CHOLESTEROL - dieta obniża jego poziom

35 komentarze
Autor: Lidia Wirska

Bez cholesterolu organizm nie może normalnie funkcjonować, ale gdy jest go za dużo, staje się naszym wrogiem. Są jednak proste i naprawdę skuteczne metody, by obniżyć nadmierny poziom cholesterolu. Przede wszystkim zmień dietę - wprowadź do codziennego jadłospisu produkty bogate w błonnik, kwasy omega-3 i witaminy.

Cholesterol nie ma najlepszych notowań. Tymczasem nie możemy się bez niego obejść. Bierze np. udział w tworzeniu hormonów i kwasów żółciowych. Sam organizm wytwarza 1–2 g cholesterolu na dobę. Z wątroby, gdzie jest głównie produkowany, dociera wraz z krwią do wszystkich komórek organizmu.

Dobry i zły cholesterol

Cholesterol jest związkiem tłuszczowym, nie rozpuszcza się więc we krwi. Aby się przemieszczać, musi się połączyć ze specjalnymi białkami transportującymi. W ten sposób powstają lipoproteiny (lipidy to tłuszcze, proteiny – białka). Lipoproteiny różnią się między sobą gęstością. Te o małej gęstości, zwane LDL dostarczają cholesterol do komórek. Stamtąd nadmiar cholesterolu odbierają lipoproteiny o dużej gęstości, HDL, i z powrotem transportują go do wątroby, gdzie jest on wykorzystywany do produkcji kwasu żółciowego. W ten sposób organizm nadmiar cholesterolu – o ile jest on niewielki – rozkłada i wydala. Choć potrzebujemy obydwu frakcji, frakcję HDL nazywa się „dobrym” cholesterolem, LDL zyskała miano „złego” cholesterolu. Powód jest jeden: gdy LDL jest zbyt dużo, staje się szkodliwy, ponieważ powoduje miażdżycę – chorobę zwyrodnieniową tętnic. „Zły” cholesterol odkłada się wewnątrz naczyń krwionośnych w postaci złogów (blaszek miażdżycowych), które utrudniają przepływ krwi. Nasz organizm potrafi sam wytworzyć potrzebną ilość cholesterolu, ale otrzymuje go też z tego, co jemy (od 20 do 40 proc.), zwłaszcza z tłuszczów zwierzęcych. Łatwo więc obniżyć jego poziom, modyfikując nieco sposób odżywiania, czyli ograniczając produkty obfitujące w te tłuszcze. Drugim wielkim sojusznikiem w walce z nadmiarem cholesterolu jest aktywny tryb życia.

Ważne

Ważne

Dieta antycholesterolowa

polega z jednej strony na ograniczeniu spożycia produktów bogatych w cholesterol, z drugiej zaś dostarczać ma takich, które spowodują wzrost frakcji „dobrego” cholesterolu. Jest ona zbliżona do diety śródziemnomorskiej: jemy dużo ryb, warzyw i owoców, a potrawy skrapiamy oliwą. Należy wykreślić z jadłospisu czerwone mięso, podroby i tłuste wędliny: salami, boczek, parówki. Trzeba zrezygnować z masła, smalcu i słoniny. Z nabiału należy unikać pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych oraz pełnotłustego twarogu. Ilość jajek trzeba ograniczyć do 2–3 tygodniowo (dotyczy to żółtek, bo białka można jeść bez ograniczeń). Niewskazane jest białe pieczywo, zakazane chipsy i wszelki fast food, a także alkohol (wyjątkiem jest wino). Z powodu zawartości tłuszczu łasuchy muszą pożegnać się z ciastkami i herbatnikami zawierającymi tłuszcz cukierniczy, tortami z kremem maślanym, chałwą i lodami na śmietanie.

Substancje, które obniżają poziom złego cholesterolu

Warto też poznać innych sprzymierzeńców. Istnieją w naturze substancje, które obniżają poziom „złej” frakcji LDL, a podwyższają HDL. Znajdziemy je w warzywach, owocach, zbożach, ziołach i rybach. Niektóre z nich są tak cenne, że sporządza się z nich lecznicze preparaty.

1. Kwas gamma-linolenowy (GLA)

To związek występujący w wiesiołku, bogatym również w inne cenne kwasy nienasycone, które biorą udział w regulacji poziomu lipidów (tłuszczów) i pomagają zapobiegać miażdżycy.

2. Karnityna (związek aminokwasów)

Wpływa korzystnie na gospodarkę tłuszczową w organizmie. Jej naturalnym źródłem jest chude mięso.

3. Lecytyna sojowa

Pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowonaczyniowych. Wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K.

4. Pyłek kwiatowy

Jest przydatny w zaburzeniach przemiany lipidowej, miażdżycy, przy wysokim poziomie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dorośli powinni przyjmować 20 do 40 g pyłku dziennie, najlepiej 3 razy dziennie od 30 minut do 2 godzin przed jedzeniem. Pyłek można zemleć przed podaniem lub starannie żuć przed połknięciem. Pyłek dobrze łączy się z miodem, mlekiem albo jogurtem itp.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 17.05.2017 23:29
Bidulko, to jedzenie margaryny rzuciło Ci się na mózg. W USA za trzy lata będzie wprowadzony zakaz sprzedaży margaryn.
Nie zarejestrowany, 17.05.2017 23:23
Mam bardzo wysoki cholestelor 300,lekarz od razu przepisał mi leki ,bez żadnych prób innymi sposobami i niczym nie kazał się "wspomagać".Troch mnie to martwi,bo leki mają straszne skutki uboczne,zupełnie nie wiem co mam robić.... ...i przeczytaj książkę "Cholesterol - naukowe kłamstwo"
 

5. Kwasy omega-3

Obniżają zawartość trójglicerydów i cholesterolu LDL, a zwiększają ilość cholesterolu HDL. Najwięcej jest ich w tłustych rybach morskich, a także w oliwie i oleju, np. rzepakowym.

6. Allicyna

To aminokwas obecny w czosnku. Razem z ajoenem i garlicyną pomaga obniżyć poziom cholesterolu średnio o 10 proc. Wystarczy zjeść 2–3 ząbki dziennie. Jeśli nie tolerujesz woni czosnku, łykaj go w postaci kapsułek.

7. Beta-karoten

Roślinna prowitamina A, skutecznie unieszkodliwia wolne rodniki i chroni frakcję HDL. Dużo go jest w marchwi, zielonej pietruszce, koperku, szpinaku, rzeżusze, botwince, pomidorach, cykorii, czerwonej papryce, sałacie, brokułach, porach i kiełkach żytnich. Beta-karoten dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, więc należy dodawać do potraw nieco oliwy lub olejów roślinnych. Dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A pokrywa jedna średnia marchewka.

8. Inozytol

Współpracuje z choliną (ułatwia przenoszenie tłuszczów z wątroby do innych narządów i wchłanianie go w komórkach), bierze także udział w przemianie cholesterolu, dzięki czemu chroni organizm przed miażdżycą.

9. Błonnik pokarmowy

Zwłaszcza rozpuszczalny, zwany inaczej pektyną hamuje wchłanianie cholesterolu pokarmowego z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji tego związku w wątrobie, a w konsekwencji do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Nasza dieta powinna dostarczać 30–40 g błonnika dziennie. Obfitują weń warzywa zielone, szczególnie szpinak i kapusta. Dużo błonnika dostarcza także fasolka szparagowa, zielony groszek, bób, a wśród warzyw korzeniowych przede wszystkim marchew, seler, pietruszka. Warto także częściej sięgać po rośliny strączkowe, zwłaszcza ich suche nasiona. Aby uniknąć nieprzyjemnych wzdęć po ich spożyciu, możemy nasiona przed gotowaniem zalać wrzątkiem i odstawić. Po godzinie odlewamy wodę, nasiona zalewamy świeżą wodą i gotujemy. Ponadto należy pamiętać o uzupełnieniu płynów w ilości przynajmniej 2 l w ciągu doby, ponieważ błonnik wchłania dużo wody.

10. Niacyna

Zwana inaczej kwasem nikotynowym, witaminą B3 albo PP - zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, a podnosi ilość „dobrego”. Najwięcej jest jej w wątrobie, chudym mięsie, pełnych ziarnach zbóż, orzeszkach ziemnych, awokado.

11. Witamina C

To silny przeciwutleniacz, jej najbogatszym źródłem są: czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki, brukselka, brokuły, kalafior, kapusta czerwona i biała, papryka.

12. Sterole i stanole roślinne

Są zawarte w warzywach liściowych i tłuszczach roślinnych. Mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu. Ponadto blokują wchłanianie cholesterolu do krwi z układu pokarmowego. Warto sięgnąć po produkty wzbogacone w te substancje: do chłodników i sosów sałatkowych używać jogurtów Pro- Activ, a korzystne dla naszego układu krwionośnego pieczywo pełnoziarniste smarować margarynami Benecol lub Flora Pro-Activ. Dzienne spożycie 2–3 g steroli i stanoli pozwala obniżyć stężenie cholesterolu LDL o 10–15 proc. Należy pamiętać, że produkty zawierające sterole i stanole roślinne zalecane są przede wszystkim dla osób mających nieprawidłowe stężenia cholesterolu.

13. Witamina E

Chroni cząsteczki LDL przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu cholesterol nie wnika do ścianek naczyń krwionośnych i nie tworzy złogów miażdżycowych. Dobrym źródłem tej witaminy są soja, kiełki pszenicy, oleje, zielone warzywa i pełne ziarna zbóż.

14. Witaminy z grupy B (szczególnie B6, B12)

Pomagają wątrobie zredukować zbyt wysoki poziom homocysteiny – aminokwasu, który uszkadza komórki śródbłonka i nasila działanie „złego” cholesterolu (LDL).

15. Likopen i luteina

Są to przeciwutleniacze z grupy karotenów. Chronią „zły” cholesterol przed utlenianiem. Likopen występuje w warzywach o czerwonej barwie. Najwięcej jest go w dojrzałych pomidorach, ale najłatwiej przyswaja się w postaci Źródłem luteiny są warzywa żółte i pomarańczowe oraz zielone liściaste (jarmuż, roszponka, sałata, dynia).

16. Flawonoidy

Naturalne związki fenolowe wpływające na barwę, smak i zapach wielu warzyw – również chronią nasze serce i tętnice. Najwięcej przyswajamy ich, jedząc cebulę, kapustę włoską, brokuły czy fasolę. Mnóstwo flawonoidów znajduje się też w herbacie, winogronach, kakao, grejpfrutach.

17. Polifenole

Uczestniczą w usuwaniu złogów tłuszczowych i zwiększają ilość „dobrego” cholesterolu. Jest ich sporo w soku z aronii oraz w czerwonym winie.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Postaw na aktywność fizyczną

Ułatwia utrzymanie równowagi między „dobrym” a „złym” cholesterolem, wzmacnia układ krążenia i ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów, co dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Aktywność należy dopasować do wieku i kondycji. Najlepsze będą ćwiczenia wytrzymałościowe o średniej intensywności, wykonywane 4–5 razy w tygodniu po 20–60 minut. A więc: szybki marsz, jazda na rowerze, jazda na rowerku stacjonarnym, pływanie, aerobik. Nie wolno jednak przesadzić. Osoby, które wcześniej nie trenowały i mają siedzący tryb życia, powinny zacząć od wolnego tempa i krótszego czasu trwania ćwiczeń. Ważne, aby tętno podczas treningu mieściło się w granicach 100–130 uderzeń serca na minutę.

Jedz jabłka

Mają mnóstwo błonnika,również rozpuszczalnego,czyli pektynę. Dzięki błonnikowi nierozpuszczalnemu, który działa jak szczotka, usuwają z jelita nadmiar tłuszczów oraz toksyczne produkty przemiany materii. Pektyna zaś nie pozwala przeniknąć cząsteczkom cholesterolu z jelita do krwi. Jabłka należy jeść ze skórką, gdyż znajdują się w niej substancje o działaniu przeciwrakowym.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 07.03.2017

Komentarze (1 - 10 z 35)
TomaSZ, 25.04.2017 19.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a czemu nikt tu nie wspomniał o pierzdze pszczelej? czytaliście kiedyś o tym?? ten produkt jest naturalnie produkowany przexz pszczoły, a pomaga na wiele schorzeń, właśnie min . przy cholesterolu ! (oczywiście nie pomoże jak dalej będziecie jeść tłuste golonki , ale jako wspomagacz przy zdrowszej diecie! ).
 
Jola, 13.01.2017 19.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zbadaj tarczycę, niedoczynność powoduje wzrost cholesterolu.
 
lu, 15.11.2016 21.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja też jem dużo ryb (głównie pieczone, plus łosoś - brzuszki), prawie zupełnie nie jem chleba, kukurydza, awokado, itd. - i też mam podwyższony, a nawet - mimo znacznego zredukowania słodyczy, chipsów itd. - WYŻSZY. I również nie wierzę w to, że jajka podwyższają... moim zdaniem jest więcej czynników, a jednym z nich jest stres, czy raczej podatność na niego.
 
ps, 04.04.2016 18.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
z tymi jajkami to bzdura, można spokojnie jeść po 2 szt dziennie i wcale w żółtku nie ma złego cholesterolu co zostało udowodnione jakis czas temu.
 
ehm, 14.08.2015 12.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
na pewno tak było haha
 
jeap, 14.08.2015 12.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Trollom farmaceutycznym dziękujemy - przepadnij i nie pisz więcej
 
anna, 08.05.2015 12.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam surowego buraka czerwonego prosze poczytac o nim a napewno zrezygnowac z kupczych ciast batonow itd , upiec sobie ciasto polecam ja walcze z meza i swoim cholesterolem moze troche ziol mniszek lekarski , ale z ziolami niedajmy sie zwariowac yu policic sie lekarza bo niektore koliduja z lekami i powodzenia . i najwarzniejszy zdrowy rozsadek
 
Ania, 22.04.2015 09.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie jem fast-foodów, nie palę, jem dużo surowych i duszonych warzyw, jem chude mięso i wędliny, ryby, a i tak mam zawyżony poziom cholesterolu.
 
Ergo, 13.01.2015 13.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pięknie napisany artykuł. Wypunktowane śliczne naukowe nazwy przeróżnych substancji. Tylko nadal nie wiem co mam jeść żeby się najeść! Co wolno jeść, co można czasami a czego nie wolno absolutnie. Nie potrzebuję i nie chcę znać wszystkich nazw wszystkich składników odżywczych wszystkich jadalnych potraw. Chcę wiedzieć którymi się najem bez ryzyka wzrostu cholesterolu a które go obniżą.
 
Paula, 17.11.2014 09.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie ma co się oszukiwać, cholesterol sam nie spadnie. Uwielbiam pizzę i zapiekanki, więc sami widzicie, że to niezbyt zdrowo. Cóż poradzić, cholesterol podwyższony :/ Byłam ostatnio w sklepie zielarskim i pani poleciła Cholester. Jestem zaciekawiona - o monakolinie K nigdy dotąd nie słyszałam. Trzymajcie kciuki!
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy? Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych,...

więcej

222

DIETA dobra dla wątroby i woreczka żółciowego DIETA dobra dla wątroby i woreczka żółciowego

Miewasz ostatnio gorsze samopoczucie, narzekasz na wzdęcia, niestrawność, ciężar w żołądku, często...

więcej

217

Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej

Dna moczanowa znana także jako podagra spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu...

więcej

213

Dieta odtruwająca wątrobę. Oczyszczanie i detoksykacja wątroby Dieta odtruwająca wątrobę. Oczyszczanie i detoksykacja wątroby

Dieta odtruwająca wątrobę to nie to samo, co dieta wątrobowa - stosuje się ją prewencyjnie, zanim...

więcej

213

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Ćwiczenia w domu to jedna z najmniej korzystnych form trenowania. Ryzykujesz złą techniką, kontuzjami, szybkim spadkiem motywacji i brakiem efektów. Spróbuj pokonać strach przed pójściem na siłownię....

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Po zabiegu kolonoskopii 2-3 doby odżywiasz się lekkostrawnie. Co zjesz, zależy to od twojego samopoczucia i sprawności przewodu pokarmowego po zabiegu. Białe pieczywo - lekko podsuszane, zupy kremy,...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 17, 2017

jak dolega Wam ból wątroby to polecam poczytać o tym na https://adamed.expert/bol-watroby-co-robic-w-przypadku-dolegliwosci-watroby nigdy, ale to nigdy nie bagatelizujcie tego bólu bo nieleczenie prowadzi do znacznie powazniejszych konsekwencji... w tym artykule w ogole dowiecie sie czym...

data

Lipiec 09, 2017

Myślałem, że znajdę coś ciekawego i mądrego. Poza wyzwiskami jednego z uczestników/widać, że ma spory cholesterol i zatkane naczynia w mózgu/nie ma tutaj nic ciekawego. Nowe badania/ nowsze badania/ najnowsze badania i wszystkie one mówią co innego. Mam 55 lat i doskonale pamiętam jak u...

data

Maj 24, 2017

Przeczytałam wskazówkę dotyczącą odżywiania się przy niedoczynności tarczycy na pewnych stronach internetowych. Na Państwa stronie białko jest podstawą diety przy niedoczynności. Czy to więc prawda,że mleko nie zaszkodzi? Będę wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam Miałam ten sam problem -...

data

Maj 17, 2017

Bidulko, to jedzenie margaryny rzuciło Ci się na mózg. W USA za trzy lata będzie wprowadzony zakaz sprzedaży margaryn.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.