Dieta przeciwgrzybicza - zasady, jadłospis z przepisami

2017-09-04 11:03

Dieta przeciwgrzybicza jest podstawowym elementem w leczeniu kandydozy - drożdżycy przewodu pokarmowego. Odpowiednia dieta pozwoli zahamować nadmierny rozrost drożdżaków i przywrócić naturalną równowagę mikroflory jelitowej. Zobacz, jakie są szczegółowe zalecenia w diecie odgrzybiającej oraz przykładowy jadłospis z przepisami.

Dieta przeciwgrzybicza - zasady, jadłospis z przepisami
Autor: thinkstockphotos.com Najważniejszą zasadą diety przeciwgrzybiczej jest odstawienie produktów zawierających duże ilości cukrów prostych.

Spis treści

  1. Eliminacja nadmiernego rozrostu drożdżaków w jelitach – zalecenia dietetyczne
  2. Dieta przeciwgrzybicza: Wykluczenie produktów sprzyjających rozwojowi drożdżaków
  3. Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
  4. Stosowanie zasad diety rozdzielnej
  5. Stosowanie ziół i preparatów roślinnych działających przeciwgrzybiczo
  6. Zasady diety przeciwgrzybiczej - podsumowanie
  7. Dieta przeciwgrzybicza - przykładowy jadłospis 6-dniowy z przepisami w pierwszym etapie diety

Dieta przeciwgrzybicza jest podstawowym elementem w leczeniu kandydozy - drożdżycy przewodu pokarmowego. Choroba nazywana grzybicą (drożdżycą) jest coraz częściej diagnozowanym schorzeniem powiązanym z licznymi dolegliwościami towarzyszącymi. Jest to zakażenie wywołane drożdżakami z rodzaju Candida, najczęściej z gatunku Candida albicans, które u większości osób naturalnie zasiedlają organizm, w tym ich układ pokarmowy. Występująca w przewodzie pokarmowym flora bakteryjna i właściwe warunki w nim panujące zapobiegają kolonizacji i rozprzestrzeniania się grzybów z rodzaju Candida u osób zdrowych.

Choroba zwana kandydozą (drożdżycą) przewodu pokarmowego jest zakażeniem inwazyjnym, występującym przy nadmiernym, intensywnym rozwoju kolonii grzybów. Problemem jest tu zasiedlenie przez kolonię ścian jelit, a co za tym idzie - rozszczelnienie anatomicznej bariery jelitowej i przedostawanie się niepożądanych składników, drobnoustrojów, toksyn do układu krwionośnego. Przy sprzyjających warunkach i osłabionym układzie odpornościowym człowieka może prowadzić do różnego rodzaju reakcji ze strony organizmu. Grzyby Candida wytwarzają substancje toksyczne dla komórek zainfekowanego organizmu, uszkadzające system odpornościowy oraz nasilające rozprzestrzenianie się infekcji.

Objawy towarzyszące kandydozie można podzielić na kilka grup, w tym strony układu pokarmowego: m.in.: wzdęcia, nadmierne wydzielanie gazów, biegunki, bóle brzucha, nieprzyjemny zapach z ust. Powszechne są alergie skórne i oddechowe, zaburzenia ze strony ośrodkowego układu nerwowego, np. zmiany nastroju, depresja, stany lękowe, oraz ogólne dysfunkcje organizmu – osłabienie, zmęczenie, obniżenie odporności i wiele innych.

Główną przyczyną nadmiernego rozwoju drożdżaków w przewodzie pokarmowym jest zmiana naturalnego składu mikroflory jelitowej, co spowodowane jest przede wszystkim przez:

  • niewłaściwą dietę, bogatą w produkty wysokoprzetworzone, cukry proste, tłuszcze zwierzęce; nadmierna ilość produktów mlecznych; niedobory witamin i składników mineralnych,
  • długotrwałe stosowanie niektórych leków: antybiotyków, niesteroidowych leków przeciwzapalnych (np. ibuprofenu), sterydów, leków obniżających kwasowość soku żołądkowego, leków antykoncepcyjnych,
  • warunki życia: przewlekły stres, życie w pośpiechu.

Eliminacja nadmiernego rozrostu drożdżaków w jelitach – zalecenia dietetyczne

Odpowiednie postępowanie żywieniowe jest podstawowym elementem w leczeniu kandydozy. Podstawowym celem stosowania diety jest przywrócenie naturalnej równowagi w składzie mikroflory jelitowej, a co za tym idzie - uszczelnienie ścian jelit, przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, wzmocnienie odporności organizmu. Efektem stosowania diety przeciwgrzybiczej jest przywrócenie prawidłowych funkcji organizmu i znaczna poprawa zdrowia. Eliminacja żywieniowa kandydozy jest procesem długotrwałym, wymaga świadomego postępowania, konsekwencji i wytrwałości i odbywa się w kilku etapach. Najważniejsze zalecenie w diecie przeciwgrzybiczej to:

1. Wyeliminowanie produktów sprzyjających rozwojowi drożdżaków.

2. Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

3. Stosowanie zasad diety rozdzielnej.

4. Stosowanie ziół i preparatów roślinnych działających przeciwgrzybiczo.

Ważne

W tym miejscu trzeba podkreślić, że ze względu na różny stopień nasilenia i odmienność objawów, dolegliwości i schorzenia towarzyszące, wagę ciała, możliwości trawienia składników pokarmowych - zakres stosowania diety powinien być dobrany indywidualnie do każdej osoby chorej. Oznacza to, że nie można mówić o diecie uniwersalnej dla wszystkich, jednak zasady stosowania diety, do których warto się zastosować, są podobne.

Dieta przeciwgrzybicza: Wykluczenie produktów sprzyjających rozwojowi drożdżaków

Celem dietetycznej walki z drożdżycą jest zniszczenie rozrośniętej kolonii grzybów w jelitach, a w późniejszym etapie zapobieganie ich ponownemu rozwojowi. Naturalną pożywką dla drożdżaków są cukry proste i skrobia. Zbyt duża ilość tych cukrów w jelicie grubym pozwala na nadmierny rozrost grzybów. Sytuacja ta może wynikać z nadmiernego, regularnego spożycia cukrów w diecie, co skutkuje ich niedokładnym trawieniem i wchłanianiem. Nadmiar cukru przedostaje się do jelita grubego, gdzie staje się doskonałą pożywką dla drożdżaków. Podobny skutek ma niedokładne gryzienie i żucie owoców i produktów zbożowych – zbyt duże kawałki pokarmu nie są dokładnie trawione, przez co zbyt długo zalegają w jelitach.

Najważniejszym elementem diety przeciwgrzybiczej jest pozbawienie grzybów ich podstawowego pokarmu, czyli cukru, co można osiągnąć przez zastosowanie wstępnych, ścisłych zaleceń żywieniowych.

W pierwszym etapie postępowania dietetycznego zalecana jest dieta niskowęglowodanowa: restrykcyjne wyeliminowanie z codziennej diety cukru i produktów zawierających cukry proste, produktów o wysokim indeksie glikemicznym oraz wysokoprzetworzonych produktów zbożowych. Czas trwania pierwszego etapu diety zależy od indywidualnej reakcji na leczenie i trwa aż do wyraźnej poprawy samopoczucia i zmniejszenia występowania objawów, zazwyczaj około 3-6 tygodni. W ciągu pierwszych kilku dni stosowania zaleceń następuje zwiększone wydzielanie toksyn, co jest związane z obumieraniem grzybów. Można spodziewać się wówczas nasilenia objawów takich jak: nadmierne zmęczenie, drażliwość, bóle głowy.

Podczas stosowania diety w pierwszym etapie zaleca się wyeliminowanie cukru do słodzenia napojów, wszelkiego rodzaju słodyczy, ciast, miodu, sztucznych słodzików, niektórych warzyw, zawierających duże ilości skrobi (np. ziemniaki) oraz większości owoców (zawierają duże ilości fruktozy – cukru prostego). W grupie produktów zawierających cukry (laktozę) są również produkty mleczne, zaleca się więc unikanie mleka i produktów mlecznych. Ponadto osoby będące na diecie przeciwgrzybiczej powinny unikać innych produktów wspomagających rozwój drożdżaków: produktów wysokoprzetworzonych, zawierających konserwanty, glutaminian sodu, z dodatkiem octu i drożdży.

Produkty wymagające wyeliminowania lub ograniczenia w diecie podczas leczenia kandydozy w pierwszym etapie diety:

  • cukier, słodycze, miód naturalny i sztuczny, sztuczne słodziki, melasa,
  • biała mąka, biały ryż, wysokoprzetworzone produkty zbożowe, makaron z mąki pszennej,
  • owoce, z wyjątkiem cytryn, grapefruitów, kwaśnych jabłek,
  • warzywa zawierające znaczne ilości skrobi: ziemniaki, bataty, warzywa strączkowe, gotowana marchew, gotowane buraki,
  • mleko i produkty mleczne niefermentowane (niektóre osoby w ogóle nie powinny spożywać produktów mlecznych): śmietana, sery, napoje mleczne, np. maślanka,
  • produkty zawierające drożdże lub przy produkcji których drożdże są wykorzystywane: napoje alkoholowe w tym piwo, piwo bezalkoholowe, wino, zupy w proszku,
  • ocet i wszystkie produkty zawierające ocet (marynowane warzywa, oliwki, itp.),
  • produkty zawierające pleśnie: sery pleśniowe, wędliny suszone naturalnie, salami,
  • produkty fermentowane: surowa kapusta kiszona, surowe ogórki kiszone,
  • margaryny i oleje rafinowane z wyjątkiem oliwy z oliwek,
  • produkty suszone naturalnie, mogące zawierać pleśnie i cukry: np. owoce suszone (śliwki, figi, daktyle, inne),
  • kawa, kawa zbożowa, herbata czarna,
  • napoje słodzone gazowane i niegazowane, soki owocowe
  • produkty zawierające konserwanty i glutaminian sodu: wędliny, sery, konserwy mięsne i rybne, gotowe mieszanki przyprawowe, inne,
  • gotowe sosy, np. ketchup.
Ważne

Warto podkreślić, że nie należy zbyt drastycznie ograniczać w diecie zawartości produktów skrobiowych. Sytuacja, w której całkowicie wykluczy się węglowodany może doprowadzić do szybkiej, nadmiernej utraty wagi, co z kolei skutkuje osłabieniem organizmu i zwiększoną podatnością na infekcje – w tym grzybicze. Nie należy również nadmiernie wydłużać czasu trwania pierwszego etapu, gdyż jest to dieta z niedoborami składników odżywczych, co może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu nie związanych z kandydozą. Pomimo dużych ograniczeń, należy spożywać odpowiednią ilość posiłków, jeść do syta i smacznie.

Produkty węglowodanowe (skrobiowe) dopuszczalne w niewielkich ilościach w pierwszym etapie diety przeciwgrzybiczej to np.:

  • pieczywo z mąki z pełnego przemiału, żytnie, owsiane, bezglutenowe, najlepiej wypiekane samodzielnie,
  • kasze (gryczana, jęczmienna, inne),
  • brązowy lub dziki ryż.

Uzupełniającym źródłem węglowodanów powinny być warzywa o niewielkiej zawartości skrobi, np. warzywa kapustne – każdy rodzaj kapusty, brokuły, kalafior, ponadto sałata, szpinak, rzodkiew i rzodkiewki, seler, seler naciowy, korzeń i natka pietruszki, szparagi, cukinia. Warto zwrócić uwagę na warzywa zawierające substancje biostatyczne: cebulę, czosnek, por, które również powinno się włączyć do diety na tym etapie.

Produkty białkowe zalecane w pierwszym etapie diety przeciwgrzybiczej to: mięso drobiu, wołowina, cielęcina, chuda wieprzowina, mięso królika, jagnięcina, jaja, ryby i owoce morza - gotowane, przygotowywane na parze lub pieczone, niepanierowane.

Ważnym elementem w diecie jest przyspieszanie usuwania toksyn z organizmu, zaleca się więc wypijanie około 2 litrów wody. Inne napoje dopuszczalne w diecie to soki warzywne (najlepiej przygotowywane samodzielnie), napary ziołowe i herbatki owocowe.

Kolejne etapy diety przeciwgrzybiczej mają na celu dalszą eliminację nadmiaru grzybów, ale nadrzędnym celem jej stosowania jest uszczelnianie bariery jelitowej i podnoszenie odporności organizmu. Uszczelnienie bariery jelitowej jest możliwe dzięki unikaniu spożywania niektórych produktów spożywczych, takich jak nabiał czy gluten, oraz stosowaniu specjalistycznych preparatów zawierających szczepy bakterii probiotycznych. Probiotyki, np. z rodziny Lactobacillus korzystnie wpływają na układ odpornościowy, a niektóre z nich spowalniają rozwój drożdżaków. Najważniejsze funkcje probiotyków to stymulowanie układu odpornościowego oraz wspomaganie trawienia i wchłaniania pokarmów. Do posiłków należy dołączyć surowe warzywa fermentowane (np. kapustę, ogórki, inne), napoje fermentowane, np. kefir, jogurt, oraz inne naturalne napoje fermentowane, np. kwas buraczany. Szczelności i regeneracji jelit sprzyja również stosowanie preparatów zawierających kwas kaprylowy lub glutaminę.

Składnikami diety mającymi wpływ na podnoszenie odporności organizmu, na które warto zwrócić szczególną uwagę, są:

  • witamina C (świeża papryka, jarmuż, brukselka, natka pietruszki, brokuły),
  • witamina D3 (tłuste ryby morskie, suplementy),
  • witamina A (ryby, wątroba cielęca, podroby),
  • witamina E (nasiona słonecznika, dyni, zielone warzywa),
  • witaminy z grupy B ( mięso, podroby, warzywa),
  • kwasy omega 3 i 6 (olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, ryby),
  • cynk (mięso, podroby, owoce morza, orzechy, migdały, kasza gryczana, płatki owsiane, pestki dyni, pestki słonecznika),
  • selen (orzechy brazylijskie, ryby i owoce morza, jaja, mięso, orzechy włoskie, nasiona, kiełki).

Oprócz wyżej wymienionych zaleceń do w kolejnych etapach diety przeciwgrzybiczej należy stopniowo włączać warzywa takie jak papryka, pomidory, bakłażan, surową marchew. W dalszej kolejności spożywać więcej produktów zbożowych z pełnego przemiału, dodawać gotową marchew, buraki, warzywa strączkowe i stopniowo owoce – agrest, maliny, jagody, żurawinę, większe ilości jabłek i cytrusy. Zaleca się, żeby nowe produkty wprowadzać pojedynczo, obserwując reakcje organizmu i ponownie wykluczać te, które powodują dolegliwości.

Kolejnym, ostatnim etapem diety jest stopniowe włączanie do posiłków produktów do tej pory zabronionych: produktów mlecznych, niewielkich ilości produktów z wykorzystaniem pleśni, skrobiowych, owoców, ziemniaków, batatów i innych. Tak jak wcześniej, należy obserwować, w jaki sposób organizm reaguje na wprowadzane zmiany. W literaturze określa się czas stosowania diety przeciwgrzybiczej i powrotu do zdrowia nawet na rok i jest uzależniony od stopnia rozrostu grzybów przed leczeniem, długością trwania choroby i stopniem uszkodzeń, jakie poczyniła grzybica. Ponieważ zarodniki Candida znajdują się we krwi nawet przez 2-3 lata, mogą ponownie wywoływać nawrót choroby. Dlatego też ogólne zalecenia diety przeciwgrzybiczej warto stosować na co dzień.

Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu

Grzyby zasiedlające układ pokarmowy człowieka wytwarzają w jelitach środowisko kwaśne, niekorzystne dla zdrowia. W sytuacji długotrwałej kandydozy wzrasta ilość kwaśnych produktów przemiany materii grzybów w płynach ustrojowych osoby chorej, co może prowadzić do kolejnych zaburzeń w organizmie. Dieta przeciwgrzybicza wymaga więc wprowadzenia do codziennego spożycia produktów zasadotwórczych i obojętnych oraz wypijania większej ilości dobrej jakościowo wody. Wybrane produkty zasadotwórcze lub obojętne dopuszczalne w diecie przeciwgrzybiczej to np. cytryny, limonki, pietruszka, rzeżucha, botwina, szparagi, soki warzywne świeże niesłodzone, seler, czosnek, grapefruity, zioła (świeże), sałata, kwaśne jabłka, brokuły, szpinak, kapusta, kalarepa, brukselka, rabarbar, ogórki, bakłażany, kalafior, por, cebula, chrzan, oliwa, sezam nasiona, kiełki zbóż, mało słodkie pomidory, masło świeże, serwatka, jogurt naturalny.

Stosowanie zasad diety rozdzielnej

Powstawaniu środowiska kwaśnego w organizmie sprzyja wywołanie fermentacji węglowodanów przez drożdżaki Candida z jednoczesnym problemem trawienia białek i tłuszczów. To właśnie niestrawione właściwe pozostałości białek w jelitach powodują problemy gastryczne, typowe w przeroście drożdżaków: nadmierne gazy, wzdęcia czy nudności. W diecie rozdzielnej zaleca się spożywanie w osobnych posiłkach produktów białkowych (mięsa, ryb, jaj) i węglowodanowych (skrobiowych) w późniejszych etapach leczenia kandydozy. W diecie przeciwgrzybiczej ogranicza się ilość węglowodanów, dlatego też podstawowe posiłki powinny składać się z warzyw gotowanych i surowych (surówek) oraz produktów białkowych. Nie zaleca się pić przed, w trakcie i po posiłku. Płyny rozcieńczają soki trawienne, co wydłuża czas trawienia pokarmów.

Stosowanie ziół i preparatów roślinnych działających przeciwgrzybiczo

Podczas stosowania diety przeciwgrzybiczej warto stosować wspomagające preparaty roślinne. Wśród nich przykładami mogą być:

  • czarci pazur (pau d’arco, lapacho) - oprócz działania przeciwgrzybiczego ma działanie przeciwbakteryjne, wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwnowotworowo, obniża poziom cukru we krwi i ułatwia trawienie. Ma również właściwości oczyszczające, usuwa nadmiar toksyn z organizmu;
  • wilcacora (Uncaria tomentosa) – ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, oczyszczające z toksyn, jego najsilniejsze działanie polega na pobudzaniu układu odpornościowego. Hamuje rozwój grzybów Candida i usuwa z organizmu toksyny wytworzone przez grzyba;
  • olejek z oregano – działa przeciwgrzybiczo na drożdżaki Candida albicans oraz grzyby pleśniowe, wzmacnia układ odpornościowy;
  • preparaty z czosnku – allicyna zawarta w czosnku ma działanie blokujące dostęp glukozy do komórek grzyba, co uniemożliwia jego wzrost i rozwój;
  • inne preparaty o działaniu przeciwgrzybiczym i wzmacniającym odporność to wyciąg z pestek grapefruita, nalewka z orzecha czarnego, wyciąg z echinacea, cynowód (Coptis chinensis), gorzknik kanadyjski.

Należy podkreślić, że preparaty tego typu powinny być dobierane indywidualnie, a wielu nie można stosować u dzieci i kobiet ciężarnych.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

To ci się przyda

Zasady diety przeciwgrzybiczej - podsumowanie

1. Dieta powinna być pełnowartościowa, dobrana indywidualnie dla każdej osoby, pod względem wartości energetycznej i odżywczej.

2. Powinna uwzględniać schorzenia współistniejące, w tym potwierdzone alergie i nietolerancje pokarmowe. W przypadku występowania podejrzenia alergii należy wykonać odpowiednie badania i zastosować dietę eliminacyjną.

3. Należy stosować produkty naturalne, świeże, najlepiej sezonowe, dobrej jakości.

4. Z diety należy wykluczyć produkty wysoko przetworzone typu fast-food, gotowe dania w proszku, słodycze, napoje gazowane i inne.

5. Zaleca się stosowanie początkowego, restrykcyjnego etapu ograniczającego cukier i produkty go zawierające, owoce, przetwory zbożowe i warzywa zawierające znaczne ilości skrobi. Czas trwania tego etapu dobierany jest indywidualnie.

6. Należy spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym.

7. Podczas stosowania diety należy spożywać produkty białkowe wysokiej jakości: mięso wołowe, wieprzowe (chude), mięso królika, drobiu, ryby, jaja, produkty białkowe roślinne, takie jak orzechy, migdały, warzywa strączkowe (w późniejszym etapie). Produkty białkowe należy spożywać z warzywami gotowanymi lub surowymi, np. w postaci surówek.

8. Tłuszczami spożywanymi podczas stosowania diety powinny być oliwa z oliwek, olej lniany tłoczony na zimno, olej kokosowy oraz niewielkie ilości masła.

9. Źródłem węglowodanów w późniejszym etapie diety powinny być warzywa, soki z warzyw, kasze, ryż dziki, ryż brązowy oraz pieczywo z pełnego przemiału.

10. Zaleca się stosowanie produktów zasadotwórczych oraz rozdzielne spożywanie produktów białkowych i węglowodanowych (w późniejszym etapie).

11. Należy zadbać o odpowiednią ilość płynów. Najlepsze do picia są: woda, herbaty owocowe, wskazane jest picie ziół.

12. Warto rozważyć stosowanie odpowiednich suplementów diety, w tym probiotyków, witamin, składników mineralnych i preparatów podnoszących odporność organizmu.

13. Podczas stosowania diety warto zadbać o regularną aktywność fizyczną, co ma ogromne znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania odporności organizmu.

Dieta przeciwgrzybicza - przykładowy jadłospis 6-dniowy z przepisami w pierwszym etapie diety

DZIEŃ 1

Śniadanie: sałatka z brokułów z łososiem i warzywami II śniadanie: kanapka z chleba żytniego z pastą z ziaren słonecznika z suszonymi pomidorami i kiełkami, zakwas buraczany Obiad: kurczak cytrynowy ze szparagami, surówka z marchwi z kolendrą Kolacja: kotlety jaglano-jajeczne z siemieniem lnianym, surówka z kiszonych ogórków z cebulą i jabłkiem

PRZEPISY:

Sałatka z brokułów z łososiem i warzywami

Składniki: 150 g ugotowanych brokułów, duży plaster wędzonego łososia (ok. 60 g), 1 duży pomidor, 1/2 świeżego ogórka (ok. 60 g), 1/2 świeżej, czerwonej papryki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka oleju lnianego, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Warzywa umyć, paprykę oczyścić z nasion, pokroić w niedużą kostkę razem z ogórkiem i pomidorem. Warzywa włożyć do miski, dodać ugotowane brokuły. Łososia pokroić w niewielkie paski, natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sok z cytryny, olej i przyprawy. Sałatkę wymieszać, schłodzić. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej.

Pasta z ziaren słonecznika z suszonymi pomidorami

Składniki: 150 g ziaren słonecznika, 4 suszone pomidory (dość duże), 1 pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, ok. 2 łyżki soku z cytryny, ok. 2 łyżki wody, sól, pieprz do smaku, świeże kiełki do posypania

Sposób przygotowania: Ziarna słonecznika namoczyć w zimnej wodzie (ok. 10 godz. – można na noc) – przed użyciem odcedzić wodę. Łodygi natki pokroić na mniejsze kawałki. Słonecznik i pozostałe składniki umieścić w naczyniu, zmiksować blenderem. Zgarnąć łopatką masę ze ścianek naczynia, pastę ewentualnie doprawić, ponownie zmiksować. Pastę można przechowywać w lodówce ok. 1 tydzień, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Kwas z buraków do picia

Składniki (na ok. 2 litry): 2,5 kg niedużych buraków, 2 litry wody, kilka ząbków czosnku (wg uznania), kilka łyżek wody z ogórków kiszonych, 2 cebule cukrowe, 3 czubate łyżki soli kamiennej, 3 liście laurowe, 1 łyżka nasion kopru, 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania: Wodę zagotować z solą. Buraki umyć, cienko obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, ząbki przekroić wzdłuż na pół. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki. Warzywa umieścić w kamionkowym naczyniu (może być inne, niemetalowe naczynie, nieprzezroczyste), zalać gorącą wodą. Na wierzch ułożyć talerz, obciążyć tak, aby buraki nie wypływały. Po przestygnięciu wody dodać sok z kiszonych ogórków. Naczynie przykryć ściereczką, pozostawić w temperaturze pokojowej na ok 4-5 dni. W ciągu tego czasu (2-3. dnia) zebrać pianę, która wytworzy się na wierzchu, i lekko zamieszać. Zakwas można przelać do słoiczków i przechowywać w lodówce kilka dni.

Kurczak cytrynowy ze szparagami (ok. 2 porcji)

Składniki: 2 małe filety z kurczaka, 1 pęczek zielonych szparagów, 1 cytryna, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, pieprz cytrynowy, sól

Sposób przygotowania: Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić do chłodziarki na co najmniej 30 min. Cytrynę sparzyć, pokroić na plasterki. Szparagi umyć, obrać grube końcówki, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, posypać solą. Razem ze szparagami ułożyć piersi kurczaka. Do naczynia wlać wodę, gotować na parze pod przykryciem ok. 20 minut. Na patelni rozgrzać masło, obsmażać plasterki cytryny, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Szparagi wyłożyć na talerz, ułożyć na nich kurczaka i smażone plasterki cytryny. Podawać posypane siekanymi orzechami.

Kotlety jaglano-jajeczne z siemieniem lnianym

Składniki (4 szt.): 5 jajek, 80 g kaszy jaglanej, 1 łyżka mielonego siemienia lnianego, 1 łyżka siekanego koperku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 100 g płatków migdałowych, 90 ml wody, oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania: 4 jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Kaszę jaglaną wypłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą, następnie przelać ją wrzątkiem. Do garnka wlać wodę, zagotować ją i osolić, wsypać kaszę i ugotować – czas ok. 15 min. Odstawić do przestygnięcia. Kaszę i ugotowane jajka zmielić w maszynce lub zmiksować w mikserze, dodać surowe jajko, sól, pieprz, koperek i siemię lniane, starannie wymieszać. Z masy formować niewielkie, owalne kotlety. Każdy kotlecik obtoczyć w płatkach migdałowych, smażyć na małym ogniu, aż płatki lekko zbrązowieją.

Surówka z kiszonych ogórków z cebulą i jabłkiem

Składniki: 3 duże ogórki kwaszone, 1 cebula, 1 jabłko, sól, pieprz, 2 łyżeczki oleju lnianego

Sposób przygotowania: Ogórki pokroić w dość cienkie półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ogórków z cebulą, dodać olej, sól, pieprz i cukier, starannie wymieszać. Schłodzić przed podaniem.

DZIEŃ 2

Śniadanie: omlet z warzywami i kiełkami, sałatka z pomidorów z czosnkiem i koperkiem

II śniadanie: sałatka z kalafiora i papryki z kurczakiem wędzonym i pestkami dyni, sok z marchwi

Obiad: zupa pomidorowa (czysta) z dzikim ryżem, gołąbki z dorszem

Kolacja: mix sałat z rzodkiewkami, jajkiem i szparagami

DZIEŃ 3

Śniadanie: koktajl z mleka migdałowego z grapefruitem, sałatka z brokułów, makreli i kopru włoskiego z ziarnami słonecznika

II śniadanie: kanapka z chleba pełnoziarnistego z sałatą, ogórkiem kiszonym i cebulą

Obiad: pieczeń z królika, frytki pieczone z dyni, surówka z pora z jabłkiem i natką pietruszki

Kolacja: cukinie faszerowane warzywami i mięsem

DZIEŃ 4

Śniadanie: warzywa z patelni bez ziemniaków, surówka z kiszonej kapusty i jabłek

II śniadanie: garść orzechów i migdałów, koktajl z mleka roślinnego ze szpinakiem

Obiad: chłodnik z botwiny z jajkiem, kotlety mielone z indyka, surówka z selera i orzechów brazylijskich

Kolacja: placuszki z cukinii z ziarnami sezamu, sałatka z papryki i cebuli

DZIEŃ 5

Śniadanie: sałatka z ogórkiem kiszonym, papryką i cebulą, sok wielowarzywny

II śniadanie: kanapka z chleba żytniego chrupkiego z gotowaną piersią indyka, sałatą i rzodkiewkami

Obiad: zupa rybna z curry, placki z kapusty kiszonej z gulaszem po węgiersku

Kolacja: ratatouille z cukinią i kawałkami kurczaka

DZIEŃ 6

Śniadanie: frittata z cebulą i warzywami, warzywa do chrupania, sok z selera i marchwi

II śniadanie: sałatka ze szpinaku z pieczonym indykiem, cebulą, pestkami słonecznika i suszonymi pomidorami, jabłko

Obiad: zupa krem z brokułów z pestkami dyni i orzechami, gyros z piersi z kurczaka

Kolacja: ryba po grecku

Źródła:

Chaitow, Leon. Candida Albicans: Natural Remedies for Yeast Infection. Simon and Schuster, 2016.

Dangel, T, et al. "Diagnostyka kandydozy i przepuszczalności jelitowej u pacjentów Warszawskiego Hospicjum dla Dzieci." Palliative Medicine/Medycyna Paliatywna 2 (2013).

Grzechowiak A. „Dieta w walce z kandydozą”, Naturoterapia w praktyce, 1 (01)2017;69-71.

Kurczabińska-Luboń, D. „Kandydoza problem cywilizacyjny”, Food Forum, 4(14)2016;16-20.

Rogalski, Paweł. "Kandydoza przewodu pokarmowego-fakty i mity." Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy 2.3 (2010): 87-97. Olszewska, J.; Jagusztyn-Krynicka, E. Human Microbiome Project – Mikroflora jelit oraz jej wpływ na fizjologię i zdrowie człowieka. Post. Mikrobiol, 2012, 51.4: 243-256.

http://www.janus.net.pl/grzybice%20candida.html

http://www.panacea.pl/articles.php?id=105

www.thepsoriasisprogram.com

http://www.preventionandhealing.com/articles/Yeast_Syndrome.pdf