DIETA MAKROBIOTYCZNA - przepisy tworzące jadłospis w diecie makrobiotycznej

2014-02-17 9:47

Dieta makrobiotyczna to dieta odchudzająca, w jadłospisie której dominują posiłki przygotowane z nieprzetworzonych ziaren zbóż. Na ich bazie można przygotować nie tylko dania obiadowe, np. kotlety z kaszy jęczmiennej, lecz także desery, np. ciasteczka sezamowe czy placki jaglane z jabłkami. Oto przykładowe przepisy tworzące jadłospis w diecie makrobiotycznej.

DIETA MAKROBIOTYCZNA - przepisy tworzące jadłospis w diecie makrobiotycznej
Autor: Photos.com Dieta makrobiotyczna  to dieta odchudzająca, w jadłospisie której dominują posiłki przygotowane z nieprzetworzonych ziaren zbóż. 

Spis treści

  1. Dieta makrobiotyczna - przepis na pasztet z kaszy gryczanej z orzechami
  2. Dieta makrobiotyczna - przepis na kotlety z pęczaku z cebulą i kiełkami
  3. Dieta makrobiotyczna - przepis na placki jaglane z jabłkami
  4. Dieta makrobiotyczna - przepis na ciasteczka sezamowe

Przepisy, jakie oferuje dieta makrobiotyczna, bazują głównie na nieprzetworzonych ziarnach zbóż, takich jak np. pszenica, żyto, owies, jęczmień, proso czy ryż. Są one bogate nie tylko w witaminy i minerały, lecz także w błonnik, który jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Pamiętaj, że według zasad, jakie obowiązują w diecie makrobiotycznej, zboża powinny stanowić 50-60 procent dziennej racji żywieniowej. Oto przykładowe przepisy, dzięki którym skomponujesz jadłospis w diecie makrobiotycznej.

Dieta makrobiotyczna - przepis na pasztet z kaszy gryczanej z orzechami

Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 szklanki ugotowanych płatków owsianych
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki mąki sojowej (albo kukurydzianej)
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki wody lub wywaru z jarzyn (aby uzyskać pożądaną konsystencję)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego (do wysmarowania formy)

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę przesmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj ją do pozostałych składników, a całość dokładnie wymieszaj. Następnie wszystko przepuść przez maszynkę do mięsa, a potem przełóż do formy posmarowanej olejem i posypanej otrębami. Piecz od 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.

Dieta makrobiotyczna - przepis na kotlety z pęczaku z cebulą i kiełkami

Składanki:

  • 280 g (ok. 2 szklanek) ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak
  • 110 g (1 szklanka) płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cebuli uduszonej z odrobiną soli na małym ogniu
  • 1/2 łyżki majeranku
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki kiełków
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kaszę pęczak, płatki owsiane i cebulę zmiel za pomocą maszynki. Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj tak, aby uzyskać konsystencję plastycznej masy. Następnie uformuj kotlety i smaż je na oliwie z oliwek lub patelni z powłoką nieprzywierającą.

Dieta makrobiotyczna - przepis na placki jaglane z jabłkami

Składniki:

  • 180 g (szklanka) ugotowanej kaszy jaglanej
  • 55 g (ok. 1/2 szklanki) mąki owsianej
  • 65 g (ok. 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • szklanka kiełków pszenicy
  • 1 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną i owsianą przesiej na sitku, a następnie zalej letnią wodą i wyrób ciasto. Potem przepuścić przez maszynkę do mięsa kiełki pszenicy razem z kaszą jaglaną, a następnie dodaj je do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj ciasto. Jabłka obierz, pokrój w drobne kawałki, przełóż do ciasta i wymieszaj. Placki smaż na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.

Dieta makrobiotyczna - przepis na ciasteczka sezamowe

Składniki:

  • 10 dag soi
  • 10 dag ziarna białego sezamu
  • 10 dag mąki jęczmiennej
  • 15 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy
  • przyprawy korzenne

Sposób przygotowania:

Włóż soję do garnka z wodą i pozostaw do namoczenia na noc. Rano gotuj ją przez ok. 1,5-2 godziny, a następnie przestudzoną zmiel za pomocą maszynki. Następnie dodaj do niej mąkę, szczyptę przypraw korzennych, połowę ziaren sezamu i 2 łyżki oliwy. Potem wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając wodę (ciasto powinno być miękkie i elastyczne). Następnie rozwałkuj ciasto i wykrawaj ciasteczka szklanką lub foremkami. Na koniec posmaruj je oliwą, posyp pozostałym sezamem i piecz na blasze wysmarowanej oliwą przez około 10-20 minut.