CHOLESTEROL - dieta obniża jego poziom

30 komentarze
Autor: Lidia Wirska

Bez cholesterolu organizm nie może normalnie funkcjonować, ale gdy jest go za dużo, staje się naszym wrogiem. Są jednak proste i naprawdę skuteczne metody, by obniżyć nadmierny poziom cholesterolu. Przede wszystkim zmień dietę - wprowadź do codziennego jadłospisu produkty bogate w błonnik, kwasy omega-3 i witaminy.

Cholesterol nie ma najlepszych notowań. Tymczasem nie możemy się bez niego obejść. Bierze np. udział w tworzeniu hormonów i kwasów żółciowych. Sam organizm wytwarza 1–2 g cholesterolu na dobę. Z wątroby, gdzie jest głównie produkowany, dociera wraz z krwią do wszystkich komórek organizmu.

Nie przegap

Cholesterol całkowity, LDL i HDL - normy

Badanie biochemiczne krwi, sprawdzające cholesterol całkowity, a także cholesterol zły - LDL oraz dobry - HDL powinno się robić raz w roku. Jeśli cholesterol jest podwyższony, to znak, że grozi ci miażdżyca. Sprawdź jakie są normy dla cholesterolu i o czym świadczy jego nadmiar we krwi.

Dobry i zły cholesterol

Cholesterol jest związkiem tłuszczowym, nie rozpuszcza się więc we krwi. Aby się przemieszczać, musi się połączyć ze specjalnymi białkami transportującymi. W ten sposób powstają lipoproteiny (lipidy to tłuszcze, proteiny – białka). Lipoproteiny różnią się między sobą gęstością. Te o małej gęstości, zwane LDL dostarczają cholesterol do komórek. Stamtąd nadmiar cholesterolu odbierają lipoproteiny o dużej gęstości, HDL, i z powrotem transportują go do wątroby, gdzie jest on wykorzystywany do produkcji kwasu żółciowego. W ten sposób organizm nadmiar cholesterolu – o ile jest on niewielki – rozkłada i wydala. Choć potrzebujemy obydwu frakcji, frakcję HDL nazywa się „dobrym” cholesterolem, LDL zyskała miano „złego” cholesterolu. Powód jest jeden: gdy LDL jest zbyt dużo, staje się szkodliwy, ponieważ powoduje miażdżycę – chorobę zwyrodnieniową tętnic. „Zły” cholesterol odkłada się wewnątrz naczyń krwionośnych w postaci złogów (blaszek miażdżycowych), które utrudniają przepływ krwi. Nasz organizm potrafi sam wytworzyć potrzebną ilość cholesterolu, ale otrzymuje go też z tego, co jemy (od 20 do 40 proc.), zwłaszcza z tłuszczów zwierzęcych. Łatwo więc obniżyć jego poziom, modyfikując nieco sposób odżywiania, czyli ograniczając produkty obfitujące w te tłuszcze. Drugim wielkim sojusznikiem w walce z nadmiarem cholesterolu jest aktywny tryb życia.

Ważne

Ważne

Dieta antycholesterolowa

polega z jednej strony na ograniczeniu spożycia produktów bogatych w cholesterol, z drugiej zaś dostarczać ma takich, które spowodują wzrost frakcji „dobrego” cholesterolu. Jest ona zbliżona do diety śródziemnomorskiej: jemy dużo ryb, warzyw i owoców, a potrawy skrapiamy oliwą. Należy wykreślić z jadłospisu czerwone mięso, podroby i tłuste wędliny: salami, boczek, parówki. Trzeba zrezygnować z masła, smalcu i słoniny. Z nabiału należy unikać pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych oraz pełnotłustego twarogu. Ilość jajek trzeba ograniczyć do 2–3 tygodniowo (dotyczy to żółtek, bo białka można jeść bez ograniczeń). Niewskazane jest białe pieczywo, zakazane chipsy i wszelki fast food, a także alkohol (wyjątkiem jest wino). Z powodu zawartości tłuszczu łasuchy muszą pożegnać się z ciastkami i herbatnikami zawierającymi tłuszcz cukierniczy, tortami z kremem maślanym, chałwą i lodami na śmietanie.

Substancje, które obniżają poziom złego cholesterolu

Warto też poznać innych sprzymierzeńców. Istnieją w naturze substancje, które obniżają poziom „złej” frakcji LDL, a podwyższają HDL. Znajdziemy je w warzywach, owocach, zbożach, ziołach i rybach. Niektóre z nich są tak cenne, że sporządza się z nich lecznicze preparaty.

1. Kwas gamma-linolenowy (GLA)

To związek występujący w wiesiołku, bogatym również w inne cenne kwasy nienasycone, które biorą udział w regulacji poziomu lipidów (tłuszczów) i pomagają zapobiegać miażdżycy.

2. Karnityna (związek aminokwasów)

Wpływa korzystnie na gospodarkę tłuszczową w organizmie. Jej naturalnym źródłem jest chude mięso.

3. Lecytyna sojowa

Pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowonaczyniowych. Wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K.

4. Pyłek kwiatowy

Jest przydatny w zaburzeniach przemiany lipidowej, miażdżycy, przy wysokim poziomie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dorośli powinni przyjmować 20 do 40 g pyłku dziennie, najlepiej 3 razy dziennie od 30 minut do 2 godzin przed jedzeniem. Pyłek można zemleć przed podaniem lub starannie żuć przed połknięciem. Pyłek dobrze łączy się z miodem, mlekiem albo jogurtem itp.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 18.06.2015 0:47
Mój mąż też miał bardzo wysoki poziom cholesterolu jednak lekarz kazał mu kupić naturalny suplement diety z avity - Provein. Okazało się, że "byle" suplement diety może znacznie obniżyć jego poziom złego cholesterolu. Jednak nie trzeba było wydawać majątku na leki do walki z LDL'em. Wam też polecam ten suplement, jeśli macie problemy właśnie ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
LaLu, 16.06.2014 14:41
Hej, chciałam zapytać, czy rzeczywiście cholesterol można wyleczyć tłuszczem? Tzn. olejem? To jednak niezbędny produkt, więc chciałabym wiedzieć, czy nie pogorszę mężowi zdrowia, jesli zaufam. O to chodzi, że chciałam zainwestować w domową olejnicę (coś takiego: terapiasokami.pl/prasa-do-oleju-oleum) i mnie przekonują, że tak właśnie jest. Ja dopiero zaczynam ekologiczne żywienie, dla mnie to takie niepojęte, żeby tłuszczem leczyć cholesterol, ale podobno tak jest?
 

5. Kwasy omega-3

Obniżają zawartość trójglicerydów i cholesterolu LDL, a zwiększają ilość cholesterolu HDL. Najwięcej jest ich w tłustych rybach morskich, a także w oliwie i oleju, np. rzepakowym.

6. Allicyna

To aminokwas obecny w czosnku. Razem z ajoenem i garlicyną pomaga obniżyć poziom cholesterolu średnio o 10 proc. Wystarczy zjeść 2–3 ząbki dziennie. Jeśli nie tolerujesz woni czosnku, łykaj go w postaci kapsułek.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 01.04.2014

Komentarze (1 - 10 z 30)
anna, 08.05.2015 12.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam surowego buraka czerwonego prosze poczytac o nim a napewno zrezygnowac z kupczych ciast batonow itd , upiec sobie ciasto polecam ja walcze z meza i swoim cholesterolem moze troche ziol mniszek lekarski , ale z ziolami niedajmy sie zwariowac yu policic sie lekarza bo niektore koliduja z lekami i powodzenia . i najwarzniejszy zdrowy rozsadek
 
Ania, 22.04.2015 09.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie jem fast-foodów, nie palę, jem dużo surowych i duszonych warzyw, jem chude mięso i wędliny, ryby, a i tak mam zawyżony poziom cholesterolu.
 
Ergo, 13.01.2015 13.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pięknie napisany artykuł. Wypunktowane śliczne naukowe nazwy przeróżnych substancji. Tylko nadal nie wiem co mam jeść żeby się najeść! Co wolno jeść, co można czasami a czego nie wolno absolutnie. Nie potrzebuję i nie chcę znać wszystkich nazw wszystkich składników odżywczych wszystkich jadalnych potraw. Chcę wiedzieć którymi się najem bez ryzyka wzrostu cholesterolu a które go obniżą.
 
Paula, 17.11.2014 09.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie ma co się oszukiwać, cholesterol sam nie spadnie. Uwielbiam pizzę i zapiekanki, więc sami widzicie, że to niezbyt zdrowo. Cóż poradzić, cholesterol podwyższony :/ Byłam ostatnio w sklepie zielarskim i pani poleciła Cholester. Jestem zaciekawiona - o monakolinie K nigdy dotąd nie słyszałam. Trzymajcie kciuki!
 
Jo, 16.11.2014 23.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dodam jeszcze, że w Polsce nie mieszkam od blisko ośmiu lat i, niestety, pożywiam się ichnim jedzeniem, choć staram się jeść, jak w Polsce. Sama gotuję, nie jadam w żadnych "tejkełejach", KFC-ach czy innym przemysłowym badziewiu, często kupuję w polskich sklepach i dopiero tutaj zaczyna mi zdrowie szwankować, choć zasadniczo diety nie zmieniłam, jak pisałam poprzednio. Może więc ktoś ma złoty sposób, jak żyć i jeść normalnie, nie popadając także w skrajność, np. pić tylko olej czy oliwę, bo to najzdrowsze!
 
Jo, 16.11.2014 22.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To od czego, w takim razie, biorą się złogi czy skrzepy w arteriach? Jestem świeżo po zawale i ponoć mam wysoki cholesterol- tylko który? Ledwie dwa dni temu "czyścili" mi aortę, w której był skrzep czy coś. Całe życie nie oszczędzam na jedzeniu- lubię smacznie i tłusto zjeść, tak po staropolsku!, jakieś piwko, winko, papierosy także, a jedyną radą, jaką dostałam po zabiegu: rzuć palenie! I 3 kilo tabletek! To gdzie więc jest prawda?
 
edi, 21.08.2014 13.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Raz dziennie zjedz sałatę. Ja robię codziennie do pracy na drugie śniadanie: sałata, kroję ze dwa pomidorki, pół papryki - jak mam w lodówce, czasem dokładam startą surową marchew albo szczypiorek, czasem małe listki buraczków czerwonych... różnie, zależy co mam, do tego dodaję ziarka z dyni, słonecznika, może być siemię, sezam, cięte płatki migdałów - też różnie (mam kolekcję w szufladzie), i trochę otrąb pszennych lub owsianych. Do tego wyciskam pół cytryny i polewam olejem rzepakowym tuż przed zjedzeniem, bo wiele witamin rozpuszcza się w tłuszczach. Zjadam z kawałkiem chudej kiełbasy, suchym kabanosem albo serem czy jajkiem. Urozmaicam żeby nudno nie było, i raz dziennie mam posiłek bez chleba, za to z witaminową bombą, zawierającą wszystko o czym pisze artykuł. Prosty sposób. Do tego około 10.30 jem jabłko lub inny owoc sezonowy, a około 15.00 jem grejpfruta lub pomarańczę. Trzeba tylko ustawić sobie pory dnia i tego się codziennie trzymać. No może jeszcze zamiast masła używam awokado do śniadania - dojrzałe smaruje się jak masełko :) Smacznego.
 
Mariusz, 19.08.2014 14.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja od jakiegos miesiaca stosuje cholester, wyniki sie poprawily...
 
Marek, 05.06.2014 16.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja w ubiegłym roku byłem na diecie kapuścianej. Przez miesiąc czasu starałem się jeść jak najwięcej warzyw a w szczególności kapusty. Pomagałem sobie też suplementem diety kapuścianej Magic Kaps który który jest bogaty w witaminy. Po miesiącu poziom cholesterolu wrócił do normy (240) pomimo tego że nie stosowałem żadnych leków.
 
Marek, 07.10.2013 16.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak i czym zbić wysoki poziom trójglicerydów???
 
następne »
strona 1 z 3
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
CHOLESTEROL - dieta obniża jego poziom CHOLESTEROL - dieta obniża jego poziom

Bez cholesterolu organizm nie może normalnie funkcjonować, ale gdy jest go za dużo, staje się...

więcej

31446

DIETA NA PRZYTYCIE czyli jak przybrać na wadze? DIETA NA PRZYTYCIE czyli jak przybrać na wadze?

Dieta na przytycie to nie żart. Większość pań stosuje dietę odchudzającą przez całe życie. Ale są...

więcej

26746

Dieta leczy reumatoidalne zapalenie stawów (reumatyzm) Dieta leczy reumatoidalne zapalenie stawów (reumatyzm)

Narzekasz na silne bóle i sztywnienia stawów? Zmień swój codzienny jadłospis! To pomoże ci...

więcej

41570

Dieta dla stawów pomoże na stany zapalne i bóle stawów Dieta dla stawów pomoże na stany zapalne i bóle stawów

Bolą cię stawy? Kondycja stawów zależy od tego, co jemy. Żywność jest bowiem naturalnym źródłem...

więcej

33842

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Indeks glikemiczny jest bardzo przydatnym narzędziem podczas przestrzegania diety redukcyjnej. Jednak, tak jak zauważyłaś, nie jest to łatwe zadanie, aby bez fachowej wiedzy przestrzegać ją i...

Przy rozejściu mięśni brzucha (diastasis recti) następuje rozejście kresy białej. Powoduje to zmianę w napięciu, sile mięśni prostych brzucha, co z kolei wpływa także na aktywność innych mięśni i...

Twoje BMI wynosi 16, co wskazuje na poważne niedożywienie, dlatego duży apetyt jest dobrym objawem. Mimo to powinnaś udać się do lekarza pierwszego kontaktu i sprawdzić badaniami, w jakim stopniu...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 06, 2015

przede wszystkim unikać ciężkich smażonych i tłustych dań, unikać alkoholu. Wtrobę dobrze też zregeneruje jedzenie 1 łyżki dziennie zmielonych nasion ostropestu plamistego, po miesiącu następuje pełna regeneracja, polecam http://hh-life.pl/produkt/ostropest-plamisty-ziarno-500g-ekogram/

data

Lipiec 01, 2015

Zgodzę się z Tobą że ciężko jest w dzisiejszych czasach o unikanie produktów zawierających nikiel. Często szperam po necie i znalazłem artykuł na stronie madrezywienie o alergii na nikiel

data

Czerwiec 21, 2015

spróbuj co dzień rano pić na czczo dwie - trzy łyżki oleju lnianego. Mnie trochę pomaga.

data

Czerwiec 18, 2015

W ramach wzmacniania odporności mojej i mojej rodziny daję wszystkim co dzień tabletkę Chewing C 500 od Avity. Od kiedy stosujemy ten suplement zachorowalność w naszej rodzinie bardzo spadła. Wszystkim znajomym polecam te tabletki, wam też polecam.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.