PoradnikZdrowie.pl > DIETY > Diety lecznicze > Kości zagrożone osteoporozą: jedzenie na ich wzmocnienie

Kości zagrożone osteoporozą: jedzenie na ich wzmocnienie

Jeśli cierpisz na osteoporozę, jak najszybciej zmień styl życia, a przede wszystkim dietę. Unikaj razowego pieczywa, ogranicz wędliny, zrezygnuj z fast-foodów. Zamiast smażenia - gotuj na parze, zapomnij o używkach i soli.
A A A

Osteoporoza, zwana cichym zabójcą, rozwija się bezobjawowo nawet przez kilkanaście lat. W tym czasie stopniowo zmniejsza się masa kostna i zachodzą zmiany w strukturze kości, przez co stają się one coraz słabsze i bardziej podatne na złamania nawet przy niewielkim upadku.
Zdrowe kości ulegają ciągłej przebudowie – resorpcji pod wpływem osteoklastów (komórek kościogubnych) i odbudowie przy udziale osteoblastów (komórek kościotwórczych). Pozwala to na szybkie dostarczenie składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, na potrzeby całego organizmu, nie osłabiając wytrzymałości kości. Procesy te podlegają zmianom w zależności od wieku. Od urodzenia do 25. roku życia przeważa budowanie kości, dlatego następuje wówczas szybki wzrost ich masy. Zwiększa się też zawartość wapnia w kościach. Po 35. roku życia aktywniejsze są komórki kościogubne – dochodzi do postępującej utraty wapnia i osłabienia kości.

Dieta bogata w wapń i witamine D wspomaga leczenie osteoporozy

Dlatego ważnym elementem zapobiegania i leczenia osteoporozy jest dieta bogata w wapń i witaminę D. Jedz regularnie 4–5 posiłków dziennie, dbając, by w każdym z nich znalazł się nabiał oraz owoce lub warzywa. W menu może pojawić się również pieczywo, najlepiej pszenne albo pełnoziarniste. Zawarte w nim witamina B6, miedź i cynk wspomagają rozwój kości.

  • Ogranicz jedzenie dużych ilości razowego chleba, który ma sporo fitynianów utrudniających przyswajanie wapnia.
  • Podobnie mięso i wędliny (do ok. 75 g dziennie) – mimo że zawierają pełnowartościowe białko, mają też dużo fosforu. Ten zaś spożywany w znacznych ilościach konkuruje z wapniem, utrudniając jego przyswajanie.
  • Z tego samego powodu unikaj żywności wysokoprzetworzonej oraz dań typu fast food.
  • Ogranicz stosowanie soli do 6 g (łyżeczka) dziennie. Tradycyjną sól można zastąpić tą o obniżonej zawartości sodu, wzbogaconą w potas, a potrawy doprawiać ziołami, bazylią, natką, koperkiem.
  • Na czarnej liście są używki: alkohol, mocna kawa i herbata (ponad 3 filiżanki dziennie), napoje gazowane typu cola oraz energy drinki, które zwiększają wydalanie wapnia z moczem.

Posiłki najlepiej przygotowuj w domu, wybierając dania gotowane w wodzie lub na parze, duszone albo pieczone w folii aluminiowej. Niewskazane jest smażenie, pieczenie i duszenie w sposób tradycyjny – czyli z dodatkiem tłuszczu, bo jego nadmiar może przyczynić się do obniżania zawartości wapnia w organizmie, zwiększając ryzyko osteoporozy.

Codzienna porcja wapnia w nabiale

Zadbaj, by w twojej diecie nie zabrakło wapnia – podstawowego budulca kości. Każdego dnia potrzebujesz go ok. 1000 mg, czyli tyle, ile zawierają 3 szklanki mleka i 200 g chudego twarogu. Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy albo po prostu nie lubisz mleka, zastąp je jogurtem, kefirem lub mlekiem ukwaszonym. Jedz też sery żółte, które prawie w ogóle nie zawierają laktozy (cukru wywołującego biegunki i bóle brzucha po wypiciu mleka). Sery te mają nawet sześciokrotnie więcej wapnia niż sery twarogowe. Trzeba jednak pamiętać, że są dość kaloryczne i zawierają dużo tłuszczów nasyconych i cholesterolu, lepiej więc ograniczać je do 1–2 plasterków dziennie. Od czasu do czasu możesz skusić się na lody i desery mleczne, ale i te są dość kaloryczne.
Natomiast osoby chore na osteoporozę i uczulone na białka mleka krowiego niekiedy mogą je zastąpić mlekiem kozim i jego przetworami (u niektórych alergików nie wywołuje ono dolegliwości).
Dobrym źródłem wapnia są:

  • sardynki w oleju i pomidorach
  • warzywa zielone (szpinak, jarmuż, brokuły, natka pietruszki) i strączkowe (soja, fasola). Trzeba jednak pamiętać, że wapń, który pochodzi z tych produktów, jest znacznie gorzej przyswajany niż ten z nabiału.

Pamiętaj, że niektóre jarzyny (np. szpinak, szczaw, rabarbar, botwinka) i używki (herbata, kawa czy kwaśne wino) obfitują w szczawiany. Substancje te wiążą w przewodzie pokarmowym wapń, obniżając jego wchłanianie. Dlatego stosując dietę bogatą w wapń, warto ich unikać.

 

2
Polecamy także
Osteoporoza: przyczyna złamań kości
Osteoporoza: przyczyna złamań kości
ĆWICZENIA na wzmocnienie KOŚCI
ĆWICZENIA na wzmocnienie KOŚCI
Osteoporoza: przyczyny, objawy, leczenie
Osteoporoza: przyczyny, objawy, leczenie
Osteoporoza - prawdy i mity o osteoporozie
Osteoporoza - prawdy i mity o osteoporozie
Osteoporoza - leki i ćwiczenia powstrzymają ucieczkę wapnia z kości
Osteoporoza - leki i ćwiczenia powstrzymają ucieczkę wapnia z kości
Osteoporoza - jak dbać o kości, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę
Osteoporoza - jak dbać o kości, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę
Osteoporoza u dzieci - jak uchronić dziecko przed osteoporozą
Osteoporoza u dzieci - jak uchronić dziecko przed osteoporozą
Osteoporoza czyli zrzeszotnienie kości
Osteoporoza czyli zrzeszotnienie kości
 
Opinie o suplemencie diety Slimcea
Witam wszystkich. Napiszcie dziewczyny z jakiej wagi chudniecie-jestem ciekawa czy tylko osoby z dużą nadwagą mają fajne szybkie efekty czy osoba z nadwagą 7 kg też?
 
 
NovoSlim, opinie użytkowników
Ja już się nie przejmuję tym co mówią i piszą bo można się zdołować Odchudzam się od dawna i ciągle tylko słyszę od rodziny że kolejna fanaberia a jednocześnie śmiechy jaki to ze mnie pączuś ...
 
 
Jakie zabiegi na zmarszczki?
Moja cera już nie jest taka piękna jak kiedyś :( Jestem po 40, mam widoczne zmarszczki i chciałabym się ich pozbyć. Możecie polecić jakiś dobry zabieg? Jeśli nie chcesz mieć zmarszczek to zmień dietę, bo ...
Autor: natulinka
 
 
Czy istnieje realny sposób powiększenia penisa?
Ja również jestem zadowolony z Penilarge. Do tej pory stosowałem bardzo wiele różnych metod na powiększenie, niektóre obiecywały naprawdę cuda, niemniej żadne ekstendery i ćwiczenia nie pomagały. Strata pieniędzy albo czasu. Właściwie zastanawiałem się nad ...
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Dieta w chorobie – wszystko na temat prawidłowego żywienia osób chorych. Dieta dopasowana do jednostki chorobowej. Prawidłowy sposób odżywiania w przewlekłych chorobach. Diety, które wspomagają proces leczenia. Dieta antyrakowa. Dieta wątrobowa stosowana przy zaburzeniach czynności wątroby. Dieta dla chorych na serce, dieta dla cukrzyków. Dieta lekkostrawna. Diety wspomagające profilaktykę leniwego jelita. Diety dla chorujących na cukrzycę. Dieta w chorobie układu krążenia, dieta w cukrzycy, dieta w chorobie wieńcowej, dieta w chorobie nowotworowej, dieta w chorobie trzustki, dieta w chorobie nerek, dieta w chorobie wrzodowej. Jadłospisy, które dodają siły i energii osobom wracającym do zdrowia. Dieta, które pozwoli szybko wrócić do zdrowia.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.