Dieta na przeziębienie i grypę. Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Konsultant: dr Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny
6 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Jesienią i zimą trwa sezon przeziębień i grypy. Jak się odżywiać w tym okresie, aby wzmocnić system odpornościowy organizmu, nie przeziębiać się i nie chorować na grypę. Co jeść, aby nie chorować na grypę. Jak jeść, żeby nie chorować? Jaka dieta najlepiej wzmocni odporność organizmu?

Dieta na przeziębienie i grypę to dieta, która w naturalny sposób wzmocnia odporność. Dziki niej sprawny układ odpornościowy potrafi odeprzeć atak zarazków, gdy wszyscy dookoła kichają i kaszlą. W organizmie krążą tysiące komórek odpornościowych (leukocytów, czyli białych krwinek). Mają nie dopuścić do wniknięcia drobnoustrojów do wnętrza (odporność nieswoista), a jeśli się to nie uda, szybko je pokonać (odporność swoista). Leukocyty żyją bardzo krótko, więc organizm na bieżąco musi zastępować je nowymi. Aby tak było, potrzebne są odpowiednie warunki. Jeśli mu ich nie stworzysz, nie wyprodukuje odpowiedniej liczby białych krwinek i będziesz chorować. W budowaniu odporności ważna jest właściwa dieta. Wybieraj produkty wspierające system immunologiczny organizmu.

Dieta na przeziębienie i grypę jest bogata w marchew

Jej pomarańczowy kolor świadczy o tym, że zawiera dużo beta-karotenu, z którego w organizmie wytwarzana jest witamina A (beta-karoten wraz z witaminą C i A wchodzi w skład triady związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym). Utrzymuje w dobrym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, utrudniając przenikanie zarazków do krwi. Zwiększa liczbę komórek odpornościowych, dzięki czemu pomaga odeprzeć atak wirusów grypy i przeziębienia. Marchew dostarcza dużo witaminy C, E, K, z grupy B, sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, nawet jodu, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony. Najlepiej jadać ją na surowo.

Miód wzmacnia odporność

Każdy z nas powinien profilaktycznie jeść 1-2 łyżki miodu dziennie. Dostarcza kwasów organicznych, aminokwasów, cennych enzymów i mikroelementów, które mobilizują układ odpornościowy (w miodzie spadziowym jest 4 razy więcej żelaza niż w innych). Miód zawiera witaminy z grupy B, które współuczestniczą w tworzeniu białek, hormonów i enzymów potrzebnych do wzmocnienia obrony. Ma właściwości antywirusowe i bakteriobójcze, chroni drogi oddechowe przed rozwojem infekcji, łagodzi suchość i drapanie w gardle. Rozgrzewa, regeneruje organizm. To lek dla przemęczonych, żyjących w pośpiechu, stresie. Na wzmocnienie odporności szczególnie dobre są miody wielokwiatowe, na drogi oddechowe - lipowy i spadziowy. Jesienią i zimą warto wypić na czczo szklankę wody z łyżką miodu i z sokiem z 1/2 cytryny (woda ma być letnia).

Grypa a przeziębienie - czym się różnią? [WIDEO]

Grejpfruty i pomarańcze kontra wirusy przeziębienia i grypy

Owoce cytrusowe zawierają mnóstwo witaminy C - pobudza ona produkcję interferonu - białka, które pomaga rozprawić się z zarazkami, nie dopuszczając do rozwoju choroby i wspomagając jej leczenie. Witamina C uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i zwiększa odporność błon śluzowych, uniemożliwiając wirusom przenikanie do organizmu. Jeden grejpfrut dostarcza więcej witaminy C niż zalecana dzienna dawka i 1/3 zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu (podobnie jak witamina C ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność). Odmiany różowe są bogatsze w witaminę C niż żółte. Grejpfruty i pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki i z białą częścią, gdyż znajdujące się tam flawonoidy wzmacniają działanie witaminy C. W cytrynie jest rutozyd, który przedłuża działanie witaminy C w organizmie. Wypij na śniadanie szklankę wyciśniętego soku pomarańczowego albo zjedz pół grejpfruta.

Ryby na przeziębienia i grypę

Dobroczynne działanie mają zwłaszcza tłuste ryby morskie: halibut, łosoś, śledź, tuńczyk, makrela, sardynki. Ich atutem jest duża zawartość kwasów omega-3, które dostarczają budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych -; eikozanoidów usprawniających pracę układu odpornościowego. Ale jeść trzeba wszystkie ryby, ze względu na zawarty w nich tłuszcz. Jest to jedyny tłuszcz zwierzęcy, który stoi na straży naszego zdrowia. Potrzebujemy dziennie ok. 1 g kwasów omega-3. Aby zaspokoić to zapotrzebowanie, 2 razy w tygodniu zjedz porcję tłustej ryby. Osoby, które nie jedzą ryb, w okresie jesienno-zimowym powinny pić na wzmocnienie dobrej jakości tran.

Na grypę i przeziębienie jedz jogurt codziennie

Szczególnie cenne są fermentowane produkty mleczne zawierające probiotyki, które aktywizują układ obronny i chronią przed chorobami. Są skuteczne, pod warunkiem, że jada się je systematycznie. Zwykłe jogurty i kefiry też są dobre dla zdrowia. Stanowią doskonałe źródło wapnia, witamin i mikroelementów oraz korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną, gdyż zawierają pałeczki kwasu mlekowego.

Natka pietruszki obowiązkowa w diecie na przeziębienie i grypę

Dostarcza niezwykle dużo żelaza, które zwiększa liczbę przeciwciał i hamuje rozmnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Od ilości tego pierwiastka zależy odporność. Łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C. Warto jeść natkę systematycznie, nawet pęczek dziennie (samą i jako dodatek do kanapek, surówek, zup, sosów). Aby spełniła swoje zadanie, trzeba ją jadać na surowo, bo pod wpływem wysokiej temperatury traci wartość odżywczą. Najcenniejsza jest świeżo zerwana - można wyhodować ją na parapecie, wsadzając korzeń pietruszki do doniczki z ziemią. Kupiona w pęczku zachowa świeżość i składniki odżywcze, gdy umyte i pokrojone listki zamrozisz w plastikowym pudełku.

Dieta na grypę i przeziębienie musi zawierać jajka

Dostarczają wzorcowego białka, podstawowego budulca każdej komórki, również układu odpornościowego, są bogate w witaminy A, E, D i K oraz z grupy B i beta-karoten. Obfitują w składniki mineralne: żelazo, magnez, potas, wapń. Zawierają sporo cynku (zwiększa produkcję limfocytów, hamuje rozmnażanie wirusów i skraca czas trwania infekcji, ma właściwości przeciwzapalne), a także selenu (chroni błony komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mobilizuje białe krwinki do lepszej pracy i łagodzi zapalenia). W żółtku są dobre tłuszcze omega-6 i omega-3, których organizm sam nie produkuje. Według najnowszych opinii dietetyków osoba zdrowa może jadać 4-5 jajek w tygodniu (wliczając zużyte do różnych potraw).

Cebula i czosnek w walce z grypą i przeziębieniem

Mobilizują układ odpornościowy i działają bakteriobójczo. Cebula zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B i olejków eterycznych. Obfituje w siarczki powstrzymujące rozwój infekcji i przyśpieszające zwalczanie choroby. Związki te zmniejszają przekrwienie błon śluzowych, utrudniając zarazkom wniknięcie do organizmu. Zawarta w czosnku allicyna niszczy wiele wirusów powodujących przeziębienie. Cebulę i czosnek najlepiej jadać na surowo jako dodatek do sałatek, surówek, past.

TO GRYPA CZY PRZEZIĘBIENIE?

TO GRYPA CZY PRZEZIĘBIENIE?

Ocena: 4
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 28.02.2018

Komentarze (1 - 6 z 6)
terapia-dieta.pl , 18.01.2017 12.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W artykule nie ma nic o rybach. Oleje rybie zawierają nie tylko niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 ale także skwalen i alkiloglicerole, pobudzające limfocyty do zwalczania infekcji.
 
jagoda, 28.12.2016 17.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Domowe sposoby na wzmocnienie odporności są ok, ale jak chce się szybko odbudować odporność np. w trakcie przeziębienia, to dobrze jest brać probiotyk, bo to właśnie dobre bakterie najlepiej nas chronią przed infekcjami.
 
Merc, 17.03.2014 18.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepszy na przeziębienie jest nasz Polski czosnek. Tylko trzeba kupować nasz rodzimy.
 
Kasia, 14.11.2013 13.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Myślę że jest to sposób wart wypróbowania, mam tylko wątpliwość czy jestem w stanie wypić 2 litry tego specyfiku, tym bardziej że nie lubię miodu.
 
Anna, 10.04.2013 21.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo zdrowe w tym okresie jest picie herbaty z imbiru i miodu .Taki napój nie tylko działa rozgrzewająco ale również odpornościowo .Profilaktycznie pijemy min 1-2 herbaty dziennie w stanach przeziębieniowych czy grypie nawet do 2 litrów tego płynu a infekcja zniknie już po 48godzinach. http://www.poradnikzdrowie.pl/odchudzanie/badz-w-formie/dieta-wspomagajaca-odpornosc-organizmu-co-jesc-aby-nie-chorowac-na-grype_40128.html
 
Anna, 10.04.2013 19.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo zdrowe w tym okresie jest picie herbaty z imbiru i miodu .Taki napój nie tylko działa rozgrzewająco ale również odpornościowo .Profilaktycznie pijemy min 1-2 herbaty dziennie w stanach przeziębieniowych czy grypie nawet do 2 litrów tego płynu a infekcja zniknie już po 48godzinach.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis

Dieta bogata w żelazo jest polecana nie tylko przy anemii - żelaza kobietom nigdy dość. Jego...

więcej

243

Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy? Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych,...

więcej

180

Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej

Dna moczanowa znana także jako podagra spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu...

więcej

142

Dieta wątrobowa - jadłospis i zasady. Co jeść, a czego unikać? Dieta wątrobowa - jadłospis i zasady. Co jeść, a czego unikać?

Dieta wątrobowa to dieta, której jadłospis powinien zawierać produkty lekkostrawne, z małą ilością...

więcej

138

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jeśli nie masz bóli brzucha, kolek podwyższonej temperatury, to miejmy nadzieję, że folia się przemieszcza do jelit. Obserwuj więc swój kał bacznie, codziennie. Pasaż jelitowy może trwać nawet...

Chcąc osiągnąć rezultaty sylwetkowe na pewno należy przyjrzeć się sposobowi odżywiania. Warto, aby Pani wyliczyła swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Może to być z najlepszego wzoru, czyli masa ciała...

Grupy wsparcia
data

Maj 25, 2018

świńska tarczyca suplement diety Thyroid TR Thiroyd NDT tajski Naturalne rozwiązanie dla syntetycznych hormonów tarczycy. Potoczna "świnka" jest zdrowa, skuteczna i tania. Mam sprowadzany z Tajlandii suplement diety Thiroyd 1000 tabletek po 60 mg. Sprzedaję po 180zł + 20 zł...

data

Maj 25, 2018

Mnie nad nerwami skutecznie pomaga zapanować extraspazmina. Jak czuję, że jestem na granicy wybuchu, to biorę sobie kapsułeczkę z melisą i kozłkiem i naprawdę jest mi po tym znacznie lżej i czuję się spokojniejsza

data

Maj 14, 2018

Ja robię dietetyk witaminy tu mogę polecić multiwitaminę z molecular project ćwiczenia i być szczęśliwym .pozdro

data

Kwiecień 12, 2018

Witam, zapraszam do poczytania bloga zdrowie-i-uroda.org.pl. Jest to blog o tematyce okołomedycznej, opisuje efekty witaminoterapii oraz podpowiada, jak zregenerować siły po intensywnym wysiłku fizycznym. Strona przedstawia najpopularniejsze zabiegi medycyny estetycznej oraz konsekwencje...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.