Dieta zbożowa. Produkty zbożowe w diecie

Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

W codziennej diecie nie może zabraknąć produktów zbożowych. Wybierać można spośród wielu rodzajów musli, pieczywa, kasz, makaronów i płatków. Produkty zbożowe są źródłem witamin, minerałów, białka i węglowodanów, a także błonnika - składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Produkty zbożowe są w opracowanym przez naukowców schemacie zdrowego żywienia podstawą codziennej diety. Powstają one w wyniku przetworzenia ziaren zbóż, m.in. pszenicy, żyta, owsa, prosa, jęczmienia, kukurydzy, sorgo, orkiszu czy gryki.

Do grupy tej zaliczamy:

  • mąki,
  • kasze,
  • pieczywo,
  • makarony,
  • płatki,
  • musli,
  • ryż.

Znaczenie błonnika dla organizmu

Istotny ze względu na wartości odżywcze jest proces przemiału ziaren. Produkty z pełnego przemiału powstają ze zmielonego całego, nieoczyszczonego z łuski ziarna. Są zatem najbogatsze w składniki odżywcze. Zawierają także dużo włókna roślinnego, czyli błonnika, który wprawdzie jest nieprzyswajalny przez organizm człowieka, ale ma do spełnienia ważne zadanie: poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnienie, ogranicza wchłanianie tłuszczu i dzięki temu obniża cholesterol, zmniejsza także wahania poziomu cukru we krwi. Dzienna dawka błonnika wynosi 25–40 g.

Nie przegap

Jak dobrać dietę zbożową do poszczególnych schorzeń?

Produkty z ziarna oczyszczonego nie mają już takich wartości odżywczych i stanowią głównie źrodło energii. Rodzaj diety bogatej bądź ubogiej w produkty zbożowe jest uzależniony od podstawowego schorzenia i indywidualnej tolerancji poszczególnych produktów.

Dieta zbożowa przy cukrzycy, chorobach nerek i wątroby

W przypadku chorych na cukrzycę zaleca się jedzenie pieczywa pełnoziarnistego, razowego, typu graham, gruboziarnistych kasz i makaronów, brązowego i dzikiego ryżu. Osobom z uszkodzonymi nerkami poleca się pieczywo i makarony z mąki niskobiałkowej lub bezglutenowej. Chorzy na wątrobę powinni jeść drobne kasze (manna, jęczmienna, krakowska), pieczywo pszenne, a unikać pieczywa żytniego, razowego makaronu czy kaszy gryczanej.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 25.03.2014

DlaPacjentow24.pl
Sposób na atopowe zapalenie skóry:
jak dbać o skórę z AZS
Sposób na atopowe zapalenie skóry: jak dbać o skórę z AZS
Najpopularniejsze artykuły
Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy? Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych,...

więcej

24609

Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal) Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal)

Cukrzyca wiąże się z otyłością - dlatego dieta cukrzyka powinna nie tylko regulować poziom cukru we...

więcej

22049

Dieta antycholesterolowa dla osób z wysokim poziomem CHOLESTEROLU Dieta antycholesterolowa dla osób z wysokim poziomem CHOLESTEROLU

Gdy poziom cholesterolu lekko przekracza normę, pierwsze, co możesz zrobić, to zmienić sposób...

więcej

21314

Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis

Dieta bogata w żelazo jest polecana nie tylko przy anemii - żelaza kobietom nigdy dość. Jego...

więcej

20123

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Odradzam stosowane diety Dukana, mimo szybkich efektów jest niebezpieczna dla zdrowia. W wielu badaniach podkreśla się problemy z nerkami, pojawienie się dny moczanowej, zaparcia, szybszy postęp...

Jeśli udój trwa w godzinach 18-20, to kolację zjedz po udoju, szczególnie że chodzisz spać o 22. Przez okres około czterech tygodni zrezygnuj z dodatku skrobiowego w wieczornym posiłku. Jedz np....

Przedstawione objawy wskazują na schorzenie nazywane nadkwasotą żołądka. Żołądek w jego naturalnym stanie jest pokryty grubą warstwą śluzu. Gdy dojdzie do zaburzenia homeostazy, nadmierna produkcja...

Grupy wsparcia
data

Kwiecień 30, 2016

u mnie najlepiej sprawdza się jaglana na śniadanie , a także probiotyk ( lactoral) , ponieważ brałam długo antybiotyki i miałam duże problemy trawienne

data

Kwiecień 30, 2016

nie tylko laktoza , ale tez gluten dlatego warto stosować lactoral ponieważ nie zawiera tych substancji , przez co nie naraża na kolejne incydenty trawienne

data

Kwiecień 28, 2016

Ja z tego co pamiętam to nie powinno się jeść kapusty - nie wiem czemu ale moja znajoma ma właśnie niedoczynność tarczycy i lekarza jej tak powiedział, że nie powinna jeść.

data

Kwiecień 19, 2016

Może , możesz napic się od czasu do czasu nutramilu ? Bardzo fajny napój , dużo witamin , minerałów . Nawet jak nie masz ochoty gotować sobie obiadu to taka szklanka nutri może Ci go w zupełności zastąpić.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.