Kości zagrożone osteoporozą: jedzenie na ich wzmocnienie

1 komentarze
Autor: Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Jeśli cierpisz na osteoporozę, jak najszybciej zmień styl życia, a przede wszystkim dietę. Unikaj razowego pieczywa, ogranicz wędliny, zrezygnuj z fast-foodów. Zamiast smażenia - gotuj na parze, zapomnij o używkach i soli.

Osteoporoza, zwana cichym zabójcą, rozwija się bezobjawowo nawet przez kilkanaście lat. W tym czasie stopniowo zmniejsza się masa kostna i zachodzą zmiany w strukturze kości, przez co stają się one coraz słabsze i bardziej podatne na złamania nawet przy niewielkim upadku.
Zdrowe kości ulegają ciągłej przebudowie – resorpcji pod wpływem osteoklastów (komórek kościogubnych) i odbudowie przy udziale osteoblastów (komórek kościotwórczych). Pozwala to na szybkie dostarczenie składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, na potrzeby całego organizmu, nie osłabiając wytrzymałości kości. Procesy te podlegają zmianom w zależności od wieku. Od urodzenia do 25. roku życia przeważa budowanie kości, dlatego następuje wówczas szybki wzrost ich masy. Zwiększa się też zawartość wapnia w kościach. Po 35. roku życia aktywniejsze są komórki kościogubne – dochodzi do postępującej utraty wapnia i osłabienia kości.

Dieta bogata w wapń i witamine D wspomaga leczenie osteoporozy

Dlatego ważnym elementem zapobiegania i leczenia osteoporozy jest dieta bogata w wapń i witaminę D. Jedz regularnie 4–5 posiłków dziennie, dbając, by w każdym z nich znalazł się nabiał oraz owoce lub warzywa. W menu może pojawić się również pieczywo, najlepiej pszenne albo pełnoziarniste. Zawarte w nim witamina B6, miedź i cynk wspomagają rozwój kości.

  • Ogranicz jedzenie dużych ilości razowego chleba, który ma sporo fitynianów utrudniających przyswajanie wapnia.
  • Podobnie mięso i wędliny (do ok. 75 g dziennie) – mimo że zawierają pełnowartościowe białko, mają też dużo fosforu. Ten zaś spożywany w znacznych ilościach konkuruje z wapniem, utrudniając jego przyswajanie.
  • Z tego samego powodu unikaj żywności wysokoprzetworzonej oraz dań typu fast food.
  • Ogranicz stosowanie soli do 6 g (łyżeczka) dziennie. Tradycyjną sól można zastąpić tą o obniżonej zawartości sodu, wzbogaconą w potas, a potrawy doprawiać ziołami, bazylią, natką, koperkiem.
  • Na czarnej liście są używki: alkohol, mocna kawa i herbata (ponad 3 filiżanki dziennie), napoje gazowane typu cola oraz energy drinki, które zwiększają wydalanie wapnia z moczem.

Posiłki najlepiej przygotowuj w domu, wybierając dania gotowane w wodzie lub na parze, duszone albo pieczone w folii aluminiowej. Niewskazane jest smażenie, pieczenie i duszenie w sposób tradycyjny – czyli z dodatkiem tłuszczu, bo jego nadmiar może przyczynić się do obniżania zawartości wapnia w organizmie, zwiększając ryzyko osteoporozy.

Codzienna porcja wapnia w nabiale

Zadbaj, by w twojej diecie nie zabrakło wapnia – podstawowego budulca kości. Każdego dnia potrzebujesz go ok. 1000 mg, czyli tyle, ile zawierają 3 szklanki mleka i 200 g chudego twarogu. Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy albo po prostu nie lubisz mleka, zastąp je jogurtem, kefirem lub mlekiem ukwaszonym. Jedz też sery żółte, które prawie w ogóle nie zawierają laktozy (cukru wywołującego biegunki i bóle brzucha po wypiciu mleka). Sery te mają nawet sześciokrotnie więcej wapnia niż sery twarogowe. Trzeba jednak pamiętać, że są dość kaloryczne i zawierają dużo tłuszczów nasyconych i cholesterolu, lepiej więc ograniczać je do 1–2 plasterków dziennie. Od czasu do czasu możesz skusić się na lody i desery mleczne, ale i te są dość kaloryczne.
Natomiast osoby chore na osteoporozę i uczulone na białka mleka krowiego niekiedy mogą je zastąpić mlekiem kozim i jego przetworami (u niektórych alergików nie wywołuje ono dolegliwości).
Dobrym źródłem wapnia są:

  • sardynki w oleju i pomidorach
  • warzywa zielone (szpinak, jarmuż, brokuły, natka pietruszki) i strączkowe (soja, fasola). Trzeba jednak pamiętać, że wapń, który pochodzi z tych produktów, jest znacznie gorzej przyswajany niż ten z nabiału.

Ważne

Ważne

Pamiętaj, że niektóre jarzyny (np. szpinak, szczaw, rabarbar, botwinka) i używki (herbata, kawa czy kwaśne wino) obfitują w szczawiany. Substancje te wiążą w przewodzie pokarmowym wapń, obniżając jego wchłanianie. Dlatego stosując dietę bogatą w wapń, warto ich unikać.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Kalbar

Aktualizacja: 08.04.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
Agata, 19.11.2014 21.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uważam, że najlepsza na wszystko jest "małpia dieta":).
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dieta w niedoczynności tarczycy: przykładowy jadłospis Dieta w niedoczynności tarczycy: przykładowy jadłospis

Niedoczynność tarczycy powoduje dolegliwości metaboliczne i to dlatego w leczeniu tak ważna jest...

więcej

48791

Dieta przy grzybicy dla chorych na drożdżycę Dieta przy grzybicy dla chorych na drożdżycę

Czy dieta antygrzybicza jest wskazana? Kłopoty ze snem, zaparcia, nieodparta ochota na słodycze,...

więcej

26728

ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO (nadwrażliwego): dieta na biegunki, wzdęcia, zaparcia ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO (nadwrażliwego): dieta na biegunki, wzdęcia, zaparcia

Jeżeli często burczy ci w brzuchu, miewasz wzdęcia, zaparcia lub biegunki - możliwe, że cierpisz na...

więcej

33320

Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej

Dna moczanowa znana także jako podagra spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu...

więcej

34103

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Należy ocenić twój sposób odżywiania, aby wprowadzić poprawki błędów, jakie robisz. Nie wiem też, czy lekarz przepisał ci leki rozkurczowe, czy blokujące wydzielanie kwasu solnego. Jeśli rozkurczowe,...

Bardzo się cieszę, że napisałaś. W pierwszej kolejności radziłabym tobie udać się do dietetyka specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania oraz psychologa. Pozwoli ci to spojrzeć na jedzenie nie...

Brakuje mi informacji, jak długo trenujesz w podany sposób. W każdym razie twój organizm nie otrzymuje pożywienia, które umożliwiłoby mu odpowiednie funkcjonowanie, szczególnie regenerację. Z tego...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 01, 2015

No powiem Ci, że po latach doświadczeń lepiej się skonsultować ze specjalistą. Ja pakuje ostro ale jak Ty masz problemy, to pogadaj z trenerem. Ja mam Zaj... w Marcelinka Fitness Club Poznań . Zapodaj temat, niech Cię ogarną. :)

data

Lipiec 01, 2015

Ćwiczenia jasne to gwarancja i łądnej sylwetki i lepszego samopoczucia, bo co ci po chudym ciele skoro wygląda jak flak ;/ MOja dewiza to ćwiczyć i jeść odpowiednio ale uważam że nie ma diety uniwersalnej trzeba poznać swój organizm mi dodatkowo pomógł Novoslim bo miałąm probemy z...

data

Lipiec 01, 2015

Wczoraj nastąpiło ważenie po pierwszym miesiącu stosowania i póki co 3 kg mniej ale już zauważyłam zmaine w łaknieniu w ogole nie mam ochoty na jakieś śmieci lepiej trawie pokarmy a z tym zawsze miałam problemy no oby tak dalej ale jak na reazie jestem bardzo zadowolona :)

data

Lipiec 01, 2015

eJak stosować ocet jabłkowy może ktoś powie ????? no właśnie pije się szklankami czy łyżeczkami? trzeba rozcieńczać itp.? mógłby ktoś pomóc.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.