Tłusty czwartek w wersji light: przepisy na niskokaloryczne pączki

1 komentarze
Autor: Agnieszka Paculanka

Tłusty czwartek w wersji light? To możliwe, jeśli wykorzystasz przepis na niskokaloryczne pączki. Warto je wypróbować, nawet gdy odchudzanie nie jest twoim planem, bo im mniej kalorii, tym lepiej. I pamiętaj, kto nie zje ani jednego pączka w tłusty czwartek, temu nie będzie się wiodło.

Tłusty czwartek to zły dzień na odchudzanie. Ilość kalorii w tradycyjnym pączku jest zdecydowanie zbyt duża dla tych co na diecie. Ale są przepisy, dzięki którym ilość kalorii w pączku może się znacznie zmniejszyć.

Przepis na pączki light pieczone w piekarniku

Składniki:

  • 50 g dobrej jakości margaryny
  • 300 g mąki razowej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 125 ml mleka light
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g fruktozy
  • cynamon

Jak przygotować pączki light pieczone w piekarniku?
Z części mąki, drożdży, cukru i mleka przygotuj rozczyn, odstaw na 30 minut. Resztę mąki przesiej na stolnicę. Margarynę rozpuść w rondelku. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając na końcu tłuszcz. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 centymetrów i wykrawaj z niego kółeczka, układając je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pączki wstaw do piekarnika nastawionego na 170 st.C. Piecz ok. 25 minut aż staną się rumiane. Po wyjęciu z pieca posyp je cynamonem i fruktozą.

Przepis na pączki light tradycyjnie smażone

Składniki:

  • 5 całych jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 homogenizowane serki waniliowe
  • 0,25 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (ok. 1 litra)
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować pączki light tradycyjnie smażone?
Najpierw oddziel białka od żółtek. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij całość na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę. Mąkę przesiej przez sitko, następnie połącz z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany z białek stopniowo i powoli dodawaj masę jajeczną, serki homogenizowane oraz mąkę. Cały czas delikatnie mieszaj. W rondlu lub na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej. Nabieraj ciasto na dużą łyżkę i delikatnie wykładaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złocistobrązowy kolor. Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem. Wykładaj na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypuj cukrem pudrem.

Jak zmniejszyć kaloryczność pączków

Agnieszka Sienkiewicz - doradca żywieniowy z firmy Organik Farma Zdrowia. Źródło: Newseria

To ci się przyda

To ci się przyda

Jak pączek w (klarowanym) maśle - wybierz odpowiedni tłuszcz do robienia pączków

Przy robieniu pączków bardzo ważny jest tłuszcz, na którym będziemy je smażyć. Powinien mieć wysoką temperaturę dymienia (ok. 200 st. C), czyli temperaturę, przy której zaczynają się wytwarzać rakotwórcze substancje, co przy okazji psuje smak pączków. Wysoką temperaturę (inaczej: punkt) dymienia mają tłuszcze nasycone i jednonienasycone. Do smażenia nadają się więc masło klarowane, smalec (ale nie każdy - najlepszy jest domowy), a z tłuszczów roślinnych - olej kokosowy, palmowy, ryżowy. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na olej kokosowy, który mimo wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Popularny olej rzepakowy nadaje się tylko do krótkiego smażenia - ten zdrowszy, tłoczony na zimno, ma zbyt niską temperaturę dymienia, z kolei rafinowany olej rzepakowy nie jest polecany przez dietetyków (tak jak inne oleje rafinowane) ze względu na zawartość szkodliwych tłuszczów trans powstających w procesie rafinacji.

Punkt dymienia tłuszczów:

  • smalec - 120-220 st. C
  • masło klarowane - 200 st. C
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno - 130-190 st. C
  • olej rzepakowy rafinowany - ok. 200 st. C
  • olej ryżowy - 230 st. C
  • olej kokosowy - 200 st. C
  • olej palmowy - 220 st. C
  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno - 110 st. C
  • olej słonecznikowy rafinowany - 210-220 st. C

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 11.06.2015

Komentarze (1 - 1 z 1)
ergan, 04.03.2013 09.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie wiem czy można mówić o pączkach "light" smażonych na głębokim tłuszczu, ale niewątpliwie smażenie na oleju rzepakowym jest znacznie zdrowsze niż smażenie na smalcu - nie podnosi cholesterolu w przeciwieństwie do smalcu.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Efektywne odchudzanie - 10 przykazań jak skutecznie schudnąć Efektywne odchudzanie - 10 przykazań jak skutecznie schudnąć

Większość z nas ma za sobą wiele diet i prób zrzucenia zbędnych kilogramów. Nawet jeśli dzięki...

więcej

748

Jak zdrowo schudnąć? 10 zasad zdrowego i bezpiecznego odchudzania Jak zdrowo schudnąć? 10 zasad zdrowego i bezpiecznego odchudzania

Jedynym sposobem na zdrowe odchudzanie jest ograniczenie jedzenia, zmiana diety i zwiększenie...

więcej

427

KALORIE – jakie jest twoje DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE KALORIE – jakie jest twoje DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE

Uprawiasz sport? Intensywnie czy tylko okazjonalnie? Masz 20, 35, 50 czy 60 lat? Jakie są twoje...

więcej

379

4 OWOCE wspomagające odchudzanie 4 OWOCE wspomagające odchudzanie

Czy wiesz, że niektóre owoce mają właściwości odchudzające: pobudzające organizm do spalania...

więcej

332

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Strach przed tym, co nowe, to naturalna ludzka reakcja. Aby zminimalizować obawy, dobrze przygotuj się do pierwszej wizyty na siłowni. Odwiedź stronę internetową siłowni, sprawdź ofertę i cennik,...

Zacznij od wizyty u lekarza i wykluczenia przyczyn organicznych. Mogą to być zaburzenia hormonalne, obecność pasożytów i wreszcie błędy żywieniowe, jakie popełniasz. Warto też sprawdzić, czy nie masz...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Grupy wsparcia
data

Styczeń 23, 2017

mam podobną opinie jednak o tabletkach Slimcea które stosuje już 2 miesiąc. Zanotowałem spadek wagi o 9kg a jeszcze miesiąc kuracji przedemną :)

data

Styczeń 22, 2017

Dzięki Foreverslimowi waga spada z tygodnia na tydzień widzę znaczne zmiany w swoim wyglądzie.Tym razem na diecie nie czuję się zmęczona mam mnóstwo energii dzięki czemu mogę biegać codziennie humor też lepszy nie ma wahań nastroju.Ja jestem bardzo zadowolona z zakupu i skuteczności tych...

data

Styczeń 20, 2017

Witaminy trzeba stosować cały czas. A jak się odchudzamy to już w ogóle. Podczas diety i ćwiczeń dużo tracimy z naszego organizmu witamin. Przede wszystkim trzeba mieć dietę bogatą w owoce i warzywa. Warto też łykać witaminę D w postaci Vita D Express.

data

Styczeń 19, 2017

Dzień dobry! Mam 12 lat 175cm wzrostu i ok. 65kg Chciałabym schudnąć około 8-10 kilo. Mój dzień wygląda mniej więcej tak Wstaję około godziny 6.30. Kąpię się i ubieram wychodzę z dobu bez śniadania (bo nie mam czasu) potem idę na 15 minutowy spacer i dojeżdżam do szkoły...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.