Dieta bogata w ANTYOKSYDANTY wymiata WOLNE RODNIKI

1 komentarze

Dieta bogata w antyoksydanty jest dobra dla każdego, bo wolne rodniki uszkadzają komórki organizmu, są jedną z przyczyn starzenia się. Aby zminimalizować ich szkodliwy wpływ, wzbogać dietę o antyoksydanty. Jedz codziennie warzywa bogate w witaminy C i E, w pomidorach jest dużo likopenu. Jeśli palisz, musisz dostarczać trzy razy więcej witaminy C niż niepalący.

Dieta bogata w antyoksydanty pozwoli ci dłużej zachować młodość. Jednak musisz pamiętać, że i tutaj obowiązują pewne zasady, a nadmiar dobroczynnych przeciwutleniaczy może okazać się szkodliwy.

»Zawarta w świeżych warzywach  i owocach witamina C jest liderem wśród antyoksydantów.
Nazywana kwasem askorbinowym wyłapuje i neutralizuje wolne rodniki, zanim zdążą uszkodzić komórki. Jest niezbędna do właściwej pracy białych ciałek krwi i przekaźników chemicznych, których zadaniem jest zwalczanie choroby. Niestety, nasz organizm nie potrafi jej wytwarzać ani gromadzić, dlatego musimy codziennie zjadać 70 mg witaminy, co odpowiada połowie szklanki czarnych porzeczek lub szklance brukselki.

»Witamina E chroni błony komórkowe przed wolnymi rodnikami, opóźniając starzenie. Znajdziesz ją w kiełkach pszenicy, olejach roślinnych, razowym pieczywie, makaronach, kaszach, rybach morskich, mleku. Łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki nasion słonecznika lub garść orzechów laskowych pokryją dzienne zapotrzebowanie.

»Zjedz garść pestek dyni, kilka orzechów brazylijskich albo porcję musli z zarodkami pszennymi lub otrębami. Znajdujący się tam selen bierze udział w produkcji enzymu chroniącego błony komórek przed oksydantami i zwiększa przyswajanie witaminy E. Zapewnia sprawne działanie układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym, zawałom serca i udarom mózgu. Znajdziesz go również w drobiu, rybach, żółtkach, produktach zbożowych z pełnego ziarna, cebuli.

»Beta-karoten (prowitamina A) wraz z witaminą C i E wchodzi w skład triady związków o silnym działaniu przeciwutleniającym. Blokuje tworzenie się wolnych rodników w organizmie i unieszkodliwia wchłaniane z otoczenia, zapobiegając niektórym nowotworom. Neutralizując wolne rodnik i w siatkówce, poprawia widzenie, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i rozwoju zaćmy. Najwięcej beta-karotenu mają żółte, czerwone, pomarańczowe owoce i warzywa (także ciemnozielone liściaste). Karoteny łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego surówkę z marchwi czy papryki warto skropić oliwą.

»Pokochaj czerwone pomidory! Znajdujący się w nich barwnik - likopen jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jego przyswajalność wzrasta po ogrzewaniu w obecności tłuszczu. Dlatego przygotowując w domu sos lub koncentrat pomidorowy, warto dodać łyżeczkę oleju lub masła. Likopen jest też w arbuzach i czerwonych grejpfrutach, ale najwięcej go w pomidorach.

Nie przegap

STRES OKSYDACYJNY - przyczyny i skutki stresu oksydacyjnego

Stres oksydacyjny to bardzo niebezpieczny stan, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Na stres oksydacyjny narażone są m.in. osoby, które żyją w stresie lub źle się odżywiają. Sprawdź, czym dokładnie jest stres oksydacyjny, jakie są jego przyczyny i do rozwoju jakich chorób może doprowadzić.

Jeśli palisz papierosy, musisz dostarczać więcej antyoksydantów

Znajdujące się w jednym papierosowym „wdechu” substancje smoliste zawierają mnóstwo (dokładnie: 1014) wolnych rodników. Za sprawą obecnego w dymie tlenku i dwutlenku azotu powstaje niezwykle groźny rodnik hydroksylowy, który na ślepo niszczy każdą napotkaną cząsteczkę. Zarówno dym nikotynowy, jak i wodny ekstrakt substancji smolistej uszkadzają DNA. A to może prowadzić do powstania nowotworu. Oksydanty w dymie tytoniowym obniżają znacznie poziom przeciwutleniaczy we krwi. Dlatego palacze muszą dostarczać organizmowi 2-3 razy więcej witaminy C niż niepalący, by uzyskać taki sam jej poziom w surowicy.

Ostrożnie z antyoksydantami w tabletkach!

Zgodnie z najnowszymi badaniami faszerowanie się przeciwutleniaczami, zamiast wzmocnić organizm, może wprowadzić nas w tarapaty zdrowotne. Uznawane za naszych wrogów wolne rodniki w małych dawkach działają jak szczepionka, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Jeśli prowadzisz zdrowy styl życia, dbasz o kondycję fizyczną, jesz 80 dag warzyw i owoców dziennie, unikasz tłuszczów zwierzęcych i żywności przetworzonej, suplementy diety nie są ci potrzebne. Zachwianie fizjologicznego poziomu oksydantów sprawia, że organizm gorzej radzi sobie z dużymi szkodliwymi dawkami wolnych rodników, np. podczas choroby.

Więcej: Wolne rodniki: dlaczego są groźne?

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Pij herbatę, kakao i czerwone wino!

Wszystkie herbaty, czerwone wino i kakao mają właściwości przeciwutleniające. Zawdzięczają je flawonoidom (np. resweratrol, kwercetyna, katechiny), które nadają owocom jagodowym czerwony i granatowy kolor oraz wpływają na smak i zapach herbacianego naparu. Współdziałając z witaminą C (osłabiają jej rozkład), E i beta-karotenem, korzystnie wpływają na nasz organizm. Nazywane „wymiataczami wolnych rodników” mogą chronić przed niektórymi nowotworami, odkładaniem się cholesterolu, działają bakteriobójczo. Kakao skutecznie obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Lampka czerwonego wina do posiłku zmniejsza krzepliwość krwi, a to zapobiega tworzeniu się zatorów naczyń krwionośnych serca i mózgu.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 11.09.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
Pomidory są piekące po upieczeniu, 26.10.2013 22.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Surowe pomidory mają łagodny smak ale po upieczeniu są tak piekące, że nie można ich włożyć do ust. Otóż te pikantne substancje są zamknięte w wakuolach a podczas pieczenie te pęcherzyki pękają. Następnie wypaca się to i ma się krosty i czyraki a nawet egzemę. Pomidory są zwodnicze. Pikantych przypraw nie wolno jeść bo to wszystko się wypaca i szkodzi się swojej urodzie. Te pikantne substancje nie tylko poparzą skórę ale robią dużo zniszczeń w organiżmie. Uświadamia komunista.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dieta przy grzybicy dla chorych na drożdżycę Dieta przy grzybicy dla chorych na drożdżycę

Czy dieta antygrzybicza jest wskazana? Kłopoty ze snem, zaparcia, nieodparta ochota na słodycze,...

więcej

20830

DIETA dobra dla wątroby i woreczka żółciowego DIETA dobra dla wątroby i woreczka żółciowego

Miewasz ostatnio gorsze samopoczucie, narzekasz na wzdęcia, niestrawność, ciężar w żołądku, często...

więcej

24267

Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis

Dieta bogata w żelazo jest polecana nie tylko przy anemii - żelaza kobietom nigdy dość. Jego...

więcej

31665

Niedoczynność tarczycy: odpowiednia dieta w niedoczynności tarczycy Niedoczynność tarczycy: odpowiednia dieta w niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy objawia się ospałością, nadwagą i problemami z koncentracją. Jeśli dokuczają...

więcej

22104

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Trening siłowy dla nastolatków ma wiele zalet. Zwiększa sprawność, zmniejsza ryzyko kontuzji, motywuje do działania. Aby jednak trening ten był bezpieczny, jego celem nie powinno być budowanie masy...

Najbezpieczniej jeśli poprosisz lekarza o dobór odpowiedniego środka. Substancje zmiękczające kał jakie stosujesz w postaci czopków są dobrym wyborem. Natomiast, stosownie parafiny doustnie może już...

Mimo zalecanej listy produktów spożywczych wskazanych w pana zaburzeniu, najważniejsze jest sprawdzenie, jak dany produkt na pana wpływa. Jeżeli nie ma w odżywkach składników drażniących, jak...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 19, 2014

wszyscy polecali mi błonnik bo moim głownym problemem była bardzo powolna przemiana materii ale działał on intensywnie i co parę dni także nie czułam się z tym dobrze, za to Novoslim wpływa na pracę jelit regularie przez co czujesz się lepiej jak dla mnie to numer 1

data

Grudzień 18, 2014

no niezła sprawa.. nie wiedziałem o tym

data

Grudzień 17, 2014

''Boisz się, że święta Bożego Narodzenia i dieta odchudzająca będą trudne do pogodzenia? Masz rację! Tradycyjna wieczerza wigilijna, choć postna, jest potężną bombą kaloryczną. Zdarza się, że pochłaniamy nawet 5000-6000 kcal, a więc kilkakrotnie więcej niż wynosi dobowe zapotrzebowanie...

data

Grudzień 17, 2014

''Nadchodzi Boże Narodzenie, a ty jesteś w ciąży. Jak uniknąć przedświątecznej gorączki - sprzątania, gotowania, kupowania prezentów? Co zrobić, by święta w ciąży spędzić względnie spokojnie?'' Link do artykułu: Święta - 6 rad jak w ciąży przetrwać świąteczną gorączkę

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.