Kości zagrożone osteoporozą: jedzenie na ich wzmocnienie

1 komentarze
Autor: Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Jeśli cierpisz na osteoporozę, jak najszybciej zmień styl życia, a przede wszystkim dietę. Unikaj razowego pieczywa, ogranicz wędliny, zrezygnuj z fast-foodów. Zamiast smażenia - gotuj na parze, zapomnij o używkach i soli.

Osteoporoza, zwana cichym zabójcą, rozwija się bezobjawowo nawet przez kilkanaście lat. W tym czasie stopniowo zmniejsza się masa kostna i zachodzą zmiany w strukturze kości, przez co stają się one coraz słabsze i bardziej podatne na złamania nawet przy niewielkim upadku.
Zdrowe kości ulegają ciągłej przebudowie – resorpcji pod wpływem osteoklastów (komórek kościogubnych) i odbudowie przy udziale osteoblastów (komórek kościotwórczych). Pozwala to na szybkie dostarczenie składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, na potrzeby całego organizmu, nie osłabiając wytrzymałości kości. Procesy te podlegają zmianom w zależności od wieku. Od urodzenia do 25. roku życia przeważa budowanie kości, dlatego następuje wówczas szybki wzrost ich masy. Zwiększa się też zawartość wapnia w kościach. Po 35. roku życia aktywniejsze są komórki kościogubne – dochodzi do postępującej utraty wapnia i osłabienia kości.

Dieta bogata w wapń i witamine D wspomaga leczenie osteoporozy

Dlatego ważnym elementem zapobiegania i leczenia osteoporozy jest dieta bogata w wapń i witaminę D. Jedz regularnie 4–5 posiłków dziennie, dbając, by w każdym z nich znalazł się nabiał oraz owoce lub warzywa. W menu może pojawić się również pieczywo, najlepiej pszenne albo pełnoziarniste. Zawarte w nim witamina B6, miedź i cynk wspomagają rozwój kości.

  • Ogranicz jedzenie dużych ilości razowego chleba, który ma sporo fitynianów utrudniających przyswajanie wapnia.
  • Podobnie mięso i wędliny (do ok. 75 g dziennie) – mimo że zawierają pełnowartościowe białko, mają też dużo fosforu. Ten zaś spożywany w znacznych ilościach konkuruje z wapniem, utrudniając jego przyswajanie.
  • Z tego samego powodu unikaj żywności wysokoprzetworzonej oraz dań typu fast food.
  • Ogranicz stosowanie soli do 6 g (łyżeczka) dziennie. Tradycyjną sól można zastąpić tą o obniżonej zawartości sodu, wzbogaconą w potas, a potrawy doprawiać ziołami, bazylią, natką, koperkiem.
  • Na czarnej liście są używki: alkohol, mocna kawa i herbata (ponad 3 filiżanki dziennie), napoje gazowane typu cola oraz energy drinki, które zwiększają wydalanie wapnia z moczem.

Posiłki najlepiej przygotowuj w domu, wybierając dania gotowane w wodzie lub na parze, duszone albo pieczone w folii aluminiowej. Niewskazane jest smażenie, pieczenie i duszenie w sposób tradycyjny – czyli z dodatkiem tłuszczu, bo jego nadmiar może przyczynić się do obniżania zawartości wapnia w organizmie, zwiększając ryzyko osteoporozy.

Codzienna porcja wapnia w nabiale

Zadbaj, by w twojej diecie nie zabrakło wapnia – podstawowego budulca kości. Każdego dnia potrzebujesz go ok. 1000 mg, czyli tyle, ile zawierają 3 szklanki mleka i 200 g chudego twarogu. Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy albo po prostu nie lubisz mleka, zastąp je jogurtem, kefirem lub mlekiem ukwaszonym. Jedz też sery żółte, które prawie w ogóle nie zawierają laktozy (cukru wywołującego biegunki i bóle brzucha po wypiciu mleka). Sery te mają nawet sześciokrotnie więcej wapnia niż sery twarogowe. Trzeba jednak pamiętać, że są dość kaloryczne i zawierają dużo tłuszczów nasyconych i cholesterolu, lepiej więc ograniczać je do 1–2 plasterków dziennie. Od czasu do czasu możesz skusić się na lody i desery mleczne, ale i te są dość kaloryczne.
Natomiast osoby chore na osteoporozę i uczulone na białka mleka krowiego niekiedy mogą je zastąpić mlekiem kozim i jego przetworami (u niektórych alergików nie wywołuje ono dolegliwości).
Dobrym źródłem wapnia są:

  • sardynki w oleju i pomidorach
  • warzywa zielone (szpinak, jarmuż, brokuły, natka pietruszki) i strączkowe (soja, fasola). Trzeba jednak pamiętać, że wapń, który pochodzi z tych produktów, jest znacznie gorzej przyswajany niż ten z nabiału.

Ważne

Ważne

Pamiętaj, że niektóre jarzyny (np. szpinak, szczaw, rabarbar, botwinka) i używki (herbata, kawa czy kwaśne wino) obfitują w szczawiany. Substancje te wiążą w przewodzie pokarmowym wapń, obniżając jego wchłanianie. Dlatego stosując dietę bogatą w wapń, warto ich unikać.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Kalbar

Aktualizacja: 08.04.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
Agata, 19.11.2014 21.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uważam, że najlepsza na wszystko jest "małpia dieta":).
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
DIETA DĄBROWSKIEJ: zasady i efekty diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej DIETA DĄBROWSKIEJ: zasady i efekty diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej to dwuetapowy program odchudzania, którego celem jest oczyszczenie organizmu z...

więcej

25637

Stłuszczenie wątroby: dieta na stłuszczoną wątrobę. Co mogą jeść chorzy ze stłuszczeniem wątroby? Stłuszczenie wątroby: dieta na stłuszczoną wątrobę. Co mogą jeść chorzy ze stłuszczeniem wątroby?

Dieta w chorobie, jaką jest stłuszczenie wątroby, to obecnie najskuteczniejsza metoda leczenia tego...

więcej

25478

DIETA ODKWASZAJĄCA przywróci równowagę zasadową w organizmie DIETA ODKWASZAJĄCA przywróci równowagę zasadową w organizmie

Najpierw zalecała ją medycyna chińska, później za jej przykładem lekarze medycyny naturalnej, aż...

więcej

35328

Dieta przy problemach z woreczkiem żółciowym. Jadłospis, gdy choruje woreczek żółciowy Dieta przy problemach z woreczkiem żółciowym. Jadłospis, gdy choruje woreczek żółciowy

Dieta przy problemach z woreczkiem żółciowym to dieta lekkostrawna. Dzięki niej masz szansę...

więcej

27778

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Wygląd nie jest najważniejszy, jednak przy obecnej wadze twoje zdrowie jest w poważnym niebezpieczeństwie. Na szczęście masz w sobie chęć do zmiany, a to jest podstawa sukcesu! Tak, jak już pisałam w...

Odchudzanie w szybkim tempie szczególnie w twoim wieku nie jest zalecane. Warto natomiast wprowadzić zasady zdrowego żywienia. Jest kilka ważnych zasad które warto wprowadzić. Przede wszystkim jedz...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 22, 2015

Nie ma dobrego czy złego cholesterolu. Jest jeden cholesterol, LDL czy HDL to frakcje nośnikowe. Wszystkim martwiącym się swoim poziomem cholesterolu polecam przeczytać co na ten temat pisze dr Uffe Ravnskof i prof. Walter Hartenbach. Są to prace oparte na wieloletnich badaniach....

data

Sierpień 13, 2015

Na odporność polecam algi tj. Spirulina i Chlorella i do tygo zestaw odpowiednich witamin. To wszystko zawarte jest w naturalnym produkcie Duo Spirulin. Na mnie działa:)

data

Lipiec 30, 2015

na wątrobę i jej regenerację najlepszy jest ostropest plamisty. Ziarna mieli się w młynku do kawy i dodaje do jedzenia - 1 łyżka dziennie. Efekty widać bardzo szybko a same nasiona są mega tanie

data

Lipiec 27, 2015

Nie sądziłam, że odpowiednia dieta może pomóc w ograniczeniu napadów migreny a jednak. Odstawiłam kawę, czekoladę, sery i wino. Zdrowo i systematycznie się odżywiam :) i jest lepiej, gdyż ataków jest troszkę mniej. Dużo rad co należy jeść a czego unikać znalazłam na abcmigrena. pl, warto...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.