ekologiczności. Proponowałabym zajrzeć sobie do sklepu Planteon. https://planteon.pl/ Można tam znaleźć: przyprawy z...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.