PoradnikZdrowie.pl > DIETY > Diety lecznicze > CHOLESTEROL - dieta obniża jego poziom

CHOLESTEROL - dieta obniża jego poziom

Bez cholesterolu organizm nie może normalnie funkcjonować, ale gdy jest go za dużo, staje się naszym wrogiem. Są jednak proste i naprawdę skuteczne metody, by obniżyć nadmierny poziom cholesterolu. Przede wszystkim zmień dietę - wprowadź do codziennego jadłospisu produkty bogate w błonnik, kwasy omega-3 i witaminy.
A A A

Cholesterol nie ma najlepszych notowań. Tymczasem nie możemy się bez niego obejść. Bierze np. udział w tworzeniu hormonów i kwasów żółciowych. Sam organizm wytwarza 1–2 g cholesterolu na dobę. Z wątroby, gdzie jest głównie produkowany, dociera wraz z krwią do wszystkich komórek organizmu.

Cholesterol i trójglicerydy - oznaczanie poziomu (profil lipidowy)
Co to jest CHOLESTEROL i dlaczego PODWYŻSZONY jest groźny?
Co to jest CHOLESTEROL i dlaczego PODWYŻSZONY jest groźny?
Czy TŁUSZCZ GĘSI i KACZY obniża cholesterol?
Czy TŁUSZCZ GĘSI i KACZY obniża cholesterol?

Dobry i zły cholesterol

Cholesterol jest związkiem tłuszczowym, nie rozpuszcza się więc we krwi. Aby się przemieszczać, musi się połączyć ze specjalnymi białkami transportującymi. W ten sposób powstają lipoproteiny (lipidy to tłuszcze, proteiny – białka). Lipoproteiny różnią się między sobą gęstością. Te o małej gęstości, zwane LDL dostarczają cholesterol do komórek. Stamtąd nadmiar cholesterolu odbierają lipoproteiny o dużej gęstości, HDL, i z powrotem transportują go do wątroby, gdzie jest on wykorzystywany do produkcji kwasu żółciowego. W ten sposób organizm nadmiar cholesterolu – o ile jest on niewielki – rozkłada i wydala. Choć potrzebujemy obydwu frakcji, frakcję HDL nazywa się „dobrym” cholesterolem, LDL zyskała miano „złego” cholesterolu. Powód jest jeden: gdy LDL jest zbyt dużo, staje się szkodliwy, ponieważ powoduje miażdżycę – chorobę zwyrodnieniową tętnic. „Zły” cholesterol odkłada się wewnątrz naczyń krwionośnych w postaci złogów (blaszek miażdżycowych), które utrudniają przepływ krwi. Nasz organizm potrafi sam wytworzyć potrzebną ilość cholesterolu, ale otrzymuje go też z tego, co jemy (od 20 do 40 proc.), zwłaszcza z tłuszczów zwierzęcych. Łatwo więc obniżyć jego poziom, modyfikując nieco sposób odżywiania, czyli ograniczając produkty obfitujące w te tłuszcze. Drugim wielkim sojusznikiem w walce z nadmiarem cholesterolu jest aktywny tryb życia.

Dieta antycholesterolowa

polega z jednej strony na ograniczeniu spożycia produktów bogatych w cholesterol, z drugiej zaś dostarczać ma takich, które spowodują wzrost frakcji „dobrego” cholesterolu. Jest ona zbliżona do diety śródziemnomorskiej: jemy dużo ryb, warzyw i owoców, a potrawy skrapiamy oliwą. Należy wykreślić z jadłospisu czerwone mięso, podroby i tłuste wędliny: salami, boczek, parówki. Trzeba zrezygnować z masła, smalcu i słoniny. Z nabiału należy unikać pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych oraz pełnotłustego twarogu. Ilość jajek trzeba ograniczyć do 2–3 tygodniowo (dotyczy to żółtek, bo białka można jeść bez ograniczeń). Niewskazane jest białe pieczywo, zakazane chipsy i wszelki fast food, a także alkohol (wyjątkiem jest wino). Z powodu zawartości tłuszczu łasuchy muszą pożegnać się z ciastkami i herbatnikami zawierającymi tłuszcz cukierniczy, tortami z kremem maślanym, chałwą i lodami na śmietanie.

 

Substancje, które obniżają poziom złego cholesterolu

Warto też poznać innych sprzymierzeńców. Istnieją w naturze substancje, które obniżają poziom „złej” frakcji LDL, a podwyższają HDL. Znajdziemy je w warzywach, owocach, zbożach, ziołach i rybach. Niektóre z nich są tak cenne, że sporządza się z nich lecznicze preparaty.

1. Kwas gamma-linolenowy (GLA)

To związek występujący w wiesiołku, bogatym również w inne cenne kwasy nienasycone, które biorą udział w regulacji poziomu lipidów (tłuszczów) i pomagają zapobiegać miażdżycy.

2. Karnityna (związek aminokwasów)

Wpływa korzystnie na gospodarkę tłuszczową w organizmie. Jej naturalnym źródłem jest chude mięso.

3. Lecytyna sojowa

Pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowonaczyniowych. Wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K.

4. Pyłek kwiatowy

Jest przydatny w zaburzeniach przemiany lipidowej, miażdżycy, przy wysokim poziomie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dorośli powinni przyjmować 20 do 40 g pyłku dziennie, najlepiej 3 razy dziennie od 30 minut do 2 godzin przed jedzeniem. Pyłek można zemleć przed podaniem lub starannie żuć przed połknięciem. Pyłek dobrze łączy się z miodem, mlekiem albo jogurtem itp.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
avonlady, 31.03.2014 9:50
Jeżeli chodzi o pogromców cholesterolu to do diety można dorzucić gorzką pomarańczę. Mój dietetyk mi polecił, ma bardzo dużo właściwości, jakich to mniej więcej o samym owocu znalazłam info: http://www.biomedical.pl/rosliny/gorzka+pomarancza+citrus+aurantium_45/ Jest okropna i nie smaczna ale jest "fit" i jest odstraszaczem tłuszczu o co tutaj chyba chodzi, prawda? W mojej diecie jako pogromcy cholesterolu znalazły się również jajka... tak jajka :) ostatnio czytałam najnowsze badania i jajeczka przyczyniają się do odpowiedniej redukcji cholesterolu w organizmie, dzięki czemu pozbywa się on go łatwiej.
Nie zarejestrowany, 15.09.2012 17:32
Nikt nie wspomina o stresie.... Tak stres ma ogromne znaczenie, ale pomimo stresu udało mi się zredukować bez leków b. wysokie wskaźniki cholesterolu dzięki..... śniadaniu!!! Idealne śniadanie przy zbyt wysokich wskaźnikach złego cholesterolu i nie tylko wtedy... 2, 3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka otrębów owsianych zalewamy 4, 5 łyżkami zimnei wody (ja lubię troszkę więcej wody) i pozostawiamy na 15 min. ew. można to zrobić dzień wcześniej wieczorem. Do namoczonych płatków dodajemy orzechy lub/i migdały , łyżkę mielonego siemienia lnianego, ucieramy jabłko, które obficie skrapiamy połową cytryny, w moim przypadku tak jest super, nieraz dodaję więcej cytryny, inne podniebienia potrzebują jeszcze odrobiny miodu (jak dla mnie jest to niekonieczne). Super dla walki z cholesterolem i przyjemnym skutkiem ubocznym jest piękna cera :) Opcjonalnie do sałatki można dodawać sezonowe owoce, pestki dynii, słonecznika... samo zdrowie na początek dnia i NAPRAWDE DZIAŁA - SPRAWDZIŁAM NA SOBIE!!!!!
 

5. Kwasy omega-3

Obniżają zawartość trójglicerydów i cholesterolu LDL, a zwiększają ilość cholesterolu HDL. Najwięcej jest ich w tłustych rybach morskich, a także w oliwie i oleju, np. rzepakowym.

6. Allicyna

To aminokwas obecny w czosnku. Razem z ajoenem i garlicyną pomaga obniżyć poziom cholesterolu średnio o 10 proc. Wystarczy zjeść 2–3 ząbki dziennie. Jeśli nie tolerujesz woni czosnku, łykaj go w postaci kapsułek.

2
Polecamy także
Nadmiar CHOLESTEROLU prowadzi do miażdżycy
Nadmiar CHOLESTEROLU prowadzi do miażdżycy
CHOLESTEROL - jakie są NORMY cholesterolu?
CHOLESTEROL - jakie są NORMY cholesterolu?
CHOLESTEROL - wróg czy sojusznik?
CHOLESTEROL - wróg czy sojusznik?
CHOLESTEROL - jego wysoki poziom może być dziedziczny
CHOLESTEROL - jego wysoki poziom może być dziedziczny
Sposoby na podwyższony CHOLESTEROL. Jak go obniżyć, czy można obniżyć cholesterol bez leków?
Sposoby na podwyższony CHOLESTEROL. Jak go obniżyć, czy można obniżyć cholesterol bez leków?
Podwyższony poziom CHOLESTEROLU nie boli, ale jest groźny
Podwyższony poziom CHOLESTEROLU nie boli, ale jest groźny
STATYNY rozprawiają się z wysokim poziomem cholesterolu
STATYNY rozprawiają się z wysokim poziomem cholesterolu
Co to jest CHOLESTEROL i dlaczego PODWYŻSZONY jest groźny?
Co to jest CHOLESTEROL i dlaczego PODWYŻSZONY jest groźny?
 
Novynette - co o nich myślicie
Ja kiedyś je stosowałam. Cena to prawda nie jest za wysoka ale też nie zawiodły. Odczułam spadek libido po nich ale to przy większości pigułek pojawia się ten problem. Miałam też problem z suchością pochwy. ...
Autor: mamuśka
 
 
Odporność u dzieci
Oczywiście nasze miody są i smaczne i zdrowe, jeśli tylko nie są mieszanką miodu i cukru. Dlatego warto kupować miód u sprawdzonego pszczelarza. Dzieciom najczęściej smakuje miód lipowy lub wielokwiatowy. Jeśli mówimy o wzmacnianiu odporności ...
 
 
Czy miód manuka rzeczywiście pomaga?
Tak jak wyżej zostało już napisane, miód Manuka MGO nie jest lekiem, nie jest też suplementem. Miód z Nowej Zelandii zaliczany jest do żywności funkcjonalnej. Nie jest to złoty środek na wszystkie problemy gastryczne. Każdy ...
 
 
Białe plamki na ciele, które się nie opalają. Proszę o pomoc
ja mam podobny problem tylko moje plamy są wielkości kapsla i znajdują się na obu powiekach:(
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Dieta w chorobie – wszystko na temat prawidłowego żywienia osób chorych. Dieta dopasowana do jednostki chorobowej. Prawidłowy sposób odżywiania w przewlekłych chorobach. Diety, które wspomagają proces leczenia. Dieta antyrakowa. Dieta wątrobowa stosowana przy zaburzeniach czynności wątroby. Dieta dla chorych na serce, dieta dla cukrzyków. Dieta lekkostrawna. Diety wspomagające profilaktykę leniwego jelita. Diety dla chorujących na cukrzycę. Dieta w chorobie układu krążenia, dieta w cukrzycy, dieta w chorobie wieńcowej, dieta w chorobie nowotworowej, dieta w chorobie trzustki, dieta w chorobie nerek, dieta w chorobie wrzodowej. Jadłospisy, które dodają siły i energii osobom wracającym do zdrowia. Dieta, które pozwoli szybko wrócić do zdrowia.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.