Dieta zbożowa. Produkty zbożowe w diecie

Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

W codziennej diecie nie może zabraknąć produktów zbożowych. Wybierać można spośród wielu rodzajów musli, pieczywa, kasz, makaronów i płatków. Produkty zbożowe są źródłem witamin, minerałów, białka i węglowodanów, a także błonnika - składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Produkty zbożowe są w opracowanym przez naukowców schemacie zdrowego żywienia podstawą codziennej diety. Powstają one w wyniku przetworzenia ziaren zbóż, m.in. pszenicy, żyta, owsa, prosa, jęczmienia, kukurydzy, sorgo, orkiszu czy gryki.

Do grupy tej zaliczamy:

  • mąki,
  • kasze,
  • pieczywo,
  • makarony,
  • płatki,
  • musli,
  • ryż.

Znaczenie błonnika dla organizmu

Istotny ze względu na wartości odżywcze jest proces przemiału ziaren. Produkty z pełnego przemiału powstają ze zmielonego całego, nieoczyszczonego z łuski ziarna. Są zatem najbogatsze w składniki odżywcze. Zawierają także dużo włókna roślinnego, czyli błonnika, który wprawdzie jest nieprzyswajalny przez organizm człowieka, ale ma do spełnienia ważne zadanie: poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnienie, ogranicza wchłanianie tłuszczu i dzięki temu obniża cholesterol, zmniejsza także wahania poziomu cukru we krwi. Dzienna dawka błonnika wynosi 25–40 g.

Nie przegap

Jak dobrać dietę zbożową do poszczególnych schorzeń?

Produkty z ziarna oczyszczonego nie mają już takich wartości odżywczych i stanowią głównie źrodło energii. Rodzaj diety bogatej bądź ubogiej w produkty zbożowe jest uzależniony od podstawowego schorzenia i indywidualnej tolerancji poszczególnych produktów.

Dieta zbożowa przy cukrzycy, chorobach nerek i wątroby

W przypadku chorych na cukrzycę zaleca się jedzenie pieczywa pełnoziarnistego, razowego, typu graham, gruboziarnistych kasz i makaronów, brązowego i dzikiego ryżu. Osobom z uszkodzonymi nerkami poleca się pieczywo i makarony z mąki niskobiałkowej lub bezglutenowej. Chorzy na wątrobę powinni jeść drobne kasze (manna, jęczmienna, krakowska), pieczywo pszenne, a unikać pieczywa żytniego, razowego makaronu czy kaszy gryczanej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 25.03.2014

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy? Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych,...

więcej

49117

DIETA dobra dla wątroby i woreczka żółciowego DIETA dobra dla wątroby i woreczka żółciowego

Miewasz ostatnio gorsze samopoczucie, narzekasz na wzdęcia, niestrawność, ciężar w żołądku, często...

więcej

32103

Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej

Dna moczanowa znana także jako podagra spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu...

więcej

34103

Dieta obniżająca poziom CHOLESTEROLU Dieta obniżająca poziom CHOLESTEROLU

Serce to pompa doskonała. Tłoczy krew do całego organizmu, dostarczając tkankom składniki odżywcze...

więcej

23973

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Proponuję udać się na badanie składu ciała. Takie badanie wykonywane cyklicznie, raz na 2-3 tygodnie, zobrazuje, co się dzieje w organizmie. Czy traci pani wodę, mięśnie, tkankę tłuszczową czy...

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Wygląd nie jest najważniejszy, jednak przy obecnej wadze twoje zdrowie jest w poważnym niebezpieczeństwie. Na szczęście masz w sobie chęć do zmiany, a to jest podstawa sukcesu! Tak, jak już pisałam w...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 22, 2015

Nie ma dobrego czy złego cholesterolu. Jest jeden cholesterol, LDL czy HDL to frakcje nośnikowe. Wszystkim martwiącym się swoim poziomem cholesterolu polecam przeczytać co na ten temat pisze dr Uffe Ravnskof i prof. Walter Hartenbach. Są to prace oparte na wieloletnich badaniach....

data

Sierpień 13, 2015

Na odporność polecam algi tj. Spirulina i Chlorella i do tygo zestaw odpowiednich witamin. To wszystko zawarte jest w naturalnym produkcie Duo Spirulin. Na mnie działa:)

data

Lipiec 30, 2015

na wątrobę i jej regenerację najlepszy jest ostropest plamisty. Ziarna mieli się w młynku do kawy i dodaje do jedzenia - 1 łyżka dziennie. Efekty widać bardzo szybko a same nasiona są mega tanie

data

Lipiec 27, 2015

Nie sądziłam, że odpowiednia dieta może pomóc w ograniczeniu napadów migreny a jednak. Odstawiłam kawę, czekoladę, sery i wino. Zdrowo i systematycznie się odżywiam :) i jest lepiej, gdyż ataków jest troszkę mniej. Dużo rad co należy jeść a czego unikać znalazłam na abcmigrena. pl, warto...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.