Dieta zbożowa. Produkty zbożowe w diecie

Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

W codziennej diecie nie może zabraknąć produktów zbożowych. Wybierać można spośród wielu rodzajów musli, pieczywa, kasz, makaronów i płatków. Produkty zbożowe są źródłem witamin, minerałów, białka i węglowodanów, a także błonnika - składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Produkty zbożowe są w opracowanym przez naukowców schemacie zdrowego żywienia podstawą codziennej diety. Powstają one w wyniku przetworzenia ziaren zbóż, m.in. pszenicy, żyta, owsa, prosa, jęczmienia, kukurydzy, sorgo, orkiszu czy gryki.

Do grupy tej zaliczamy:

  • mąki,
  • kasze,
  • pieczywo,
  • makarony,
  • płatki,
  • musli,
  • ryż.

Znaczenie błonnika dla organizmu

Istotny ze względu na wartości odżywcze jest proces przemiału ziaren. Produkty z pełnego przemiału powstają ze zmielonego całego, nieoczyszczonego z łuski ziarna. Są zatem najbogatsze w składniki odżywcze. Zawierają także dużo włókna roślinnego, czyli błonnika, który wprawdzie jest nieprzyswajalny przez organizm człowieka, ale ma do spełnienia ważne zadanie: poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnienie, ogranicza wchłanianie tłuszczu i dzięki temu obniża cholesterol, zmniejsza także wahania poziomu cukru we krwi. Dzienna dawka błonnika wynosi 25–40 g.

Nie przegap

Jak dobrać dietę zbożową do poszczególnych schorzeń?

Produkty z ziarna oczyszczonego nie mają już takich wartości odżywczych i stanowią głównie źrodło energii. Rodzaj diety bogatej bądź ubogiej w produkty zbożowe jest uzależniony od podstawowego schorzenia i indywidualnej tolerancji poszczególnych produktów.

Dieta zbożowa przy cukrzycy, chorobach nerek i wątroby

W przypadku chorych na cukrzycę zaleca się jedzenie pieczywa pełnoziarnistego, razowego, typu graham, gruboziarnistych kasz i makaronów, brązowego i dzikiego ryżu. Osobom z uszkodzonymi nerkami poleca się pieczywo i makarony z mąki niskobiałkowej lub bezglutenowej. Chorzy na wątrobę powinni jeść drobne kasze (manna, jęczmienna, krakowska), pieczywo pszenne, a unikać pieczywa żytniego, razowego makaronu czy kaszy gryczanej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 25.03.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy? Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych,...

więcej

34152

Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal) Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal)

Cukrzyca wiąże się z otyłością - dlatego dieta cukrzyka powinna nie tylko regulować poziom cukru we...

więcej

31236

Dieta antycholesterolowa dla osób z wysokim poziomem CHOLESTEROLU Dieta antycholesterolowa dla osób z wysokim poziomem CHOLESTEROLU

Gdy poziom cholesterolu lekko przekracza normę, pierwsze, co możesz zrobić, to zmienić sposób...

więcej

29353

Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis

Dieta bogata w żelazo jest polecana nie tylko przy anemii - żelaza kobietom nigdy dość. Jego...

więcej

28576

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

System ćwiczeń nazywany 6 Weidera nie jest sposobem na płaski brzuch. Zjawisko redukcji tkanki tłuszczowej z wybranej partii ciała, czyli "spot reduction" nie istnieje. Co więcej, 6 Weidera może...

Morwa biała jest rekomendowana głównie przy cukrzycy. Wyciąg z liści morwy białej zawiera substancję o nazwie dezoksymannojirymycyna, która hamuje aktywność enzymów, rozkładających węglowodany...

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że dieta może powodować trądzik, są jednak pewne produkty, które zaostrzają objawy, należy do nich czekolada, kakao, słodycze, tłuszcze zwierzęce. Z drugiej...

Grupy wsparcia
data

Maj 22, 2016

moj maz mial wysoki cholesterol ,wysokie cisnienie krwi , wyleczylam go i sibie tez warzywa bez chleba na sniadanie ,pomidor rzodkiewka ,szczypiore ,czosnek ,cebula ,pare plasterkow wedliny malo kartofli moze raz w tygodniu a njawazniejsze zostwcie oleje ,kazdy olej nawet najlepszy...

data

Kwiecień 30, 2016

u mnie najlepiej sprawdza się jaglana na śniadanie , a także probiotyk ( lactoral) , ponieważ brałam długo antybiotyki i miałam duże problemy trawienne

data

Kwiecień 30, 2016

nie tylko laktoza , ale tez gluten dlatego warto stosować lactoral ponieważ nie zawiera tych substancji , przez co nie naraża na kolejne incydenty trawienne

data

Kwiecień 28, 2016

Ja z tego co pamiętam to nie powinno się jeść kapusty - nie wiem czemu ale moja znajoma ma właśnie niedoczynność tarczycy i lekarza jej tak powiedział, że nie powinna jeść.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.