Jak szybko przygotować lekki, smaczny obiad dla kobiety w ciąży

2014-05-20 13:13

Zarówno w ciąży, jak i w pierwszym okresie po urodzeniu dziecka najlepiej komponować obiad z potraw, które nie zalegają w żołądku, nie drażnią i nie powodują zgagi. Jeśli nie lubisz gotować lub nie masz czasu, by spędzać w kuchni wiele godzin, podpowiadamy, jakie zupy i drugie dania - lekkostrawne i pożywne - można szybko i łatwo przygotować.

Jak szybko przygotować lekki, smaczny obiad dla kobiety w ciąży
Autor: thinkstockphotos.com

Obiad dla kobiety w ciąży nie musi znacząco różnić się od obiadu reszty domowników, ale warto wprowadzić kilka modyfikacji do codziennego menu. Ciąża i pierwsze tygodnie po urodzeniu dziecka to czas, kiedy najlepiej komponować obiadowe menu z potraw nietłustych, łagodnie przyprawionych i najlepiej gotowanych. Zapobiegnie to przykrym dolegliwościom żołądkowym, takim jak zgaga, uczucie ciężkości czy mdłości.

Błyskawiczny obiad w ciąży: zupa

Amatorkom zup polecamy kremy na bazie zmiksowanych warzyw. Przyrządza się je błyskawicznie: wystarczy ugotować warzywa do miękkości i zmiksować je blenderem. Dzięki swej naturalnej gęstej konsystencji zupy kremy nie wymagają zaprawiania mąką ani zasmażką, są więc lekkostrawne,a mimo to sycące. Gotując zupę, warto dodać przyprawy, które sprawią, że wywar będzie aromatyczny: liść laurowy, ziele angielskie, natkę. Na deser zamiast ciasta czy budyniu jak najczęściej jadaj świeże owoce i desery na ich bazie: koktajle jogurtowe, musy, kisiele. Nie tuczą, a dostarczają wielu witamin i błonnika.

Błyskawiczny obiad w ciąży: danie główne

Główne danie obiadu powinno zawierać porcję lekkostrawnego białka, np. białe drobiowe mięso lub delikatną, chudą rybę, z dodatkiem gotowanych warzyw. Te produkty nie wymagają długiego pitraszenia, przeciwnie: im krócej się je gotuje lub smaży, tym są smaczniejsze. Doskonale nadają się do przyrządzania na parze lub do krótkiego smażenia bez tłuszczu (np. na patelni grillowej). Danie nabierze wyrazistego smaku, jeśli mięso lub rybę wcześniej zamarynujesz w soku z cytryny z dodatkiem oleju i ziół. Można je także aromatyzować czosnkiem, usuwając go przed przyrządzeniem.

miesięcznik "M jak mama"