Dieta bogata w ANTYOKSYDANTY wymiata WOLNE RODNIKI

3 komentarze

Dieta bogata w antyoksydanty jest dobra dla każdego, bo wolne rodniki uszkadzają komórki organizmu, są jedną z przyczyn starzenia się. Aby zminimalizować ich szkodliwy wpływ, wzbogać dietę o antyoksydanty. Jedz codziennie warzywa bogate w witaminy C i E, w pomidorach jest dużo likopenu. Jeśli palisz, musisz dostarczać trzy razy więcej witaminy C niż niepalący.

Dieta bogata w antyoksydanty pozwoli ci dłużej zachować młodość. Jednak musisz pamiętać, że i tutaj obowiązują pewne zasady, a nadmiar dobroczynnych przeciwutleniaczy może okazać się szkodliwy.

»Zawarta w świeżych warzywach  i owocach witamina C jest liderem wśród antyoksydantów.
Nazywana kwasem askorbinowym wyłapuje i neutralizuje wolne rodniki, zanim zdążą uszkodzić komórki. Jest niezbędna do właściwej pracy białych ciałek krwi i przekaźników chemicznych, których zadaniem jest zwalczanie choroby. Niestety, nasz organizm nie potrafi jej wytwarzać ani gromadzić, dlatego musimy codziennie zjadać 70 mg witaminy, co odpowiada połowie szklanki czarnych porzeczek lub szklance brukselki.

»Witamina E chroni błony komórkowe przed wolnymi rodnikami, opóźniając starzenie. Znajdziesz ją w kiełkach pszenicy, olejach roślinnych, razowym pieczywie, makaronach, kaszach, rybach morskich, mleku. Łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki nasion słonecznika lub garść orzechów laskowych pokryją dzienne zapotrzebowanie.

»Zjedz garść pestek dyni, kilka orzechów brazylijskich albo porcję musli z zarodkami pszennymi lub otrębami. Znajdujący się tam selen bierze udział w produkcji enzymu chroniącego błony komórek przed oksydantami i zwiększa przyswajanie witaminy E. Zapewnia sprawne działanie układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym, zawałom serca i udarom mózgu. Znajdziesz go również w drobiu, rybach, żółtkach, produktach zbożowych z pełnego ziarna, cebuli.

»Beta-karoten (prowitamina A) wraz z witaminą C i E wchodzi w skład triady związków o silnym działaniu przeciwutleniającym. Blokuje tworzenie się wolnych rodników w organizmie i unieszkodliwia wchłaniane z otoczenia, zapobiegając niektórym nowotworom. Neutralizując wolne rodnik i w siatkówce, poprawia widzenie, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i rozwoju zaćmy. Najwięcej beta-karotenu mają żółte, czerwone, pomarańczowe owoce i warzywa (także ciemnozielone liściaste). Karoteny łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego surówkę z marchwi czy papryki warto skropić oliwą.

»Pokochaj czerwone pomidory! Znajdujący się w nich barwnik - likopen jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jego przyswajalność wzrasta po ogrzewaniu w obecności tłuszczu. Dlatego przygotowując w domu sos lub koncentrat pomidorowy, warto dodać łyżeczkę oleju lub masła. Likopen jest też w arbuzach i czerwonych grejpfrutach, ale najwięcej go w pomidorach.

Nie przegap

STRES OKSYDACYJNY - przyczyny i skutki stresu oksydacyjnego

Stres oksydacyjny to bardzo niebezpieczny stan, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Na stres oksydacyjny narażone są m.in. osoby, które żyją w stresie lub źle się odżywiają. Sprawdź, czym dokładnie jest stres oksydacyjny, jakie są jego przyczyny i do rozwoju jakich chorób może doprowadzić.

Jeśli palisz papierosy, musisz dostarczać więcej antyoksydantów

Znajdujące się w jednym papierosowym „wdechu” substancje smoliste zawierają mnóstwo (dokładnie: 1014) wolnych rodników. Za sprawą obecnego w dymie tlenku i dwutlenku azotu powstaje niezwykle groźny rodnik hydroksylowy, który na ślepo niszczy każdą napotkaną cząsteczkę. Zarówno dym nikotynowy, jak i wodny ekstrakt substancji smolistej uszkadzają DNA. A to może prowadzić do powstania nowotworu. Oksydanty w dymie tytoniowym obniżają znacznie poziom przeciwutleniaczy we krwi. Dlatego palacze muszą dostarczać organizmowi 2-3 razy więcej witaminy C niż niepalący, by uzyskać taki sam jej poziom w surowicy.

Ostrożnie z antyoksydantami w tabletkach!

Zgodnie z najnowszymi badaniami faszerowanie się przeciwutleniaczami, zamiast wzmocnić organizm, może wprowadzić nas w tarapaty zdrowotne. Uznawane za naszych wrogów wolne rodniki w małych dawkach działają jak szczepionka, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Jeśli prowadzisz zdrowy styl życia, dbasz o kondycję fizyczną, jesz 80 dag warzyw i owoców dziennie, unikasz tłuszczów zwierzęcych i żywności przetworzonej, suplementy diety nie są ci potrzebne. Zachwianie fizjologicznego poziomu oksydantów sprawia, że organizm gorzej radzi sobie z dużymi szkodliwymi dawkami wolnych rodników, np. podczas choroby.

Więcej: Wolne rodniki: dlaczego są groźne?

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Pij herbatę, kakao i czerwone wino!

Wszystkie herbaty, czerwone wino i kakao mają właściwości przeciwutleniające. Zawdzięczają je flawonoidom (np. resweratrol, kwercetyna, katechiny), które nadają owocom jagodowym czerwony i granatowy kolor oraz wpływają na smak i zapach herbacianego naparu. Współdziałając z witaminą C (osłabiają jej rozkład), E i beta-karotenem, korzystnie wpływają na nasz organizm. Nazywane „wymiataczami wolnych rodników” mogą chronić przed niektórymi nowotworami, odkładaniem się cholesterolu, działają bakteriobójczo. Kakao skutecznie obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Lampka czerwonego wina do posiłku zmniejsza krzepliwość krwi, a to zapobiega tworzeniu się zatorów naczyń krwionośnych serca i mózgu.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 11.09.2014

Komentarze (1 - 3 z 3)
Michal, 30.07.2015 18.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Stuknijcie się w te swoje łby państwo z poradnikzdrowie. Jakiś czas temu pisaliście o MEGA SZKODLIWOŚCI przeciwutleniaczy a teraz niby wszystko jest zdrowe... Szczególnie zasługuje na uwagę to: "Przeciwutleniacze szkodzą szczególnie palaczom i chorym na nowotwory" A w tym artykule piszecie: "Jeśli palisz papierosy, musisz dostarczać więcej antyoksydantów" Oto link do wcześniejszego artykułu o szkodliwości przeciwutleniaczy. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/przeciwutleniacze-antyoksydanty-moga-ci-zaszkodzic_37195.html Więc ja to widzę tak... Albo chcecie nas pozabijać, albo piszecie co wam ślina na język przyniesie byleby przyciągnąć czytelników jakimiś szokującymi newsami albo jesteście ekhm... UWAGA NA TEN PORTAL, INFORMACJE W NIM ZAWARTE MOGĄ BYĆ NIEPRAWDZIWE WYSSANE Z PALCA A PORADY ZDROWOTNE MOGĄ ZASZKODZIĆ LUB NAWET ZABIĆ!!!!
 
niqe, 05.07.2015 23.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
I piekący, pomidory nie są piekące tylko kwaśne przede wszystkim, nie rozumiem rozkminy że one się "uwalniają" przy pieczeniu z wakuoli- wakuole sie uszkadzają nawet przy głupim krojeniu czy chociażby po prostu gryzieniu dlatego leci sok z pomidora bo jest on tylko w wakuoli, w tkankach soczystych owoców i warzyw wakuola zajmuje większość komórki.. Pieczenie sprawia, że likopen ma większe działanie antyoksydacyjne. Generalnie wszystko co ostre może podrażniać śluzówki u wrażliwszych osób, zależy od tego czy ktoś choruje czy nie i indywidualnej reakcji ale NIE GADAJCIE BZDUR ŻE MOGĄ TAKIE SUBSTANCJE NAROBIĆ SZKODY W ORGANIZMIE, CHYBA ŻE KTOŚ JEST NA COŚ TAKIEGO UCZULONY. Radzę przed jakąś wypowiedzią sprawdzić czy wypociny są udowodnione naukowo a nie przedstawiać własne teorie spiskowe, już pewien czas to studiuję i uczelnia specjalizuje się w żywności bioaktywnej i antyoksydantach więc wałkują nam to co drugie zajęcia. Nie rozumiem ludzi w tym kraju gdzie każdy jest specem od wszystkiego, szczególnie od tworzenia mitów i przesyłania ich dalej i klepania takich wypocin bez sensu. Powiedz mi GDZIE KTOŚ KTO MA KWALIFIKACJE DO TEGO ŻEBY O TYM MÓWIĆ POWIEDZIAŁ ŻE NIE MOŻNA JEŚĆ PIKANTNEGO? Ja od zawsze lubię pikantne i nie mam jakichś czyraków wysypek i problemów z cerą i nic mi to nie zniszczyło w środku nawet wątroby, przecież oczywiste jest że nie dam chili osobie chociazby z WZW C czy nadwrażliwością jelit ale normalny człowiek który nie ma "sensacji pokarmowych"?......
 
Pomidory są piekące po upieczeniu, 26.10.2013 22.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Surowe pomidory mają łagodny smak ale po upieczeniu są tak piekące, że nie można ich włożyć do ust. Otóż te pikantne substancje są zamknięte w wakuolach a podczas pieczenie te pęcherzyki pękają. Następnie wypaca się to i ma się krosty i czyraki a nawet egzemę. Pomidory są zwodnicze. Pikantych przypraw nie wolno jeść bo to wszystko się wypaca i szkodzi się swojej urodzie. Te pikantne substancje nie tylko poparzą skórę ale robią dużo zniszczeń w organiżmie. Uświadamia komunista.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal) Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal)

Cukrzyca wiąże się z otyłością - dlatego dieta cukrzyka powinna nie tylko regulować poziom cukru we...

więcej

47891

Niedoczynność tarczycy: odpowiednia dieta w niedoczynności tarczycy Niedoczynność tarczycy: odpowiednia dieta w niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy objawia się ospałością, nadwagą i problemami z koncentracją. Jeśli dokuczają...

więcej

29055

Dieta dla stawów pomoże na stany zapalne i bóle stawów Dieta dla stawów pomoże na stany zapalne i bóle stawów

Bolą cię stawy? Kondycja stawów zależy od tego, co jemy. Żywność jest bowiem naturalnym źródłem...

więcej

33842

Dieta, gdy cierpisz na zespół jelita drażliwego Dieta, gdy cierpisz na zespół jelita drażliwego

Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki na zmianę z zaparciami? Tak może objawiać się zespół...

więcej

26569

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła się na oddziale gastroenterologii. Wymagasz dokładnej diagnostyki przewodu pokarmowego. Należałoby wykluczyć albo potwierdzić celiakię, która daje takie objawy jak...

Witaj. Celiakia jest bardzo wyniszczającą chorobą, a biorąc pod uwagę twój wiek i to, że jesteś w fazie najintensywniejszego rozwoju, poleciłabym dożywianie specjalistycznymi preparatami w szpitalu....

Przy podanym wzroście i wadze BMI jest w normie (w jego dolnej granicy), a zatem nie ma powodu, aby się odchudzać. Zawsze warto jednak prowadzić zdrowy tryb życia – odżywiać się prawidłowo i...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 31, 2015

Wyczytałam że olej z wiesiołek obniża cholesterol... bo Kwasy linolenowe oraz kwasy z grupy omega obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zapobiegają jego utlenianiu i odkładaniu się w postaci złogów w ściankach naczyń krwionośnych. Jednocześnie normalizują poziom cholesterolu...

data

Lipiec 30, 2015

Czosnek, cebula, por, świeża bazylia i oregano. Dodatkowo polecam picie 2-3 kubków dziennie naparu z czystka

data

Lipiec 30, 2015

na wątrobę i jej regenerację najlepszy jest ostropest plamisty. Ziarna mieli się w młynku do kawy i dodaje do jedzenia - 1 łyżka dziennie. Efekty widać bardzo szybko a same nasiona są mega tanie

data

Lipiec 27, 2015

Nie sądziłam, że odpowiednia dieta może pomóc w ograniczeniu napadów migreny a jednak. Odstawiłam kawę, czekoladę, sery i wino. Zdrowo i systematycznie się odżywiam :) i jest lepiej, gdyż ataków jest troszkę mniej. Dużo rad co należy jeść a czego unikać znalazłam na abcmigrena. pl, warto...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.