CHOLESTEROL - dieta obniża jego poziom

34 komentarze
Autor: Lidia Wirska

Bez cholesterolu organizm nie może normalnie funkcjonować, ale gdy jest go za dużo, staje się naszym wrogiem. Są jednak proste i naprawdę skuteczne metody, by obniżyć nadmierny poziom cholesterolu. Przede wszystkim zmień dietę - wprowadź do codziennego jadłospisu produkty bogate w błonnik, kwasy omega-3 i witaminy.

Cholesterol nie ma najlepszych notowań. Tymczasem nie możemy się bez niego obejść. Bierze np. udział w tworzeniu hormonów i kwasów żółciowych. Sam organizm wytwarza 1–2 g cholesterolu na dobę. Z wątroby, gdzie jest głównie produkowany, dociera wraz z krwią do wszystkich komórek organizmu.

Dobry i zły cholesterol

Cholesterol jest związkiem tłuszczowym, nie rozpuszcza się więc we krwi. Aby się przemieszczać, musi się połączyć ze specjalnymi białkami transportującymi. W ten sposób powstają lipoproteiny (lipidy to tłuszcze, proteiny – białka). Lipoproteiny różnią się między sobą gęstością. Te o małej gęstości, zwane LDL dostarczają cholesterol do komórek. Stamtąd nadmiar cholesterolu odbierają lipoproteiny o dużej gęstości, HDL, i z powrotem transportują go do wątroby, gdzie jest on wykorzystywany do produkcji kwasu żółciowego. W ten sposób organizm nadmiar cholesterolu – o ile jest on niewielki – rozkłada i wydala. Choć potrzebujemy obydwu frakcji, frakcję HDL nazywa się „dobrym” cholesterolem, LDL zyskała miano „złego” cholesterolu. Powód jest jeden: gdy LDL jest zbyt dużo, staje się szkodliwy, ponieważ powoduje miażdżycę – chorobę zwyrodnieniową tętnic. „Zły” cholesterol odkłada się wewnątrz naczyń krwionośnych w postaci złogów (blaszek miażdżycowych), które utrudniają przepływ krwi. Nasz organizm potrafi sam wytworzyć potrzebną ilość cholesterolu, ale otrzymuje go też z tego, co jemy (od 20 do 40 proc.), zwłaszcza z tłuszczów zwierzęcych. Łatwo więc obniżyć jego poziom, modyfikując nieco sposób odżywiania, czyli ograniczając produkty obfitujące w te tłuszcze. Drugim wielkim sojusznikiem w walce z nadmiarem cholesterolu jest aktywny tryb życia.

Ważne

Ważne

Dieta antycholesterolowa

polega z jednej strony na ograniczeniu spożycia produktów bogatych w cholesterol, z drugiej zaś dostarczać ma takich, które spowodują wzrost frakcji „dobrego” cholesterolu. Jest ona zbliżona do diety śródziemnomorskiej: jemy dużo ryb, warzyw i owoców, a potrawy skrapiamy oliwą. Należy wykreślić z jadłospisu czerwone mięso, podroby i tłuste wędliny: salami, boczek, parówki. Trzeba zrezygnować z masła, smalcu i słoniny. Z nabiału należy unikać pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych oraz pełnotłustego twarogu. Ilość jajek trzeba ograniczyć do 2–3 tygodniowo (dotyczy to żółtek, bo białka można jeść bez ograniczeń). Niewskazane jest białe pieczywo, zakazane chipsy i wszelki fast food, a także alkohol (wyjątkiem jest wino). Z powodu zawartości tłuszczu łasuchy muszą pożegnać się z ciastkami i herbatnikami zawierającymi tłuszcz cukierniczy, tortami z kremem maślanym, chałwą i lodami na śmietanie.

Substancje, które obniżają poziom złego cholesterolu

Warto też poznać innych sprzymierzeńców. Istnieją w naturze substancje, które obniżają poziom „złej” frakcji LDL, a podwyższają HDL. Znajdziemy je w warzywach, owocach, zbożach, ziołach i rybach. Niektóre z nich są tak cenne, że sporządza się z nich lecznicze preparaty.

1. Kwas gamma-linolenowy (GLA)

To związek występujący w wiesiołku, bogatym również w inne cenne kwasy nienasycone, które biorą udział w regulacji poziomu lipidów (tłuszczów) i pomagają zapobiegać miażdżycy.

2. Karnityna (związek aminokwasów)

Wpływa korzystnie na gospodarkę tłuszczową w organizmie. Jej naturalnym źródłem jest chude mięso.

3. Lecytyna sojowa

Pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowonaczyniowych. Wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K.

4. Pyłek kwiatowy

Jest przydatny w zaburzeniach przemiany lipidowej, miażdżycy, przy wysokim poziomie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dorośli powinni przyjmować 20 do 40 g pyłku dziennie, najlepiej 3 razy dziennie od 30 minut do 2 godzin przed jedzeniem. Pyłek można zemleć przed podaniem lub starannie żuć przed połknięciem. Pyłek dobrze łączy się z miodem, mlekiem albo jogurtem itp.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 10.10.2015 14:30
Odpowiedzią na Wasze powyższe posty jest poniższy link: https://www.youtube.com/watch?v=3CA8pJ11rxQ Życzę Wam wytrwałości w dążeniu do celu, czyli do zdrowia.
Nie zarejestrowany, 22.08.2015 8:39
Nie ma dobrego czy złego cholesterolu. Jest jeden cholesterol, LDL czy HDL to frakcje nośnikowe. Wszystkim martwiącym się swoim poziomem cholesterolu polecam przeczytać co na ten temat pisze dr Uffe Ravnskof i prof. Walter Hartenbach. Są to prace oparte na wieloletnich badaniach. Przyjemnej lektury.
 

5. Kwasy omega-3

Obniżają zawartość trójglicerydów i cholesterolu LDL, a zwiększają ilość cholesterolu HDL. Najwięcej jest ich w tłustych rybach morskich, a także w oliwie i oleju, np. rzepakowym.

6. Allicyna

To aminokwas obecny w czosnku. Razem z ajoenem i garlicyną pomaga obniżyć poziom cholesterolu średnio o 10 proc. Wystarczy zjeść 2–3 ząbki dziennie. Jeśli nie tolerujesz woni czosnku, łykaj go w postaci kapsułek.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 01.04.2014

Komentarze (1 - 10 z 34)
Jola, 13.01.2017 19.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zbadaj tarczycę, niedoczynność powoduje wzrost cholesterolu.
 
lu, 15.11.2016 21.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja też jem dużo ryb (głównie pieczone, plus łosoś - brzuszki), prawie zupełnie nie jem chleba, kukurydza, awokado, itd. - i też mam podwyższony, a nawet - mimo znacznego zredukowania słodyczy, chipsów itd. - WYŻSZY. I również nie wierzę w to, że jajka podwyższają... moim zdaniem jest więcej czynników, a jednym z nich jest stres, czy raczej podatność na niego.
 
ps, 04.04.2016 18.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
z tymi jajkami to bzdura, można spokojnie jeść po 2 szt dziennie i wcale w żółtku nie ma złego cholesterolu co zostało udowodnione jakis czas temu.
 
ehm, 14.08.2015 12.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
na pewno tak było haha
 
jeap, 14.08.2015 12.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Trollom farmaceutycznym dziękujemy - przepadnij i nie pisz więcej
 
anna, 08.05.2015 12.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam surowego buraka czerwonego prosze poczytac o nim a napewno zrezygnowac z kupczych ciast batonow itd , upiec sobie ciasto polecam ja walcze z meza i swoim cholesterolem moze troche ziol mniszek lekarski , ale z ziolami niedajmy sie zwariowac yu policic sie lekarza bo niektore koliduja z lekami i powodzenia . i najwarzniejszy zdrowy rozsadek
 
Ania, 22.04.2015 09.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie jem fast-foodów, nie palę, jem dużo surowych i duszonych warzyw, jem chude mięso i wędliny, ryby, a i tak mam zawyżony poziom cholesterolu.
 
Ergo, 13.01.2015 13.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pięknie napisany artykuł. Wypunktowane śliczne naukowe nazwy przeróżnych substancji. Tylko nadal nie wiem co mam jeść żeby się najeść! Co wolno jeść, co można czasami a czego nie wolno absolutnie. Nie potrzebuję i nie chcę znać wszystkich nazw wszystkich składników odżywczych wszystkich jadalnych potraw. Chcę wiedzieć którymi się najem bez ryzyka wzrostu cholesterolu a które go obniżą.
 
Paula, 17.11.2014 09.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie ma co się oszukiwać, cholesterol sam nie spadnie. Uwielbiam pizzę i zapiekanki, więc sami widzicie, że to niezbyt zdrowo. Cóż poradzić, cholesterol podwyższony :/ Byłam ostatnio w sklepie zielarskim i pani poleciła Cholester. Jestem zaciekawiona - o monakolinie K nigdy dotąd nie słyszałam. Trzymajcie kciuki!
 
Jo, 16.11.2014 23.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dodam jeszcze, że w Polsce nie mieszkam od blisko ośmiu lat i, niestety, pożywiam się ichnim jedzeniem, choć staram się jeść, jak w Polsce. Sama gotuję, nie jadam w żadnych "tejkełejach", KFC-ach czy innym przemysłowym badziewiu, często kupuję w polskich sklepach i dopiero tutaj zaczyna mi zdrowie szwankować, choć zasadniczo diety nie zmieniłam, jak pisałam poprzednio. Może więc ktoś ma złoty sposób, jak żyć i jeść normalnie, nie popadając także w skrajność, np. pić tylko olej czy oliwę, bo to najzdrowsze!
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy? Co zrobić, by POZIOM CUKRU wrócił do normy?

Do codziennego jadłospisu wprowadź produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych,...

więcej

15

Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej

Dna moczanowa znana także jako podagra spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu...

więcej

12

Dieta leczy reumatoidalne zapalenie stawów (reumatyzm) Dieta leczy reumatoidalne zapalenie stawów (reumatyzm)

Narzekasz na silne bóle i sztywnienia stawów? Zmień swój codzienny jadłospis! To pomoże ci...

więcej

12

Dieta odtruwająca wątrobę. Oczyszczanie i detoksykacja wątroby Dieta odtruwająca wątrobę. Oczyszczanie i detoksykacja wątroby

Dieta odtruwająca wątrobę to nie to samo, co dieta wątrobowa - stosuje się ją prewencyjnie, zanim...

więcej

11

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Dobry wieczór, to, że rak żywi się białkiem to mit. Wręcz przeciwnie pacjenci onkologiczni najczęściej mają zwiększone zapotrzebowanie na białko - czasami nawet dwukrotnie. Białko najlepiej jest...

Nie określa się minimalnej wagi ani maksymalnej dla nastolatek. Masę ciała, podobnie jak wzrost, BMI, ciśnienie odnosi się do siatek centylowych opracowanych przez naukowców na podstawie badań...

Bardzo skutecznym i przynoszącym szybkie efekty sposobem na ujędrnienie dla osób w każdym wieku, jest trening siłowy. Pierwsze rezultaty są widoczne od razu po prawidłowo wykonanym treningu. Co...

Grupy wsparcia
data

Luty 24, 2017

imbir, miód i cytryna to składniki naszego specyfiku zwanego "witaminowa", idealnie działa na gdy dopadnie Cię przeziębienie :). Piję to też by podnieść odporność, ale też nie zapominam o witaminie d, która m.in wzmacnia odporność, dlatego codziennie biorę tabletkę vita d express, to,...

data

Luty 23, 2017

Dariusz1974 napisz na czym polega ta metoda stworzona przez Słowackich doktorów.

data

Luty 22, 2017

Witam. Poszukuję pomocy oraz informacji jaka powinna być dieta przy zapaleniu wątroby typu C? Czy można pić sok z surowego buraka? Czytałem dużo na temat soku z buraka i zdania są podzielone. Proszę o porady. Pozdrawiam! :)

data

Luty 17, 2017

mi bardzo pomogl , zamowilem jadlospisy na 28 dni od dietetyka klinicznego ze strony Studio życia, bardzo konkretne przepisy , moze komus tez sie przydadzą , polecam , ja juz od miesiac nie mam bolow mysle ze moje wrzody sie wygoily

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.