Odpowiednio dobraną DIETĄ można poprawić kondycję OCZU

1 komentarze
Autor: Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Pogorszenie widzenia w ciemności, piasek pod powiekami, zmęczenie oczu - takich kłopotów można uniknąć albo je złagodzić wzbogacając dietę w produkty chroniące i odżywiające oczy.

Praca przy komputerze, długie czytanie książek (w tym e-booków) lub oglądanie telewizji wymaga stałego napięcia mięśni poruszających gałką oczną i akomodacyjnych. Do takiego wysiłku nasze oczy nie są przyzwyczajone. Stąd zmęczenie i bóle oczu oraz pogorszenie ostrości widzenia. Jakby tego było mało, jesteśmy narażeni na ataki wolnych rodników (zawartych np. w dymie papierosowym), które sprzyjają zaburzeniom wzroku. 
Problemy dotykają nie tylko osoby noszące okulary, i co gorsza, nasilają się z wiekiem. Szczególnie dotkliwie odczuwają je diabetycy i osoby cierpiące na zaćmę lub jaskrę. Choć większości chorób oczu nie da się uniknąć, wzrok można nieco poprawić dietą. Precyzyjny mechanizm, jakim jest gałka oczna, musi być bowiem odpowiednio odżywiony i chroniony, by mógł prawidłowo pracować.
Funkcję ochroniarzy i zaopatrzeniowców pełnią witaminy i antyoksydanty, a tych nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać ani gromadzić (nie można się ich najeść na zapas). Trzeba je regularnie dostarczać wraz z pożywieniem. Dlatego w każdym posiłku powinna się znaleźć porcja (filiżanka) warzyw i owoców. 
diety ochraniającej oczy natomiast lepiej wykreśl tłuste mięso i wędliny – zawarte w nich nasycone tłuszcze pogarszają kondycję naczyń krwionośnych, także tych odżywiających siatkówkę oka. Niewskazane są słodycze, zwłaszcza kupne ciasta, ciasteczka i fast food – mają dużo kwasów tłuszczowych trans, te zaś dwukrotnie zwiększają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).

Nie przegap

Witaminy B – relaks dla oczu

W menu nie powinno zabraknąć przetworów z pełnego ziarna, jedz je 3–4 razy dziennie. Wybieraj pieczywo razowe i pełnoziarniste, brązowy ryż, kasze (jęczmienna i gryczana), płatki zbożowe. To najlepsze źródła witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B1, która łagodzi objawy przemęczenia oczu, wspomaga pracę nerwu wzrokowego oraz poprawia ostrość widzenia.

Nabiał na widzenie o zmierzchu

By wzmocnić wzrok, pij każdego dnia co najmniej szklankę półtłustego mleka, jogurtu, maślanki lub zjedz miseczkę (150 g) półtłustego twarogu. Pieczywo smaruj cienką warstewką masła. Jeśli masz wysoki cholesterol, wybieraj chudy nabiał, a masło zastąp margaryną. Półtłusty nabiał ma sporo witaminy A. Ta zaś jest niezbędna do wytwarzania rodopsyny, zwanej czerwienią lub purpurą wzrokową. Bez niej niemożliwe byłoby rozróżnianie kolorów i widzenie przy słabym oświetleniu oraz w ciemności. Nabiał jest ponadto źródłem ryboflawiny (witaminy B2). Ta zaś, współdziałając z witaminą A, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych oka. Zmniejsza nadwrażliwość na zbyt jasne światło, sprawia, że oczy nie męczą się tak szybko, obniża ryzyko zaćmy.

Ważne

Ważne

Składniki mineralne korzystne dla wzroku

  • Cynk (mięso, jajka, produkty pełnoziarniste) bierze udział w wytwarzaniu rodopsyny, dzięki której rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu.
  • Selen (brokuły, otręby, tuńczyk, cebula) oraz mangan (orzechy, herbata) i miedź (warzywa strączkowe) zwalczają wolne rodniki.

Owocowe barwniki z jagód i borówek na lepsze ukrwienie

Nie żałuj sobie owocowych przekąsek z jagodami, borówkami, ciemnymi winogronami i cytrusami – zawierają przeciwutleniacze chroniące oczy: witaminę C (uszczelniającą naczynia krwionośne i wspomagającą działanie innych antyoksydantów) oraz antocyjany, czyli czerwone, niebieskie i fioletowe barwniki. Najwięcej ich mają jagody i borówka czernica. Antocyjany zwalczają wolne rodniki i regenerują uszkodzone przez nie komórki. Uszczelniają też naczynia krwionośne oka i zmniejszają krzepliwość krwi. Dzięki temu gałka oczna jest dobrze ukrwiona. Borówka działa przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, dlatego zaleca się ją przy zapaleniu spojówek.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 20.03.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
MarzenaUbik, 06.05.2015 12.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dobrze, dobrze, ale co jeśli np. ja się zdrowo odżywiam i oczy i tak piekły? No właśnie! Ja tak miałam i nie wiedziałam od czego, ale w końcu przemyślałam sprawę i domyśliłam się, że od siedzenia przed komputerem i do tego dochodził stres- choroba brata.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej Dna moczanowa: jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej

Dna moczanowa znana także jako podagra spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu...

więcej

34103

DIETA dr BUDWIG czyli OLEJ LNIANY kontra choroby DIETA dr BUDWIG czyli OLEJ LNIANY kontra choroby

Dieta dr Budwig ma za zadanie dostarczyć organizmowi pokarmy bogate m.in. w tłuszcze omega-3,...

więcej

31284

Choroba wrzodowa żołądka - jaka dieta zmniejszy dolegliwości? Choroba wrzodowa żołądka - jaka dieta zmniejszy dolegliwości?

Choroba wrzodowa żołądka objawia się bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, zgagą. Nowoczesne...

więcej

33461

Stłuszczenie wątroby: dieta na stłuszczoną wątrobę. Co mogą jeść chorzy ze stłuszczeniem wątroby? Stłuszczenie wątroby: dieta na stłuszczoną wątrobę. Co mogą jeść chorzy ze stłuszczeniem wątroby?

Dieta w chorobie, jaką jest stłuszczenie wątroby, to obecnie najskuteczniejsza metoda leczenia tego...

więcej

25478

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Proponuję udać się na badanie składu ciała. Takie badanie wykonywane cyklicznie, raz na 2-3 tygodnie, zobrazuje, co się dzieje w organizmie. Czy traci pani wodę, mięśnie, tkankę tłuszczową czy...

Potrawy z grilla są źródłem WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), które są rakotwórcze, a zatem w ciąży należy ich unikać. Jeśli chce pani spożywać grillowane produkty, to najlepiej...

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 22, 2015

Nie ma dobrego czy złego cholesterolu. Jest jeden cholesterol, LDL czy HDL to frakcje nośnikowe. Wszystkim martwiącym się swoim poziomem cholesterolu polecam przeczytać co na ten temat pisze dr Uffe Ravnskof i prof. Walter Hartenbach. Są to prace oparte na wieloletnich badaniach....

data

Sierpień 13, 2015

Na odporność polecam algi tj. Spirulina i Chlorella i do tygo zestaw odpowiednich witamin. To wszystko zawarte jest w naturalnym produkcie Duo Spirulin. Na mnie działa:)

data

Lipiec 30, 2015

na wątrobę i jej regenerację najlepszy jest ostropest plamisty. Ziarna mieli się w młynku do kawy i dodaje do jedzenia - 1 łyżka dziennie. Efekty widać bardzo szybko a same nasiona są mega tanie

data

Lipiec 27, 2015

Nie sądziłam, że odpowiednia dieta może pomóc w ograniczeniu napadów migreny a jednak. Odstawiłam kawę, czekoladę, sery i wino. Zdrowo i systematycznie się odżywiam :) i jest lepiej, gdyż ataków jest troszkę mniej. Dużo rad co należy jeść a czego unikać znalazłam na abcmigrena. pl, warto...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.