Kwas DHA w ciąży niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka

2017-07-21 16:13

Kwas DHA, należący do grupy kwasów tłuszczowych omega-3, jest niezbędny w czasie ciąży. Przede wszystkim gwarantuje on prawidłowy rozwój mózgu i wzroku nienarodzonego dziecka. Ponadto zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia porodu przedwczesnego oraz depresji poporodowej. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma kwas DHA u ciężarnych.

KWASY DHA w ciąży niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka
Autor: Thinkstockphotos.com Kwasy DHA są niezbędne  w czasie ciąży . Przede wszystkim gwarantują one prawidłowy rozwój mózgu i wzroku nienarodzonego dziecka.

Spis treści

  1. Kwas DHA może zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu i depresji poporodowej
  2. Kwas DHA to materiał budulcowy mózgu
  3. Kwas DHA gwarantuje prawidłowy rozwój wzroku
  4. Kwas DHA wzmacnia układ odpornościowy dziecka
  5. Kwas DHA zapobiega przedwczesnemu porodowi oraz wpływa na prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny noworodka

Kwas DHA, podobnie jak kwas foliowy, jest niezbędny w czasie ciąży. Ten wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy kwasów omega-3 nie tylko pozytywnie wpływa na stan zdrowia przyszłej mamy, lecz także odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Jego obecność w diecie ciężarnej może zapobiec niektórym powikłaniom ciążowym oraz niedorozwojowi dziecka.

Kwas DHA może zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu i depresji poporodowej

Prawidłowe spożycie kwasu DHA w czasie ciąży powoduje:

  • nieznaczne wydłużenie czasu trwania ciąży
  • zwiększenie masy urodzeniowej noworodka
  • obniżenie ryzyka wystąpienia niektórych powikłań ciążowych, m. in. stanu przedrzucawkowego, odklejenia się łożyska i porodu przedwczesnego

Jak wynika z badań naukowców z Cochrane Pregnancy and Childbirth oraz South Australian Health Medical Research Institute (SAHMRI)¹, regularne spożywanie kwasów omega-3

  • obniża ryzyko przedwczesnego porodu (przed 37. tygodniem ciąży) o 11%
  • obniża ryzyko porodu przed 34. tygodniem ciąży o 42%
  • zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową (poniżej 2500 g) o 10%

W jakich ilościach należy przyjmować kwasy omega-3, aby zapobiec przedwczesnemu porodowi? Badacze przekonują, że ​​optymalna dawka to od 500 do 1000 miligramów (mg) długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 (zawierających co najmniej 500 mg DHA) na dobę, przyjmowana począwszy od 12 tygodnia ciąży.

Poza tym kwas DHA znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji u kobiet ciężarnych i po porodzie.

WARTO WIEDZIEĆ>>BABY BLUES - smutek poporodowy to nie depresja poporodowa

Kwas DHA to materiał budulcowy mózgu

Kwas DHA jest jednym z głównych materiałów budulcowych mózgu (stanowi aż 30 proc. kory mózgowej). Gromadzi się w nim między 26. a 40. tygodniem ciąży - wtedy, kiedy następuje najbardziej intensywny wzrost mózgu i ośrodkowego układu nerwowego (OUN), wykształcają się funkcje poznawcze oraz narządy mowy. Ponadto kwas DHA działa neuroprotekcyjne na mózg - chroni neurony przed rozwojem zmian zapalnych, a co za tym idzie - przed ich uszkodzeniem. Niedobór kwasu DHA w ciąży może doprowadzić do niedorozwoju mózgu i różnych zaburzeń układu nerwowego, które mogą się ujawnić dopiero po wielu latach i skutkować problemami z pamięcią, uczeniem się, obniżeniem zdolności percepcji i zmianami emocjonalnymi. Profilaktyczna suplementacja DHA zmniejsza ryzyko rozwoju porażenia mózgowego, ADHD, autyzmu i dysleksji u dzieci. Ponadto badania wykazują, że dzieci matek, które suplementowały w ciąży kwas DHA, mają lepsze wyniki w testach na inteligencję, niż ich rówieśnicy, którzy w życiu płodowym nie otrzymywali tego dobroczynnego kwasu.

Ważne

Kwas DHA - dawkowanie w ciąży

Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, kobiety w ciąży - w przypadku niskiego spożycia ryb i innych źródeł DHA - powinny przyjmować nie mniej niż 600 mg DHA dziennie. Z kolei kobiety w ciąży o wysokim ryzyku porodu przedwczesnego powinny przyjmować 1000 mg DHA dziennie. Suplementację należy rozpocząć już w pierwszym miesiącu ciąży.

Kwas DHA gwarantuje prawidłowy rozwój wzroku

Kwas DHA jest także ważnym składnikiem budulcowym siatkówki oka (w fosfolipidach receptorów siatkówki stanowi 20-25 proc.). Suplementacja DHA w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób narządu wzroku i przyczynia się do poprawy ostrości widzenia u dzieci. Z kolei u dzieci kobiet, które w okresie ciąży zmagały się z niedoborem DHA, występuje podwyższone ryzyko retinopatii prowadzącej do nieprawidłowego widzenia z całkowitą utratą zdolności widzenia włącznie.

Ważne

Kwas DHA należy przyjmować także po ciąży

W momencie przyjścia na świat (nawet w przypadku zdrowych niemowląt) zarówno mózg, jak i narząd wzroku nie są całkowicie rozwinięte. Aby dalszy proces rozwoju tych narządów przebiegał prawidłowo, należy dbać o suplementację kwasu DHA także u matek karmiących piersią, a później u samych niemowląt, w ilości przynajmniej 100 mg dziennie.

Kwas DHA wzmacnia układ odpornościowy dziecka

Suplementowanie kwasu DHA w ciąży (w dawce 400 mg dziennie) przyczynia się do wzmocnienia odporności dziecka. Tak wynika z badań naukowców z Emory University w Atlancie, które zostały opublikowane w 2013 roku w piśmie "Pediatrics".

Ponadto kwas DHA wzmacnia serce dziecka, wpływa na przyrost tkanki kostnej i o 70 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy i alergii.

W pierwszych miesiącach życia dzieci, których matki przyjmowały kwas DHA w czasie ciąży, stwierdzono skrócenie różnych objawów przeziębienia (łącznie o 24 proc.). Zauważono także, że krócej utrzymywały się kaszel (o 26 proc.), wydzielina z dróg oddechowych (o 15 proc.) i świszczący oddech (o 30 proc.). Jedynym objawem chorobowym, który obserwowano u nich dłużej (o 22 proc.), był wyprysk na skórze.

Z kolei po ukończeniu przez dzieci pół roku odnotowano skrócenie takich objawów chorobowych, jak gorączka (o 20 proc.), wydzielina z nosa (o 13 proc.), trudności z oddychaniem (o 54 proc.), wysypka (o 23 proc.), ale wydłużenie czasu, w którym dzieci wymiotowały (o 74 proc.).

Inne badania wykazują, że podaż ponad 400 mg DHA redukuje ryzyko wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych i kataru siennego u dzieci w 1. roku życia.

Ważne

Ryby nie najlepszym źródłem kwasu DHA dla kobiet w ciąży

Kwas DHA w największym stężeniu jest obecny w tłustych rybach morskich. Jednak istnieje ryzyko, że są one zanieczyszczone metalami ciężkimi (np. rtęć, ołów), dioksynami oraz polichlorowanymi bifenylami (PCB), które mogą być szkodliwe dla płodu. W związku z tym Polskie Towarzystwo Pediatryczne zaleca kobietom w ciąży i dzieciom do 7. roku życia ograniczenie spożycia ryb morskich, w szczególności tuńczyka i łososia (nie powinny być spożywane częściej niż raz w tygodniu). Natomiast Państwowy Zakład Higieny poza łososiami odradza spożywania także śledzi. Z kolei specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka zalecają kobietom w ciąży całkowicie wyeliminować nie tylko ryby łowione z zanieczyszczonych wód, lecz także surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), które mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów.

SPRAWDŹ>> Które ryby można jeść w ciąży?

A co z preparatami z DHA, których źródłem pochodzenia są ryby morskie? Tego typu preparaty zazwyczaj są bezpieczne zarówno dla kobiet w ciąży, jak i niemowląt, ponieważ wysokie standardy produkcji oraz rafinacji oleju zapewniają praktycznie całkowitą redukcję zanieczyszczeń, takich jak dioksyny, metale ciężkie i PCB.

Ponadto stosowanie DHA pochodzącego z oleju rybiego niesie za sobą dodatkową korzyść w postaci suplmentacji EPA (oleju eikozapentaenowego), który ma bezpośredni wpływ na uprawnienie transportu DHA przez łożysko do płodu.

Kwas DHA zapobiega przedwczesnemu porodowi oraz wpływa na prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny noworodka

Źródło: lifestyle.newseria.pl

Bibliografia:

1. Omega-3 fatty acids reduce the risk of premature birth, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181115154933.htm

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza