Tłusty czwartek w wersji light: przepisy na niskokaloryczne pączki

1 komentarze
Autor: Agnieszka Paculanka

Tłusty czwartek w wersji light? To możliwe, jeśli wykorzystasz przepis na niskokaloryczne pączki. Warto je wypróbować, nawet gdy odchudzanie nie jest twoim planem, bo im mniej kalorii, tym lepiej. I pamiętaj, kto nie zje ani jednego pączka w tłusty czwartek, temu nie będzie się wiodło.

Tłusty czwartek to zły dzień na odchudzanie. Ilość kalorii w tradycyjnym pączku jest zdecydowanie zbyt duża dla tych co na diecie. Ale są przepisy, dzięki którym ilość kalorii w pączku może się znacznie zmniejszyć.

Przepis na pączki light pieczone w piekarniku

Składniki:

  • 50 g dobrej jakości margaryny
  • 300 g mąki razowej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 125 ml mleka light
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g fruktozy
  • cynamon

Jak przygotować pączki light pieczone w piekarniku?
Z części mąki, drożdży, cukru i mleka przygotuj rozczyn, odstaw na 30 minut. Resztę mąki przesiej na stolnicę. Margarynę rozpuść w rondelku. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając na końcu tłuszcz. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 centymetrów i wykrawaj z niego kółeczka, układając je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pączki wstaw do piekarnika nastawionego na 170 st.C. Piecz ok. 25 minut aż staną się rumiane. Po wyjęciu z pieca posyp je cynamonem i fruktozą.

Nie przegap

Przepis na pączki light tradycyjnie smażone

Składniki:

  • 5 całych jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 homogenizowane serki waniliowe
  • 0,25 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (ok. 1 litra)
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować pączki light tradycyjnie smażone?
Najpierw oddziel białka od żółtek. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij całość na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę. Mąkę przesiej przez sitko, następnie połącz z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany z białek stopniowo i powoli dodawaj masę jajeczną, serki homogenizowane oraz mąkę. Cały czas delikatnie mieszaj. W rondlu lub na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej. Nabieraj ciasto na dużą łyżkę i delikatnie wykładaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złocistobrązowy kolor. Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem. Wykładaj na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypuj cukrem pudrem.

Jak zmniejszyć kaloryczność pączków

Agnieszka Sienkiewicz - doradca żywieniowy z firmy Organik Farma Zdrowia. Źródło: Newseria

To ci się przyda

To ci się przyda

Jak pączek w (klarowanym) maśle - wybierz odpowiedni tłuszcz do robienia pączków

Przy robieniu pączków bardzo ważny jest tłuszcz, na którym będziemy je smażyć. Powinien mieć wysoką temperaturę dymienia (ok. 200 st. C), czyli temperaturę, przy której zaczynają się wytwarzać rakotwórcze substancje, co przy okazji psuje smak pączków. Wysoką temperaturę (inaczej: punkt) dymienia mają tłuszcze nasycone i jednonienasycone. Do smażenia nadają się więc masło klarowane, smalec (ale nie każdy - najlepszy jest domowy), a z tłuszczów roślinnych - olej kokosowy, palmowy, ryżowy. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na olej kokosowy, który mimo wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Popularny olej rzepakowy nadaje się tylko do krótkiego smażenia - ten zdrowszy, tłoczony na zimno, ma zbyt niską temperaturę dymienia, z kolei rafinowany olej rzepakowy nie jest polecany przez dietetyków (tak jak inne oleje rafinowane) ze względu na zawartość szkodliwych tłuszczów trans powstających w procesie rafinacji.

Punkt dymienia tłuszczów:

  • smalec - 120-220 st. C
  • masło klarowane - 200 st. C
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno - 130-190 st. C
  • olej rzepakowy rafinowany - ok. 200 st. C
  • olej ryżowy - 230 st. C
  • olej kokosowy - 200 st. C
  • olej palmowy - 220 st. C
  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno - 110 st. C
  • olej słonecznikowy rafinowany - 210-220 st. C

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 11.06.2015

Komentarze (1 - 1 z 1)
ergan, 04.03.2013 09.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie wiem czy można mówić o pączkach "light" smażonych na głębokim tłuszczu, ale niewątpliwie smażenie na oleju rzepakowym jest znacznie zdrowsze niż smażenie na smalcu - nie podnosi cholesterolu w przeciwieństwie do smalcu.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dieta odchudzająca – 10 przykazań mądrego odchudzania Dieta odchudzająca – 10 przykazań mądrego odchudzania

Próbujesz się odchudzać ale żadna dieta nie działa? Być może nieświadomie podczas odchudzania...

więcej

8950

Odchudzanie bez efektu jo-jo: jak wyjść z diety, by znów nie przytyć Odchudzanie bez efektu jo-jo: jak wyjść z diety, by znów nie przytyć

Aby po skończeniu odchudzania nie pojawił się efekt jo-jo, czyli powrót do poprzedniej sylwetki z...

więcej

6880

BŁONNIK: dieta odchudzająca musi być bogata w błonnik BŁONNIK: dieta odchudzająca musi być bogata w błonnik

Błonnik odgrywa ważną rolę w odchudzaniu. Aby zachować smukłą linię i zdrowie, trzeba dbać o...

więcej

18057

Odchudzanie - 13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć Odchudzanie - 13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć

Po raz kolejny testujesz na sobie cudowną dietę. Podobno powinnaś schudnąć pięć kilo w ciągu trzech...

więcej

9984

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Odchudzanie w szybkim tempie szczególnie w twoim wieku nie jest zalecane. Warto natomiast wprowadzić zasady zdrowego żywienia. Jest kilka ważnych zasad które warto wprowadzić. Przede wszystkim jedz...

Taka waga przy twoim wzroście wskazuje na znaczną niedowagę (BMI 17,7). Warto udać się także do lekarza i sprawdzić, czy przy okazji nie pojawiły się jakieś problemy zdrowotne (np. anemia). Jeśli...

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Grupy wsparcia
data

Wrzesień 02, 2015

Nie w każdym przypadku się to sprawdzi, zależy od dietetyka

data

Sierpień 31, 2015

idź do dobrej dietetyczki, która ułoży Ci dietę i będzie Cię kontrolować i wspierać, nauczy co i jak jeść, polecam Ci Panią Olę z http://hh-life.pl/promocja-cenowa-na-diety-online/

data

Sierpień 31, 2015

Wiele szukałam i dużo razy się zraziłam. Odkąd stosuje slimcea problem nadwagi zanika w znacznym stopniu. Polecam Slimcea koleżankom które szukają jakiegoś środka a nie wiedzą na co się zdecydować. Ja jestem już trochę doświadczona w tej kwestii. Slimcea to na prawdę dobry wybór. Można...

data

Sierpień 29, 2015

ja swoje odchudzanie zaczełam od detoksu...myślę ze to istotne. miałam 3 dni detoksu, wybrałam soki corratio i nie żałuję! bardzo smaczne i nie czułam sie zle na sokach! no a teraz zmienam nawyki żywieniowe...inaczej się nie da skutecznie schudnąć:)

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.