Dieta bogata w ANTYOKSYDANTY wymiata WOLNE RODNIKI

1 komentarze

Dieta bogata w antyoksydanty jest dobra dla każdego, bo wolne rodniki uszkadzają komórki organizmu, są jedną z przyczyn starzenia się. Aby zminimalizować ich szkodliwy wpływ, wzbogać dietę o antyoksydanty. Jedz codziennie warzywa bogate w witaminy C i E, w pomidorach jest dużo likopenu. Jeśli palisz, musisz dostarczać trzy razy więcej witaminy C niż niepalący.

Dieta bogata w antyoksydanty pozwoli ci dłużej zachować młodość. Jednak musisz pamiętać, że i tutaj obowiązują pewne zasady, a nadmiar dobroczynnych przeciwutleniaczy może okazać się szkodliwy.

»Zawarta w świeżych warzywach  i owocach witamina C jest liderem wśród antyoksydantów.
Nazywana kwasem askorbinowym wyłapuje i neutralizuje wolne rodniki, zanim zdążą uszkodzić komórki. Jest niezbędna do właściwej pracy białych ciałek krwi i przekaźników chemicznych, których zadaniem jest zwalczanie choroby. Niestety, nasz organizm nie potrafi jej wytwarzać ani gromadzić, dlatego musimy codziennie zjadać 70 mg witaminy, co odpowiada połowie szklanki czarnych porzeczek lub szklance brukselki.

»Witamina E chroni błony komórkowe przed wolnymi rodnikami, opóźniając starzenie. Znajdziesz ją w kiełkach pszenicy, olejach roślinnych, razowym pieczywie, makaronach, kaszach, rybach morskich, mleku. Łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki nasion słonecznika lub garść orzechów laskowych pokryją dzienne zapotrzebowanie.

»Zjedz garść pestek dyni, kilka orzechów brazylijskich albo porcję musli z zarodkami pszennymi lub otrębami. Znajdujący się tam selen bierze udział w produkcji enzymu chroniącego błony komórek przed oksydantami i zwiększa przyswajanie witaminy E. Zapewnia sprawne działanie układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym, zawałom serca i udarom mózgu. Znajdziesz go również w drobiu, rybach, żółtkach, produktach zbożowych z pełnego ziarna, cebuli.

»Beta-karoten (prowitamina A) wraz z witaminą C i E wchodzi w skład triady związków o silnym działaniu przeciwutleniającym. Blokuje tworzenie się wolnych rodników w organizmie i unieszkodliwia wchłaniane z otoczenia, zapobiegając niektórym nowotworom. Neutralizując wolne rodnik i w siatkówce, poprawia widzenie, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i rozwoju zaćmy. Najwięcej beta-karotenu mają żółte, czerwone, pomarańczowe owoce i warzywa (także ciemnozielone liściaste). Karoteny łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego surówkę z marchwi czy papryki warto skropić oliwą.

»Pokochaj czerwone pomidory! Znajdujący się w nich barwnik - likopen jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jego przyswajalność wzrasta po ogrzewaniu w obecności tłuszczu. Dlatego przygotowując w domu sos lub koncentrat pomidorowy, warto dodać łyżeczkę oleju lub masła. Likopen jest też w arbuzach i czerwonych grejpfrutach, ale najwięcej go w pomidorach.

Nie przegap

STRES OKSYDACYJNY - przyczyny i skutki stresu oksydacyjnego

Stres oksydacyjny to bardzo niebezpieczny stan, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Na stres oksydacyjny narażone są m.in. osoby, które żyją w stresie lub źle się odżywiają. Sprawdź, czym dokładnie jest stres oksydacyjny, jakie są jego przyczyny i do rozwoju jakich chorób może doprowadzić.

Jeśli palisz papierosy, musisz dostarczać więcej antyoksydantów

Znajdujące się w jednym papierosowym „wdechu” substancje smoliste zawierają mnóstwo (dokładnie: 1014) wolnych rodników. Za sprawą obecnego w dymie tlenku i dwutlenku azotu powstaje niezwykle groźny rodnik hydroksylowy, który na ślepo niszczy każdą napotkaną cząsteczkę. Zarówno dym nikotynowy, jak i wodny ekstrakt substancji smolistej uszkadzają DNA. A to może prowadzić do powstania nowotworu. Oksydanty w dymie tytoniowym obniżają znacznie poziom przeciwutleniaczy we krwi. Dlatego palacze muszą dostarczać organizmowi 2-3 razy więcej witaminy C niż niepalący, by uzyskać taki sam jej poziom w surowicy.

Ostrożnie z antyoksydantami w tabletkach!

Zgodnie z najnowszymi badaniami faszerowanie się przeciwutleniaczami, zamiast wzmocnić organizm, może wprowadzić nas w tarapaty zdrowotne. Uznawane za naszych wrogów wolne rodniki w małych dawkach działają jak szczepionka, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Jeśli prowadzisz zdrowy styl życia, dbasz o kondycję fizyczną, jesz 80 dag warzyw i owoców dziennie, unikasz tłuszczów zwierzęcych i żywności przetworzonej, suplementy diety nie są ci potrzebne. Zachwianie fizjologicznego poziomu oksydantów sprawia, że organizm gorzej radzi sobie z dużymi szkodliwymi dawkami wolnych rodników, np. podczas choroby.

Więcej: Wolne rodniki: dlaczego są groźne?

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Pij herbatę, kakao i czerwone wino!

Wszystkie herbaty, czerwone wino i kakao mają właściwości przeciwutleniające. Zawdzięczają je flawonoidom (np. resweratrol, kwercetyna, katechiny), które nadają owocom jagodowym czerwony i granatowy kolor oraz wpływają na smak i zapach herbacianego naparu. Współdziałając z witaminą C (osłabiają jej rozkład), E i beta-karotenem, korzystnie wpływają na nasz organizm. Nazywane „wymiataczami wolnych rodników” mogą chronić przed niektórymi nowotworami, odkładaniem się cholesterolu, działają bakteriobójczo. Kakao skutecznie obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Lampka czerwonego wina do posiłku zmniejsza krzepliwość krwi, a to zapobiega tworzeniu się zatorów naczyń krwionośnych serca i mózgu.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 11.09.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
Pomidory są piekące po upieczeniu, 26.10.2013 22.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Surowe pomidory mają łagodny smak ale po upieczeniu są tak piekące, że nie można ich włożyć do ust. Otóż te pikantne substancje są zamknięte w wakuolach a podczas pieczenie te pęcherzyki pękają. Następnie wypaca się to i ma się krosty i czyraki a nawet egzemę. Pomidory są zwodnicze. Pikantych przypraw nie wolno jeść bo to wszystko się wypaca i szkodzi się swojej urodzie. Te pikantne substancje nie tylko poparzą skórę ale robią dużo zniszczeń w organiżmie. Uświadamia komunista.
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal) Przykładowy JADŁOSPIS dla CUKRZYKÓW (dieta 1500 kcal)

Cukrzyca wiąże się z otyłością - dlatego dieta cukrzyka powinna nie tylko regulować poziom cukru we...

więcej

28533

Dieta antycholesterolowa dla osób z wysokim poziomem CHOLESTEROLU Dieta antycholesterolowa dla osób z wysokim poziomem CHOLESTEROLU

Gdy poziom cholesterolu lekko przekracza normę, pierwsze, co możesz zrobić, to zmienić sposób...

więcej

15056

Dieta przy grzybicy dla chorych na drożdżycę Dieta przy grzybicy dla chorych na drożdżycę

Czy dieta antygrzybicza jest wskazana? Kłopoty ze snem, zaparcia, nieodparta ochota na słodycze,...

więcej

15065

Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis

Dieta bogata w żelazo jest polecana nie tylko przy anemii - żelaza kobietom nigdy dość. Jego...

więcej

23191

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Kasiu, szkoda że nie napisałaś jakie dokładnie masz dolegliwości związane z nerkami. W tej sprawie nie będę mogła Ci pomóc. Co do odchudzania, bardzo ważne jest znać dokładny plan na dnia na kolejny...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Październik 22, 2014

I oczywiście zielona albo czerwona herbata :)

data

Październik 22, 2014

Też boję się wszelkich radykalnych diet, które potrafią mocno wyniszczyć organizm. Lepiej podejść do sprawy racjonalnie i zmienić nie tylko dietę, ale styl życia.

data

Październik 22, 2014

Dla pozbawionych energii polecam sekret Aztków ;) kiełki chia http://terapiasokami.pl/nasiona-nakielki-chia"]http://terapiasokami.pl/nasiona-nakielki-chia dodaję do chleba i naprawde inna bajka :) a prowadzę bardzo aktywny tryb życia i nie mam czasu na zmęczenie ;) poza tym:...

data

Październik 21, 2014

Byłam trochę zagubiona we wszystkich dietach i brak był zacięcie do ćwiczeń. Dietetyczka z centrum odchudzania i odżywiania rozjaśniła temat żywienia, wyjaśniła wszystko, tak abym zrozumiała o cokaman i co najważniejsze zaczęłam pod jej wpływem ćwiczyć i teraz nie wyobrażam sobie dnia bez...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.