Tłusty czwartek w wersji light: przepisy na niskokaloryczne pączki

1 komentarze
Autor: Agnieszka Paculanka

Tłusty czwartek w wersji light? To możliwe, jeśli wykorzystasz przepis na niskokaloryczne pączki. Warto je wypróbować, nawet gdy odchudzanie nie jest twoim planem, bo im mniej kalorii, tym lepiej. I pamiętaj, kto nie zje ani jednego pączka w tłusty czwartek, temu nie będzie się wiodło.

Tłusty czwartek to zły dzień na odchudzanie. Ilość kalorii w tradycyjnym pączku jest zdecydowanie zbyt duża dla tych co na diecie. Ale są przepisy, dzięki którym ilość kalorii w pączku może się znacznie zmniejszyć.

Przepis na pączki light pieczone w piekarniku

Składniki:

  • 50 g dobrej jakości margaryny
  • 300 g mąki razowej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 125 ml mleka light
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g fruktozy
  • cynamon

Jak przygotować pączki light pieczone w piekarniku?
Z części mąki, drożdży, cukru i mleka przygotuj rozczyn, odstaw na 30 minut. Resztę mąki przesiej na stolnicę. Margarynę rozpuść w rondelku. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając na końcu tłuszcz. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 centymetrów i wykrawaj z niego kółeczka, układając je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pączki wstaw do piekarnika nastawionego na 170 st.C. Piecz ok. 25 minut aż staną się rumiane. Po wyjęciu z pieca posyp je cynamonem i fruktozą.

Nie przegap

Przepis na pączki light tradycyjnie smażone

Składniki:

  • 5 całych jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 homogenizowane serki waniliowe
  • 0,25 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (ok. 1 litra)
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować pączki light tradycyjnie smażone?
Najpierw oddziel białka od żółtek. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij całość na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę. Mąkę przesiej przez sitko, następnie połącz z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany z białek stopniowo i powoli dodawaj masę jajeczną, serki homogenizowane oraz mąkę. Cały czas delikatnie mieszaj. W rondlu lub na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej. Nabieraj ciasto na dużą łyżkę i delikatnie wykładaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złocistobrązowy kolor. Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem. Wykładaj na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypuj cukrem pudrem.

Jak zmniejszyć kaloryczność pączków

Agnieszka Sienkiewicz - doradca żywieniowy z firmy Organik Farma Zdrowia. Źródło: Newseria

To ci się przyda

To ci się przyda

Jak pączek w (klarowanym) maśle - wybierz odpowiedni tłuszcz do robienia pączków

Przy robieniu pączków bardzo ważny jest tłuszcz, na którym będziemy je smażyć. Powinien mieć wysoką temperaturę dymienia (ok. 200 st. C), czyli temperaturę, przy której zaczynają się wytwarzać rakotwórcze substancje, co przy okazji psuje smak pączków. Wysoką temperaturę (inaczej: punkt) dymienia mają tłuszcze nasycone i jednonienasycone. Do smażenia nadają się więc masło klarowane, smalec (ale nie każdy - najlepszy jest domowy), a z tłuszczów roślinnych - olej kokosowy, palmowy, ryżowy. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na olej kokosowy, który mimo wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Popularny olej rzepakowy nadaje się tylko do krótkiego smażenia - ten zdrowszy, tłoczony na zimno, ma zbyt niską temperaturę dymienia, z kolei rafinowany olej rzepakowy nie jest polecany przez dietetyków (tak jak inne oleje rafinowane) ze względu na zawartość szkodliwych tłuszczów trans powstających w procesie rafinacji.

Punkt dymienia tłuszczów:

  • smalec - 120-220 st. C
  • masło klarowane - 200 st. C
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno - 130-190 st. C
  • olej rzepakowy rafinowany - ok. 200 st. C
  • olej ryżowy - 230 st. C
  • olej kokosowy - 200 st. C
  • olej palmowy - 220 st. C
  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno - 110 st. C
  • olej słonecznikowy rafinowany - 210-220 st. C

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 24.02.2015

Komentarze (1 - 1 z 1)
ergan, 04.03.2013 09.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie wiem czy można mówić o pączkach "light" smażonych na głębokim tłuszczu, ale niewątpliwie smażenie na oleju rzepakowym jest znacznie zdrowsze niż smażenie na smalcu - nie podnosi cholesterolu w przeciwieństwie do smalcu.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
ŚNIADANIE dla ODCHUDZAJĄCYCH SIĘ lub zabieganych - gotowe propozycje ŚNIADANIE dla ODCHUDZAJĄCYCH SIĘ lub zabieganych - gotowe propozycje

Odchudzasz się, jesteś kobietą aktywną fizycznie lub po czterdziestce? Twoim obowiązkiem "dla...

więcej

11276

Uwaga, TE OWOCE TUCZĄ! Poznaj owoce, od których przybywa NA WADZE Uwaga, TE OWOCE TUCZĄ! Poznaj owoce, od których przybywa NA WADZE

Żywieniowcy ostrzegają – nadmiar spożywania owoców, również może prowadzić do otyłości....

więcej

12186

4 OWOCE wspomagające odchudzanie 4 OWOCE wspomagające odchudzanie

Czy wiesz, że niektóre owoce mają właściwości odchudzające: pobudzające organizm do spalania...

więcej

18035

Drugie śniadanie - świetne wsparcie w ODCHUDZANIU Drugie śniadanie - świetne wsparcie w ODCHUDZANIU

Drugie śniadanie to bardzo ważny posiłek, szczególnie jeśli planujesz odchudzanie. Zwykle nie jesz...

więcej

9516

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Przede wszystkim koniecznie wybierz się do dietetyka i wykonaj podstawowe badania (co najmniej morfologia). Podczas wizyty dietetyk dokładnie przeanalizuje twoje nawyki żywieniowe i budowę ciała....

Jeżeli schudł już pan 16 kg, to dieta jest skuteczna. Uważam, że 800 kcal to za mało pod względem wartości odżywczej, co może skutkować wystąpieniem niedoborów żywieniowych. Jeżeli jednak, mimo tak...

Budowanie masy mięśniowej wymaga jednak zwrócenia uwagi także na dietę: na to, co jadasz i w jakich ilościach. Odżywiaj się zdrowo i pamiętaj o regularnym spożywaniu warzyw, węglowodanów złożonych i...

Grupy wsparcia
data

Maj 26, 2015

Prosze Was, przeciez to jakas sciema. Nie ogladaliscie Ekspres Reporterow. Powiedzieli wszystko od A do Z, ze to klamstwo, a aktorzy sa podstawieni. Ludzie tabletki Wam nie pomoga, trzeba trzymac diete i regularnie cwiczyc, a nie chodzic na skroty:)

data

Maj 26, 2015

Od 3 dni zażywam Green Barley Slim, póki co nie widzę żeby coś kilogramy leciały, no ale to dopiero 3 dzień ;) Dam znać po 2 tygodniach, bo jakoś nie jestem do końca przekonana. Też zażywam Green Barley Slim i będziesz zadowolona. Po 4 tygodniach schudłam 6kg, zdecydowanie mam więcej...

data

Maj 26, 2015

Polecam pożywny środek dietetyczny Fit+ Feelgood, który wspomaga utratę nadmiernych kilogramów. Składa się z 3-składnikowego białka, które buduje suchą masę ciała. Uzupełnione jest ono o włókna prebiotyczne, L-karnitynę i kwasy omega-3, które poprawiają trawienie i redukcję tkanki...

data

Maj 26, 2015

Popieram i potwierdzam na moim przypadku, też długo walczyłam i z pomocą przybyła Pani Ola z http://hh-life.pl/nowe-promocje-cenowe-na-diety-odchudzajace-online/. Polecam szczerze jej opiekę.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.