CHOLESTEROL - dieta obniża jego poziom

34 komentarze
Autor: Lidia Wirska

Bez cholesterolu organizm nie może normalnie funkcjonować, ale gdy jest go za dużo, staje się naszym wrogiem. Są jednak proste i naprawdę skuteczne metody, by obniżyć nadmierny poziom cholesterolu. Przede wszystkim zmień dietę - wprowadź do codziennego jadłospisu produkty bogate w błonnik, kwasy omega-3 i witaminy.

Cholesterol nie ma najlepszych notowań. Tymczasem nie możemy się bez niego obejść. Bierze np. udział w tworzeniu hormonów i kwasów żółciowych. Sam organizm wytwarza 1–2 g cholesterolu na dobę. Z wątroby, gdzie jest głównie produkowany, dociera wraz z krwią do wszystkich komórek organizmu.

Dobry i zły cholesterol

Cholesterol jest związkiem tłuszczowym, nie rozpuszcza się więc we krwi. Aby się przemieszczać, musi się połączyć ze specjalnymi białkami transportującymi. W ten sposób powstają lipoproteiny (lipidy to tłuszcze, proteiny – białka). Lipoproteiny różnią się między sobą gęstością. Te o małej gęstości, zwane LDL dostarczają cholesterol do komórek. Stamtąd nadmiar cholesterolu odbierają lipoproteiny o dużej gęstości, HDL, i z powrotem transportują go do wątroby, gdzie jest on wykorzystywany do produkcji kwasu żółciowego. W ten sposób organizm nadmiar cholesterolu – o ile jest on niewielki – rozkłada i wydala. Choć potrzebujemy obydwu frakcji, frakcję HDL nazywa się „dobrym” cholesterolem, LDL zyskała miano „złego” cholesterolu. Powód jest jeden: gdy LDL jest zbyt dużo, staje się szkodliwy, ponieważ powoduje miażdżycę – chorobę zwyrodnieniową tętnic. „Zły” cholesterol odkłada się wewnątrz naczyń krwionośnych w postaci złogów (blaszek miażdżycowych), które utrudniają przepływ krwi. Nasz organizm potrafi sam wytworzyć potrzebną ilość cholesterolu, ale otrzymuje go też z tego, co jemy (od 20 do 40 proc.), zwłaszcza z tłuszczów zwierzęcych. Łatwo więc obniżyć jego poziom, modyfikując nieco sposób odżywiania, czyli ograniczając produkty obfitujące w te tłuszcze. Drugim wielkim sojusznikiem w walce z nadmiarem cholesterolu jest aktywny tryb życia.

Ważne

Ważne

Dieta antycholesterolowa

polega z jednej strony na ograniczeniu spożycia produktów bogatych w cholesterol, z drugiej zaś dostarczać ma takich, które spowodują wzrost frakcji „dobrego” cholesterolu. Jest ona zbliżona do diety śródziemnomorskiej: jemy dużo ryb, warzyw i owoców, a potrawy skrapiamy oliwą. Należy wykreślić z jadłospisu czerwone mięso, podroby i tłuste wędliny: salami, boczek, parówki. Trzeba zrezygnować z masła, smalcu i słoniny. Z nabiału należy unikać pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych oraz pełnotłustego twarogu. Ilość jajek trzeba ograniczyć do 2–3 tygodniowo (dotyczy to żółtek, bo białka można jeść bez ograniczeń). Niewskazane jest białe pieczywo, zakazane chipsy i wszelki fast food, a także alkohol (wyjątkiem jest wino). Z powodu zawartości tłuszczu łasuchy muszą pożegnać się z ciastkami i herbatnikami zawierającymi tłuszcz cukierniczy, tortami z kremem maślanym, chałwą i lodami na śmietanie.

Substancje, które obniżają poziom złego cholesterolu

Warto też poznać innych sprzymierzeńców. Istnieją w naturze substancje, które obniżają poziom „złej” frakcji LDL, a podwyższają HDL. Znajdziemy je w warzywach, owocach, zbożach, ziołach i rybach. Niektóre z nich są tak cenne, że sporządza się z nich lecznicze preparaty.

1. Kwas gamma-linolenowy (GLA)

To związek występujący w wiesiołku, bogatym również w inne cenne kwasy nienasycone, które biorą udział w regulacji poziomu lipidów (tłuszczów) i pomagają zapobiegać miażdżycy.

2. Karnityna (związek aminokwasów)

Wpływa korzystnie na gospodarkę tłuszczową w organizmie. Jej naturalnym źródłem jest chude mięso.

3. Lecytyna sojowa

Pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowonaczyniowych. Wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K.

4. Pyłek kwiatowy

Jest przydatny w zaburzeniach przemiany lipidowej, miażdżycy, przy wysokim poziomie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dorośli powinni przyjmować 20 do 40 g pyłku dziennie, najlepiej 3 razy dziennie od 30 minut do 2 godzin przed jedzeniem. Pyłek można zemleć przed podaniem lub starannie żuć przed połknięciem. Pyłek dobrze łączy się z miodem, mlekiem albo jogurtem itp.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Madalenka, 13.03.2017 20:53
Udział w kampanii Optima Cardio Potas+ okazał się doskonałym motywatorem do tego, aby przejść na zdrową dietę. Pierwszym krokiem w tym kierunku było odstawienie masła i wprowadzenie do codziennej diety wielofunkcyjnej margaryny Optima Cardio Potas+. Bardzo szybko przekonałam się, że jest to margaryna inna niż wszystkie. Dobrze się rozsmarowuje, nawet od razu po wyjęciu z lodówki, ma delikatny smak i co najważniejsze – dba o moje zdrowie. Podoba mi się w niej to, że można ją stosować wszechstronnie, a nie tylko do kanapek. Doskonale sprawdza się podczas smażenia, czy pieczenia ulubionych potraw. Dodatkowym atutem jest to, że nie ma w swoim składzie soli, ani żadnych konserwantów, co więcej, zawiera mniej kalorii od masła. Natomiast dzięki dodatkowi potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jak dla mnie jest to doskonała alternatywa dla tłustego masła. Przemawia za tym moje coraz lepsze samopoczucie, witalność i książkowe ciśnienie krwi. Polecam wszystkim margarynę Optima Cardio Potas+, bo zdrowie jest najważniejsze.
Nie zarejestrowany, 10.10.2015 14:30
Odpowiedzią na Wasze powyższe posty jest poniższy link: https://www.youtube.com/watch?v=3CA8pJ11rxQ Życzę Wam wytrwałości w dążeniu do celu, czyli do zdrowia.
 

5. Kwasy omega-3

Obniżają zawartość trójglicerydów i cholesterolu LDL, a zwiększają ilość cholesterolu HDL. Najwięcej jest ich w tłustych rybach morskich, a także w oliwie i oleju, np. rzepakowym.

6. Allicyna

To aminokwas obecny w czosnku. Razem z ajoenem i garlicyną pomaga obniżyć poziom cholesterolu średnio o 10 proc. Wystarczy zjeść 2–3 ząbki dziennie. Jeśli nie tolerujesz woni czosnku, łykaj go w postaci kapsułek.

7. Beta-karoten

Roślinna prowitamina A, skutecznie unieszkodliwia wolne rodniki i chroni frakcję HDL. Dużo go jest w marchwi, zielonej pietruszce, koperku, szpinaku, rzeżusze, botwince, pomidorach, cykorii, czerwonej papryce, sałacie, brokułach, porach i kiełkach żytnich. Beta-karoten dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, więc należy dodawać do potraw nieco oliwy lub olejów roślinnych. Dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A pokrywa jedna średnia marchewka.

8. Inozytol

Współpracuje z choliną (ułatwia przenoszenie tłuszczów z wątroby do innych narządów i wchłanianie go w komórkach), bierze także udział w przemianie cholesterolu, dzięki czemu chroni organizm przed miażdżycą.

9. Błonnik pokarmowy

Zwłaszcza rozpuszczalny, zwany inaczej pektyną hamuje wchłanianie cholesterolu pokarmowego z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji tego związku w wątrobie, a w konsekwencji do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Nasza dieta powinna dostarczać 30–40 g błonnika dziennie. Obfitują weń warzywa zielone, szczególnie szpinak i kapusta. Dużo błonnika dostarcza także fasolka szparagowa, zielony groszek, bób, a wśród warzyw korzeniowych przede wszystkim marchew, seler, pietruszka. Warto także częściej sięgać po rośliny strączkowe, zwłaszcza ich suche nasiona. Aby uniknąć nieprzyjemnych wzdęć po ich spożyciu, możemy nasiona przed gotowaniem zalać wrzątkiem i odstawić. Po godzinie odlewamy wodę, nasiona zalewamy świeżą wodą i gotujemy. Ponadto należy pamiętać o uzupełnieniu płynów w ilości przynajmniej 2 l w ciągu doby, ponieważ błonnik wchłania dużo wody.

10. Niacyna

Zwana inaczej kwasem nikotynowym, witaminą B3 albo PP - zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, a podnosi ilość „dobrego”. Najwięcej jest jej w wątrobie, chudym mięsie, pełnych ziarnach zbóż, orzeszkach ziemnych, awokado.

11. Witamina C

To silny przeciwutleniacz, jej najbogatszym źródłem są: czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki, brukselka, brokuły, kalafior, kapusta czerwona i biała, papryka.

12. Sterole i stanole roślinne

Są zawarte w warzywach liściowych i tłuszczach roślinnych. Mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu. Ponadto blokują wchłanianie cholesterolu do krwi z układu pokarmowego. Warto sięgnąć po produkty wzbogacone w te substancje: do chłodników i sosów sałatkowych używać jogurtów Pro- Activ, a korzystne dla naszego układu krwionośnego pieczywo pełnoziarniste smarować margarynami Benecol lub Flora Pro-Activ. Dzienne spożycie 2–3 g steroli i stanoli pozwala obniżyć stężenie cholesterolu LDL o 10–15 proc. Należy pamiętać, że produkty zawierające sterole i stanole roślinne zalecane są przede wszystkim dla osób mających nieprawidłowe stężenia cholesterolu.

13. Witamina E

Chroni cząsteczki LDL przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu cholesterol nie wnika do ścianek naczyń krwionośnych i nie tworzy złogów miażdżycowych. Dobrym źródłem tej witaminy są soja, kiełki pszenicy, oleje, zielone warzywa i pełne ziarna zbóż.

14. Witaminy z grupy B (szczególnie B6, B12)

Pomagają wątrobie zredukować zbyt wysoki poziom homocysteiny – aminokwasu, który uszkadza komórki śródbłonka i nasila działanie „złego” cholesterolu (LDL).

15. Likopen i luteina

Są to przeciwutleniacze z grupy karotenów. Chronią „zły” cholesterol przed utlenianiem. Likopen występuje w warzywach o czerwonej barwie. Najwięcej jest go w dojrzałych pomidorach, ale najłatwiej przyswaja się w postaci Źródłem luteiny są warzywa żółte i pomarańczowe oraz zielone liściaste (jarmuż, roszponka, sałata, dynia).

16. Flawonoidy

Naturalne związki fenolowe wpływające na barwę, smak i zapach wielu warzyw – również chronią nasze serce i tętnice. Najwięcej przyswajamy ich, jedząc cebulę, kapustę włoską, brokuły czy fasolę. Mnóstwo flawonoidów znajduje się też w herbacie, winogronach, kakao, grejpfrutach.

17. Polifenole

Uczestniczą w usuwaniu złogów tłuszczowych i zwiększają ilość „dobrego” cholesterolu. Jest ich sporo w soku z aronii oraz w czerwonym winie.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Postaw na aktywność fizyczną

Ułatwia utrzymanie równowagi między „dobrym” a „złym” cholesterolem, wzmacnia układ krążenia i ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów, co dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Aktywność należy dopasować do wieku i kondycji. Najlepsze będą ćwiczenia wytrzymałościowe o średniej intensywności, wykonywane 4–5 razy w tygodniu po 20–60 minut. A więc: szybki marsz, jazda na rowerze, jazda na rowerku stacjonarnym, pływanie, aerobik. Nie wolno jednak przesadzić. Osoby, które wcześniej nie trenowały i mają siedzący tryb życia, powinny zacząć od wolnego tempa i krótszego czasu trwania ćwiczeń. Ważne, aby tętno podczas treningu mieściło się w granicach 100–130 uderzeń serca na minutę.

Jedz jabłka

Mają mnóstwo błonnika,również rozpuszczalnego,czyli pektynę. Dzięki błonnikowi nierozpuszczalnemu, który działa jak szczotka, usuwają z jelita nadmiar tłuszczów oraz toksyczne produkty przemiany materii. Pektyna zaś nie pozwala przeniknąć cząsteczkom cholesterolu z jelita do krwi. Jabłka należy jeść ze skórką, gdyż znajdują się w niej substancje o działaniu przeciwrakowym.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 07.03.2017

Komentarze (1 - 10 z 34)
Jola, 13.01.2017 19.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zbadaj tarczycę, niedoczynność powoduje wzrost cholesterolu.
 
lu, 15.11.2016 21.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja też jem dużo ryb (głównie pieczone, plus łosoś - brzuszki), prawie zupełnie nie jem chleba, kukurydza, awokado, itd. - i też mam podwyższony, a nawet - mimo znacznego zredukowania słodyczy, chipsów itd. - WYŻSZY. I również nie wierzę w to, że jajka podwyższają... moim zdaniem jest więcej czynników, a jednym z nich jest stres, czy raczej podatność na niego.
 
ps, 04.04.2016 18.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
z tymi jajkami to bzdura, można spokojnie jeść po 2 szt dziennie i wcale w żółtku nie ma złego cholesterolu co zostało udowodnione jakis czas temu.
 
ehm, 14.08.2015 12.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
na pewno tak było haha
 
jeap, 14.08.2015 12.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Trollom farmaceutycznym dziękujemy - przepadnij i nie pisz więcej
 
anna, 08.05.2015 12.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam surowego buraka czerwonego prosze poczytac o nim a napewno zrezygnowac z kupczych ciast batonow itd , upiec sobie ciasto polecam ja walcze z meza i swoim cholesterolem moze troche ziol mniszek lekarski , ale z ziolami niedajmy sie zwariowac yu policic sie lekarza bo niektore koliduja z lekami i powodzenia . i najwarzniejszy zdrowy rozsadek
 
Ania, 22.04.2015 09.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie jem fast-foodów, nie palę, jem dużo surowych i duszonych warzyw, jem chude mięso i wędliny, ryby, a i tak mam zawyżony poziom cholesterolu.
 
Ergo, 13.01.2015 13.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pięknie napisany artykuł. Wypunktowane śliczne naukowe nazwy przeróżnych substancji. Tylko nadal nie wiem co mam jeść żeby się najeść! Co wolno jeść, co można czasami a czego nie wolno absolutnie. Nie potrzebuję i nie chcę znać wszystkich nazw wszystkich składników odżywczych wszystkich jadalnych potraw. Chcę wiedzieć którymi się najem bez ryzyka wzrostu cholesterolu a które go obniżą.
 
Paula, 17.11.2014 09.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie ma co się oszukiwać, cholesterol sam nie spadnie. Uwielbiam pizzę i zapiekanki, więc sami widzicie, że to niezbyt zdrowo. Cóż poradzić, cholesterol podwyższony :/ Byłam ostatnio w sklepie zielarskim i pani poleciła Cholester. Jestem zaciekawiona - o monakolinie K nigdy dotąd nie słyszałam. Trzymajcie kciuki!
 
Jo, 16.11.2014 23.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dodam jeszcze, że w Polsce nie mieszkam od blisko ośmiu lat i, niestety, pożywiam się ichnim jedzeniem, choć staram się jeść, jak w Polsce. Sama gotuję, nie jadam w żadnych "tejkełejach", KFC-ach czy innym przemysłowym badziewiu, często kupuję w polskich sklepach i dopiero tutaj zaczyna mi zdrowie szwankować, choć zasadniczo diety nie zmieniłam, jak pisałam poprzednio. Może więc ktoś ma złoty sposób, jak żyć i jeść normalnie, nie popadając także w skrajność, np. pić tylko olej czy oliwę, bo to najzdrowsze!
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dieta leczy reumatoidalne zapalenie stawów (reumatyzm) Dieta leczy reumatoidalne zapalenie stawów (reumatyzm)

Narzekasz na silne bóle i sztywnienia stawów? Zmień swój codzienny jadłospis! To pomoże ci...

więcej

67

Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy? Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych,...

więcej

65

DIETA dobra dla wątroby i woreczka żółciowego DIETA dobra dla wątroby i woreczka żółciowego

Miewasz ostatnio gorsze samopoczucie, narzekasz na wzdęcia, niestrawność, ciężar w żołądku, często...

więcej

63

Dieta przy HELICOBACTER PYLORI: produkty wskazane i zakazane Dieta przy HELICOBACTER PYLORI: produkty wskazane i zakazane

Dieta przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori jest ważnym elementem wspomagającym leczenie...

więcej

61

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Dobry wieczór, to, że rak żywi się białkiem to mit. Wręcz przeciwnie pacjenci onkologiczni najczęściej mają zwiększone zapotrzebowanie na białko - czasami nawet dwukrotnie. Białko najlepiej jest...

Spalenie 1 kg tkanki tłuszczowej to wydatek energetyczny około 7 000 kcal. Aby spalanie było bezpieczne i przyniosło właściwy skutek, należy zmniejszyć ilość spożywanych kalorii o 10-15% lub dodać...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Grupy wsparcia
data

Kwiecień 21, 2017

jedynym sposobem na pozbycie się migreny są masaże stóp wykonywane przez fachowca.Uciskanie odpowiednich receptorów chociaż trochę bolesne daje efekty niesamowite.Bart

data

Kwiecień 07, 2017

Też próbowałam z probiotykiem, ale niestety nie pomogło :( koleżanka mi tak zaradziła, bo u niej to zawsze dziala. Najwidoczniej mój organizm jest mniej usłuchany. Ale udało się dzięki dicopegowi 10g, piłam kilka razy dziennie roztwory przez kilka dni i w końcu minęły zaparcia ;) mi...

data

Marzec 14, 2017

Czy robienie badań po nocnej zmianie może dać nieprawidłowy wynik ?

data

Marzec 13, 2017

Udział w kampanii Optima Cardio Potas+ okazał się doskonałym motywatorem do tego, aby przejść na zdrową dietę. Pierwszym krokiem w tym kierunku było odstawienie masła i wprowadzenie do codziennej diety wielofunkcyjnej margaryny Optima Cardio Potas+. Bardzo szybko przekonałam się, że jest...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.