Dieta niskosalicylanowa (aspirynowa) - lista produktów, które nie zawierają salicylanów

Autor: Monika Majewska

Dieta niskosalicylanowa (aspirynowa) jest jedyną skuteczną metodą walki z alergią na kwas salicylowy. Pozwala ona osobom uczulonym na salicylany uniknąć poważnych w skutkach reakcji alergicznych, do których zaliczamy ataki duszności czy wstrząs anafilaktyczny. Sprawdź, na czym polega dieta aspirynowa i co można jeść, gdy jest się uczulonym na salicylany.

Dieta niskosalicylanowa (aspirynowa) jest odmianą diety eliminacyjnej. Polega na wyeliminowaniu lub zmniejszeniu podaży produktów, które zawierają salicylany, poprzez odpowiedni dobór pokarmów w diecie uczulonego. Salicylany wywołują u osób uczulonych na nią poważne objawy chorobowe. W takich przypadkach dieta aspirynowa jest jedyną skuteczną metodą walki z alergią na kwas salicylowy.

Zasady diety aspirynowej

Przy podejrzeniu, że to salicylany zawarte w pokarmach są przyczyną alergii, zaleca się 7-14-dniową kurację, w trakcie której produkty zawierające kwas salicylowy należy zastąpić produktami wolnymi od tej substancji. W trakcie diety zabronione jest stosowanie aspiryny i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Po zakończeniu diety co 2-3 dni należy stopniowo wprowadzać do jadłospisu kolejne produkty spożywcze (o niskiej lub średniej zawartości kwasu salicylowego). W przypadku wystąpienia objawów reakcji alergicznej, należy wykluczyć z diety produkt, który podejrzewa się o wywołanie uczulenia.

Należy pamiętać, że celem diety aspirynowej jest dokonanie oceny tolerancji kwasu acetylosalicylowego u osób, u których pojawiły się objawy reakcji alergicznej (głównie pokrzywka) i utrzymanie podaży salicylanów w spożywanych pokarmach na takim poziomie, przy którym nie występują objawy niepożądane. Poziom ten jest indywidualny i zmienny, tzn. tolerancja na salicylany nie jest wartością stałą i zmienia się w zależności od okoliczności (np. stresu). W związku z tym w niektórych przypadkach całkowita eliminacja pokarmów, które zawierają kwas salicylowy, jest niepotrzebna.

Nie przegap

Dla kogo jest przeznaczona dieta aspirynowa?

Dieta aspirynowa zalecana jest przede wszystkim osobom, u których obserwuje się uczulenie na salicylany, lub u których występuje astma aspirynowa (skrajny przejaw tego uczulenia). Można ją także zastosować pomocniczo w leczeniu zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD). Według naukowców dieta aspirynowa może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia także osób chorych na przewlekłą pokrzywkę lub astmę oskrzelową.

Dieta aspirynowa  - co można jeść?

W trakcie kuracji pokarmy o niskiej zawartości kwasu salicylowego mogą być dobrze tolerowane przez uczulonego i nie muszą być wykluczane z diety, pod warunkiem, że są spożywane w małych ilościach. Zasada ta odnosi się między innymi do dojrzałych owoców, u których ilość salicylanów maleje wraz z procesem dojrzewania, i ugotowanych warzyw (gotowanie obniża zawartość salicylanów).

Niewskazane jest natomiast stosowanie np. przypraw, konserw, pokarmów konserwowanych benzoesanami i artykułów zawierających syntetyczne środki smakowe, zapachowe, itp., ponieważ charakteryzują się one wysoką zawartością salicylanów.

SPRAWDŹ >>> Pełna lista produktów niewskazanych w czasie diety aspiryniowej.

To ci się przyda

To ci się przyda

Dieta aspirynowa - co mogą jeść uczuleni na salicylany?

Produkty, które nie zawierają kwasu salicylowego:

  • białe pieczywo (ziarna zbóż - gryka, proso, owies, żyto, pszenica, a także ryż - praktycznie nie zawierają salicylanów)
  • warzywa: białe ziemniaki (obrane ze skórki), zielona i biała kapusta, selery, suszona fasolka, fasolka z puszki bez dodatku soli i cukru
  • owoce: banany, gruszki obrane ze skórki, lima (cytrus)
  • bakalie: sezam, orzechy włoskie, wiórki kokosowe (suche)
  • mięsa (chude, koniecznie gotowane), ryby
  • jajka
  • chude produkty mleczne: biały ser, mleko, sery, jogurt naturalny
  • tłuszcze: oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy) tłoczone na zimno i bez dodatku konserwantów, masło i margaryna (tylko łyżka dziennie),
  • napoje: niegazowana woda mineralna, słaba herbata (najlepiej z owoców dzikiej róży lub rumianku), kawa bezkofeinowa, mleko sojowe, mleko ryżowe, sok gruszkowy domowej roboty
  • napoje alkohole: piwo, sherry, brany
  • środki słodzące: cukier, syrop klonowy, melasa
  • przyprawy: sól morska, sos sojowy bez przypraw, szafran, mak

Wolne od salicylanów są także produkty spożywcze, takie jak: tofu, kakao, puder z nasion szarańczynu strąkowego (tzw. carob powder).

Ważne

Ważne

Osoby na diecie niskosalicylanowej lub tuż po jej zakończeniu nie mogą zażyć (np. omyłkowo) leku zawierającego salicylany! Nagłe wprowadzenie do organizmu odzwyczajonego od salicylanów sporej ilości substancji uczulającej może wywołać szok anafilaktyczny.

drukuj
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 08.04.2014

reklama
Najpopularniejsze artykuły
Choroba wrzodowa żołądka - jaka dieta zmniejszy dolegliwości? Choroba wrzodowa żołądka - jaka dieta zmniejszy dolegliwości?

Choroba wrzodowa żołądka objawia się bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, zgagą. Nowoczesne...

więcej

8995

Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis

Dieta bogata w żelazo jest polecana nie tylko przy anemii - żelaza kobietom nigdy dość. Jego...

więcej

12584

DIETA dr BUDWIG czyli OLEJ LNIANY kontra choroby DIETA dr BUDWIG czyli OLEJ LNIANY kontra choroby

Dieta dr Budwig ma za zadanie dostarczyć organizmowi pokarmy bogate m.in. w tłuszcze Omega-3,...

więcej

5814

Zdrowa dieta po chemioterapii - co jeść w czasie leczenia raka Zdrowa dieta po chemioterapii - co jeść w czasie leczenia raka

Odpowiedni sposób odżywiania pozwoli wzmocnić odporność, zregenerować organizm i odzyskać siły po...

więcej

8122

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Czynniki wywołujące chorobę nie do końca są jeszcze poznane. Rozważa się rolę, między innymi, zaburzeń motoryki jelita, diety oraz czynników psychospołecznych. Stanowią one przedmiot wielu prac...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 23, 2014

Chciałabym obronić delikatnie kilkudniowej diety. Niektórzy mają problemy metaboliczne i taka dieta "ruszy", potem długotrwały plan żywieniowy i będzie ok. Oczywiście nie jakieś typu kopenhaska, najlepiej opracowana przez lekarza, typu oczyszczająca Dąbrowskiej (mała książeczka dla...

data

Lipiec 21, 2014

Powiem Ci Małgorzato że miałam bardzo podobną historię, z tą różnicą że nie mam męża, ale to nie istotne,najważniejsze jest to że schudłam 11 kilogramów i to właśnie dzięki slimcea

data

Lipiec 21, 2014

Może przypomnienie w kalendarzu w komórce?

data

Lipiec 22, 2014

Dla odchudzających się polecam przydatny ranking tabletek odchudzających http://track.ranking-tabletek.com/product/Ranking-tabletek-odchudzajacych/?pid=141&uid=2186

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.